Over leermiddelenbeleid Informatieplatform VO

De wikimiddelen zijn nog niet geschreven maar het beleid heeft inmiddels vorm gekregen in Het leermiddel, de docent, zijn leerling en hun toekomst (januari 2010). In de bijlage plannen voor leermiddelenbeleid van ruim 10 scholen.

Op pagina 13 van het rapport onder de kop Minder aanbieders door de maatregel “gratis schoolboeken”:

  • De aanbodzijde van de markt is het afgelopen jaar verder verkleind. Er zijn nu nog drie grote educatieve uitgeverijen en twee grote distributeurs. Of dit helemaal een direct gevolg is van de maatregel “gratis schoolboeken” is niet te zeggen. En of dit negatieve gevolgen heeft voor de omvang van het aanbod of de kwaliteit van de leermiddelen of een prijsopdrijvend effect heeft op leermiddelen en diensten van de distributeurs, is nog onduidelijk. Maar het geeft reden tot zorg. Het is daarom van groot belang dat de sector doorgaat met het in kaart brengen van de mogelijke negatieve gevolgen voor de prijs/kwaliteitsverhouding en initiatieven neemt om naar eventuele oplossingen te zoeken.

Ontwikkelingen die beter niet rondgetwitterd worden!

Het komt er aarzelend uit maar het lijkt dat de Raad van State het juist ingeschat had…

  • De Raad komt tot de conclusie dat de noodzaak van overheidsingrijpen niet is komen vast te staan en dat niet wordt aangetoond welk probleem met het voorstel wordt opgelost. De in het voorstel opgenomen maatregel komt vooral ten goede aan diegenen die uit inkomenspolitieke overwegingen het minste daarvoor in aanmerking komen. Daar komt bij dat niet wordt aangetoond dat deze maatregel enig positief effect heeft op de kwaliteit van het onderwijs. Het voorstel roept verder vragen op over de (budgettaire) prioriteitstelling. Tot slot kunnen vraagtekens worden gezet bij de beoogde betere marktwerking.
    De Raad is daarom van oordeel dat het voorstel nader dient te worden overwogen.

De bekende oneliner – de school bepaalt, de ouder betaalt – klinkt geweldig, maar blijkt pure onzin.
Het is een bekende tactiek: laat beelden het werk doen…

De gratis schoolboeken doken geheel onverwachts op in de programma’s van CDA en PvdA om ouders te compenseren voor de sterk gestegen prijzen van boekenpakketten waarvoor hun eigen parlementariers verantwoordelijk waren. Dit schooljaar is de hele bovenbouw weer terug bij de oude omvang.
De VVD had het al eerder uitgesproken. Benieuwd of het CDA ook dit project durft terug te draaien.
Het levert € 300.000.000 op, 1 % van 29 mld. Vooruit… 40% voor OCW over 4 jaar.