Wil je naar het mbo? Eerst een AMN-test maken!

Dochter kon na het behalen van het vwo-diploma zonder veel poespas naar de universiteit, maar zoon moet na het behalen van het vmbo-tl-diploma eerst bij de mbo-instelling waar hij naartoe wil een AMN-test doen, een soort intelligentie-test. Overigens kan hij niet worden afgewezen op basis van de uitslag. Van internet krijg ik de indruk dat deze test bij diverse mbo-instellingen wordt gehanteerd. Zegt het behalen van het vmbo-tl-diploma dan niet genoeg, het vakkenpakket, de cijfers, eventueel een rapportage van de herkomst-school (zoon zit op het vso)? Wat voor invloed hebben de resultaten van deze kortdurende test van een commercieel bedrijf op hoe er tegen mijn zoon wordt aangekeken op zijn nieuwe opleiding? Heeft het invloed op het niveau waarop hij een mbo-opleiding kan gaan beginnen? Ik zeg niet voluit nee tegen zo’n test, maar helemaal lekker zit het me ook niet. Over de cito-eindtoets wordt volop gediscussieerd, maar over de implicaties van deze AMN-test hoor je veel minder.

9 Reacties

  1. Dank voor de info. Ik wist er

    Dank voor de info. Ik wist er niet van en ga eens nazoeken en op twitter om ervaringen vragen. Het is een combi van IQ-test en persoonlijkheidstest. Allemaal gedaan vanuit de afspraken met de overheid om uitval en verkeerde studiekeuzes terug te dringen. Het idee om daar nee tgen te zeggen lijkt me verstandig. De vraag is wat een school te maken heeft met een personlijkheidstest en ook met een IQ test. Eerst tuigen ze honderden verschillende opleidingen op, niemand die door de bomen het bos nog ziet, dan blijkt dat aankomende leerlingen in de ogen van de opleidingen nogal eens verkeerd kiezen en wordt er, om uitvalgelden binnen te halen, een testcircus op gezet dat eerder doet denken aan een intake voor een psychologisch traject dan voor de aanmelding voor een beroepsopleiding. Er zal wel geld mee te verdienen zijn.

  2. Misschien helpt het als die

    Misschien helpt het als die scholen echt les geven en daarop testen.

     

  3. Er zijn een paar
    Er zijn een paar ontwikkelingen die dit kunnen verklaren:
    – scholen worden afgerekend op uitgereikte diploma’s (waaronder verplicht taal en rekenen)
    – scholen krijgen boetes voor schoolverlaters zonder diploma
    – Focus op Vakmanschap beperkt de volledig gefinancierde studieduur op het MBO tot 4 jaar. Doorstroming wordt daardoor ook onmogelijk!

    En tenslotte hebben de VMBO’s in het verleden bewezen dat de kwaliteit van hun diploma’s niet zo betrouwbaar zijn.

  4. @Hinke Douma

    @Hinke Douma Wordt de AMN-test ook op uw mbo gehanteerd? Moet ik begrijpen dat het behalen van het vmbo-examen in de ogen van mbo's betekenisloos is en dat men liever vaart op een test van een private onderneming; een test die zich onttrekt aan de openbaarheid en waar geen aandacht voor is bij het brede publiek maar die wellicht wel verstrekkende gevolgen heeft voor mbo-leerlingen?

  5. Op mijn school wordt niet

    Op mijn school wordt niet door mijn afdeling gewerkt met de AMN-test. Ik werk -zoals bekend- bij Techniek. We maken helaas te vaak mee dat we gediplomeerde leerlingen binnen krijgen die toch onvoldoende rekenen hebben geleerd. Zo'n grote inhaalslag kunnen wij niet meer bieden naast het aanleren van een technisch beroep.

    Niemand wil een technicus die niet kan rekenen:

    – Hij/zij berekent verkeerd hoeveel apparaten er nog op een zelfde groep in je meterkast kunnen.

    – Hij/zij berekent verkeerd hoe sterk het expansievat van je CV moet zijn.

    – Hij/zij maakt een verkeerde constructieberekening van je balkon of latei; wil je echt niet hebben hoor (afhankelijk van hoe hoog je woont)

    en ga zo maar door. Wij moeten dus wel selecteren op rekenvaardigheid. Aangezien bij het diploma ook een meetellend examen Nederlands hoort (terecht: je moet wel schriftelijk en mondeling exact kunnen communiceren) kijken we daar ook naar.

    We stellen geen erg hoge eisen, maar we moeten binnen de beperkt aan ons ter beschikking gestelde tijd wel kunnen diplomeren zonder fraude.

     

  6. @ Hinke Douma
    @ Hinke Douma
    Mijn zoon heeft zich opgegeven voor een technische opleiding. Dat er wordt gekeken naar zijn rekenvaardigheden vind ik prima, en dat zijn Nederlands in orde moet zijn begrijp ik ook. Ik had toch gehoopt dat het cijfer voor de 2F rekentoets en het examencijfer voor Nederlands voldoende indicatie zou zijn, en dat hij niet ook nog eens een of andere duistere toets moet doen.

  7. Ha Kersje, dat lijkt me wel,

    Ha Kersje, dat lijkt me wel, al is de 2F rekentoets op dit moment geen graadmeter voor het echte rekenwerk. Eigenlijk vermoed ik dat men gewoon alle leerlingen op dezelfde manier wil kunnen bekijken.

  8. @ Hinke Douma
    @ Hinke Douma
    Ik ben zo eigenwijs dat ik denk dat de uitslag op de 2F rekentoets zoals mijn zoon die gemaakt heeft als onderdeel van het staatsexamen (op papier en zonder tijdsdruk) wel een goede indicatie zijn van zijn rekenvaardigheden.

  9. DAt lijkt me ook, maar als je

    DAt lijkt me ook, maar als je op een MBO eenmaal besluit om toch maar een testje in te voeren, dan moet je wel iedereen door dezelfde molen halen. Bij Techniek is het gewoon erg belangrijk.

Reacties zijn gesloten.