Persbericht ‘Leraren in Actie’: Ik leg het nog één keer uit!

Hieronder de ongewijzigde tekst van een persbericht van Leraren in Actie! van 3 april 2008:

‘Ik leg het nog één keer uit!’ Tweede actie voor beter onderwijs

De actiegroep Leraren in Actie! eist dat de onderwijsvakbonden en het kabinet alles op alles stellen om de aanbevelingen van Rinnooy Kan integraal uit te voeren teneinde het Nederlandse onderwijs voor de ondergang te behoeden. Hierbij gaat het om:
1. Structurele loonsverhoging van 15%
2. Werkdrukvermindering
3. Investering in scholing
4. Het overnemen van het salarisbouwwerk van Rinnooy Kan
5. Structurele investering van € 1 miljard op jaarbasis

Om onze eisen kracht bij te zetten wil Leraren in Actie! op donderdag 10 april van 8.30 tot 10.00 een ochtendwake bij het gebouw van de CAOP op het Lange Voorhout 9-13 in Den Haag organiseren. Voor onze tweede actie roepen wij alle onderwijscollega’s en iedereen die het Nederlandse onderwijs een warm hart toedraagt, hierbij aanwezig te zijn. Onze actie wordt reeds gesteund door het personeel en de besturen van VO-Haaglanden, Scholengroep Spinoza en Lucas Onderwijs met in totaal meer dan 40 scholen. De verwachting is dat nog veel meer scholen en stichtingen zich aansluiten.

Op donderdag 10 april willen de vakbonden en de overheid de onderhandelingen over het Actieplan Leerkracht afronden. Hierbij organiseert de AOb van tien tot tien al een bescheiden demonstratie op het Lange Voorhout 9-13. Wij willen de bonden die dag met zoveel mogelijk mensen nog één keer uitleggen dat ze echt het onderste uit de kan moeten halen om het Nederlandse onderwijs weer op peil te krijgen en hun geloofwaardigheid te bewijzen.

Om tien uur beginnen de onderhandelingen en zijn er op de scholen weer gewoon lessen. ’s Middags, na de lessen, roepen wij weer iedereen op om naar het Lange Voorhout te komen om de bonden en de overheid zo lang als het nodig is uit te leggen dat het Nederlandse onderwijs beter verdient dan het nu krijgt. Leden van Leraren in Actie! zullen permanent aanwezig zijn.

Actuele informatie wordt geplaatst op www.lerareninactie.nl

Leraren in Actie!
Tijd voor kwaliteit!

Ronald Cilon
Maurice Kramer
Nick Vogels

www.lerareninactie.nl

11 Reacties

  1. En zoals zo vaak
    Net nu we met deze gerechtvaardigde akties komen vraagt Wellink voor een terugvallende economie om terughoudendheid bij nieuwe looneisen. Zou er ergens in de achterkamertjes een duiveltje zorgen voor deze ongemakkelijke samenloop? Ik hoor Plasterk en Bos in hun vuistje lachen over deze kans voor open doel. Redelijkheid kan heel hinderlijk zijn.

    • Behalve bij de top
      Wellink vraagt om matiging, maar niet bij de overheid. Daar gispt (mooi woord!) hij de Balkenende-norm in het Financieele Dagblad van vandaag (vrijdag 4/4/08):

      —————–
      DNB gispt Balkenende-norm

      Salarissen overheid moeten beter concurreren met private sector

      Prisco Battes en Ed Groot

      Amsterdam
      De maximumnorm voor de lonen in de publieke sector, gelijk aan het salaris van premier Balkenende, bedreigt de kwaliteit van het overheidsapparaat. Het stelt de overheid onvoldoende in staat hoog gekwalificeerde werknemers te werven en vast te houden.
      Dit zegt president Nout Wellink in een toelichting op het gisteren verschenen jaarverslag van de Nederlandsche Bank (DNB). Over de hoogte van een nieuwe norm laat de bankpresident zich niet uit. Volgens het regeerakkoord ligt de maximumnorm voor alle inkomens in de publieke en semipublieke sector rond de € 170.000.
      Wellink noemt dit weliswaar ‘sympathiek’, maar hij vindt de ‘Balkenende-norm’ niet geschikt als ‘spil van het hele salarisgebouw in de publieke sector’. De Balkenende-norm is een ‘willekeurige norm’, die losstaat van de eisen die de arbeidsmarkt stelt, vindt Wellink.
      In het jaarverslag constateert Wellink dat de globalisering en de technologische ontwikkeling leiden tot toenemende inkomensverschillen tussen hoog-en laagopgeleiden in de private sector. Dat heeft ook gevolgen voor de publieke sector. Wellink: ‘De private sector trekt aan de “best and the brightest”, maar het is ook belangrijk dat er goede mensen werken in de gezondheidszorg of bij het ministerie van Financiën. Uit Amerikaanse studies blijkt dat als de salarissen in de publieke sector te gelijk verdeeld blijven, steeds meer goed opgeleide werknemers de overheid verlaten.’
      —————–

      • Sjoerd
        en consorten zullen deze oprekking van de Balkenende norm van harte toejuichen.
        Voor het gewone onderwijs-werkvolk heeft het natuurlijk geen pas om te gaan graaien in de lumpsum.

