Rechtsbijstandsverzekeringen: een overzicht

Zelf heb ik, nadat ik twee maanden (!) in het onderwijs werkte en tegen de eerste problemen met een conrector aanliep, op advies van een collega een rechtsbijstandsverzekering afgesloten. Nu is dat natuurlijk nooit echt een oplossing voor problemen met je werkgever, maar toch is het een steun in de rug als je juridische hulp nodig hebt. Je hoeft geen (dure) advocaat te zoeken en bij zo’n verzekering weet je van te voren wat je kwijt bent: pakweg 10 euro per maand.

Je begint wel met een wachttijd van meerdere maanden, waarin je er nog geen volledig beroep op kunt doen, maar waarin je wél al gratis advies kunt krijgen. Gecombineerd met het lidmaatschap van het AVV, dat voor 10 euro per jaar jouw CAO-belangen wil behartigen aan de onderhandelingstafel, heb je verder geen (ander) vakbondslidmaatschap nodig, tenzij je bij een staking een uitkering uit de stakingskas wilt hebben.

Een advocaat van zo’n rechtsbijstandsverzekering heeft er belang bij om zaken snel af te wikkelen en dat is niet altijd in jouw belang. Het is natuurlijk maar wat je zelf wilt: meer kwaliteit kost nu eenmaal meer geld. Mijn eigen ervaringen met mijn advocaat van mijn rechtsbijstandsverzekering zijn redelijk positief.

Ik geloof dat het overigens alleen in Duitsland zo is, dat als jíj gelijk hebt en niet je werkgever, je mag terugkeren naar je oude werkplek. In Nederland krijg je een zak geld en moet je op zoek naar een nieuwe baan. En om die zak geld voor jou zo groot mogelijk te maken, en voor jouw baas de prijs van zijn wanbeleid dus ook zo hoog mogelijk, is goede juridische hulp nooit weg. Laat ze maar flink bloeden: geld en recht is een taal die bestuurders vaak beter verstaan dan inhoudelijke onderwijsargumenten.

De ConsumentenGeldgids deed in 2004 een onderzoek naar rechtsbijstandsverzekeringen. Je kunt het vinden in de gids van mei 2004, nummer 3, bladzijde 36. Ik weet dat de Consumentengids, ook oudere jaargangen, ter inzage liggen bij openbare bibliotheken; of dat voor de Geldgids ook geldt, weet ik niet. Vaag herinner ik me ook een recenter vergelijkend onderzoek waar de rechtsbijstandsverzekeraar Interpolis als beste uit de bus kwam, maar ik weet niet meer waar ik dat heb gelezen. Als iemand meer info heeft, dan graag mij even een berichtje sturen of het hieronder posten als reactie.