“We zijn ons onderwijs kwijt”

Op de opiniepagina van het Parool van 11 december beschrijft Beatrijs van der Plas kernachtig de problemen in het onderwijs. Zij meldt zich als 'onderwijshistoricus, docent en moeder van een voormalige thuiszitter".
Het stuk gaat vergezeld van een foto van protesterende Amarantisleerlingen afgelopen voorjaar.

Ze meldt dat we in de pers kunnen lezen "dat hbo en mbo miljoenen euro's hebben verspild met onroerend goed, dat er in het mbo klachten zijn over geen of gebrekkige lessen, dat veel leerlingen 'thuiszitters' zijn en dat er bestuurders met gigantische bedragen naar huis gaan."

Ze verwijt de regering dat ze "de zorg voor het onderwijs op crucialempunten heeft losgelaten. Zonder parlementarie tussenkomst is het onderwijs van de overheid naar de professionele besturen overgeheveld, die zich bezighielden met macht, financiën en management in plaats van met onderwijs". Ze noemt dat "een stille revolutie in strijd met onze grondwet".

En dan gaat het over passend onderwijs. "Vooral de zorgleerlingen en allerlei projectpotjes zijn goudmijntjes voor de onderwijsinstellingen. Hoe meer labels en projecten, hoe beter de geldkranen opengaan. Maar het stroomt niet richting leerling, dus de echt bewerkelijke leerlingen worden thuiszitter – dat zijn er nu al zestienduizend

En verderop: "Alle onderwijsvernieuwing, zoals het nieuwe leren, moet gericht zijn op besparing, en dat noemt men vervolgens verbetering, ook als het betekent dat er minder tijd en aandacht wordt besteed aan het werken in de klas, de feitelijke missie van het onderwijs. Ook zijn er onbevoegde docenten".

Ik sla nog wat over, maar ze concludeert: "De oplossing is simpel: de overheid moet er op toezien dat het verstrekte geld voor de juiste doelen wordt gebruikt- het onderwijs aan onze kinderen – en daarbij mogelijke sancties niet schuwen". 

De nieuwe regering krijgt hier nog eens deze boodschap. We wachten met Beatrijs op daden, wanneer komen die nu eens eindelijk?

 

2 Reacties

  1. De middelmaat regeert…

    Die dame heeft het volledig bij het rechte eind. BON schrijft hier al meer dan zes jaar over. Helaas komt het bij de politiek niet aan. Niet dat de heren en dames in Den Haag niet van goede wille zijn, – hoewel velen ook dat wagen te betwijfelen -, maar eenvoudigweg omdat ze niet bij machte zijn er werkelijk iets aan te doen.

    Want helaas is het zo dat 'de middelmaat regeert'.

Reacties zijn gesloten.