      • 100 % te veel
        “Salarissen overheid moeten concurreren met private sector” en “het is ook belangrijk dat er goede mensen werken in de gezondheidszorg of bij het ministerie van Financiën” zijn waarheden als een koe. Maar onderwijs is een vluchthaven voor bestuurders en managers die veel willen vedienen zonder enig risico te lopen. Zij doen er vaak overbodig werk zo niet erger. Zonder grootschaligheid en met salarisbetaling van leraren op grond van hun bevoegdheid en met terugkeer naar goed opgeleide leraren die zelfstandig mogen opereren zouden zij overbodig zijn. Dus verdienen díe 100% te veel.
        Seger Weehuizen

      • Wellink en de Balkenende norm
        Wellink had in 2006 een salaris van 391.000 euro en zat dus ver boven de Balkenende norm (bron).

        • wellink
          Wellink “verdient” ruim 2x (391,000 eur) wat Balkenende vangt (185,000 eur). Kan hij dat uitleggen ?

          maarten

          • Wat dacht je, de man is
            Wat dacht je, de man is econoom. Wel uitrekenen, niet uitleggen. Hij is toch zeker geen leraar.

      • Wellink had het wel degelijk over loonmatiging op alle fronten..
        …i.v.m de hypotheekcrisis in Amerika die naar hier dreigt over te waaien.
        Het leek op een onderonsje met Bos i.v.m de looneisen in de publieke sector.
        Dat staken moet doorgaan.

        • belangrijke mensen eerst
          Als een algemene loonsverhoging voor het onderwijs er niet inzit en er komt geen periode van werkeloosheid aan kan Plasterk maar één ding doen om om de snelle aftakeling van het onderwijs te stoppen: Zorgen dat hij diegenen op school binnenboord houdt die echt onmisbaar zijn voor het onderwijs. Dat zijn dus de leraren in de klas. Hen zal hij toch echt beter moeten gaan betalen. Linksom of rechtsom.
          Seger Weehuizen

  2. Die 15% kan je wel vergeten…………………..
    dat begrijpen jullie ook wel natuurlijk.

    Maar altijd hoog inzetten, bij het afdingen op de markt in Afrika doe je dat ook, op deze manier moet je ook maar met deze regering overleggen, hoog inzetten dus !!

  3. Matigen
    Tsa, die leraren. Als de economie lekker draait wordt ze verzocht de lonen te matigen om inflatie te voorkomen. En gaat het eens wat minder met de economie dan krijgen ze hetzelfde verzoek. Nu om het financieringstekort van de overheid te ontzien. Al dat matigen heeft heeft ondertussen niet kunnen voorkomen dat de inflatie gestaag opliep. ‘k Las onlangs ( www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-1980-wm.htm) dat tussen 1980 en 2005 de door het CBS berekende inflatie in Nederland 86 procent bedroeg. Omdat in die zelfde periode de cao lonen voor overheidspersoneel slechts met 59 procent toenamen, werd matigen een eufemisme voor een gestage koopkrachtdaling voor leraren en ander overheidspersoneel. Bij de genoemde percentages wordt de index van het van het voor inflatie gecorrigerde loon (159/186) x 100 = 85,5 Dit indexgetal impliceert, zoals iedere economieleraar je kan vertellen, een koopkrachtdaling van 14,5%. That’s right, een leraar verdiend anno 2005 in feite 15% minder dan z’n collega met een vergelijkbare schaal in 1980.
    Het werkelijke koopkrachtverlies zou bovendien nog wel eens groter kunnen zijn, aangezien in het door het CBS berekende prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie niet alle prijsstijgingen worden meegenomen. En dan heb ik nog maar helemaal niet over de toegenomen werkdruk die er voor gezorgd heeft dat leraren die het zich maar enigszins kunnen permitteren vaak genoegen nemen met een kleinere betrekkingsomvang. De daarbij horende salarisvermindering maar voor liefnemend.

    Het is de hoogste tijd dat we werk gaan maken van een salarisreparatie (want meer is het in feite niet) en een vermindering van de werddruk naar normale proporties. Maar ja, de inflatie schijnt de kop weer op te steken. Collega’s, wat gaan we doen?

Reacties zijn gesloten.