OMO DOCENTEN, BLIJF ALERT!

Veel docenten die onder OMO vallen zijn blij dat hun rectoren de staking van 26 januari steunen. Een positief teken, maar beste OMOdocenten, blijft u wel op uw hoede. Riep deze werkgever ooit eerder op te gaan staken? Durf u zich werkelijk in deze warme deken van begrip te hullen?
Komt het OMO goed uit dat het personeel gaat staken tegen de 1040 uren norm? Ja, natuurlijk! Waardeert het personeel dit? Ja!
Zal hetzelfde OMO ook het personeel straks steunen ? Of pakt OMO dan ineens uw vakantiedagen af om uw werkdruk te verlagen en had u dat even niet in de gaten omdat uw werkgever zich daarvoor nog zo nobel gedroeg?
Staken ja, maar docenten van OMO, we blijven wel wakker, toch? Ook OMO moet van de vakantiedagen afblijven! Laat het aan uw bond horen! En rectoren van OMO, wees goed voor uw personeel! U wilt toch niet dat uw personeel straks toch een beetje misselijk op uw scholen rondloopt omdat de mensen zich een beetje gefopt voelen?

21 Reacties

  1. OMO docenten, blijf alert
    ‘Il faut cultiver notre jardin’, zo luiden de laatste woorden van ‘Candide’, Voltaire, 1759. Candide zou in ieder geval nooit een pseudoniem hebben gebruikt om diens mening te uiten, Voltaire al helemaal niet. Candide zou sowieso de juiste feiten als bron voor zijn mening hebben gebruikt en zou zich hebben beperkt tot het beschrijven van waarnemingen. Doemdenken of medemensen verdacht maken past namelijk niet in zijn vocabulaire en zeer zeker niet in ‘cultiver son jardin’.

    • Pseudoniem
      Welkom op het BON-Forum, beste E. Bernard. Helaas leert de harde werkelijkheid dat het gebruiken van pseudoniemen op dit Forum voor menigeen in het onderwijs de enige manier is om zich te vrijwaren van represailles. Andersom: kennelijk is ‘E. Bernard’ uw echte voorletter plus achternaam. Kunt u hier dan aangeven wat uw rol in deze discussie is?

      • re pseudoniem
        Dus iemand die geen pseudoniem gebruikt moet rekenschap afleggen? En al die aliassen niet?
        De omgekeerde wereld.

        Willem Smit

        • Zit wat in
          ‘De omgekeerde wereld’, daar zit wat in, Willem. Tegelijk blijf ik het merkwaardig vinden dat E. Bernard kritiek heeft op een schrijver onder pseudoniem.

        • Goed dat hij hier zijn nek uitsteekt
          Goede zaak dat hij hier deelneemt aan de discussie. Ongeacht mogelijk inhoudelijke meningsverschillen waardeer ik zijn deelname aan de discussie hier zeer. Ik zie dat graag als een stap in de goede richting.

      • Voltaire
        Van de Engelstalige wikipedia:

        Voltaire is additionally known to have used at least 178 separate pen names during his lifetime.

        Ook is daar te lezen dat Voltaire een aantal maal in zijn leven op de vlucht moest vanwege vervolging om zijn denkbeelden. Over zijn boek Candide staat op de Engelstalige wikipedia:

        Immediately after its secretive publication, the book was widely banned.

    • Meneer Bernard,
      Leuk dat u zich hier op het forum begeeft, als baas van OMO. Alert blijven kan geen kwaad, echt niet. OMO steunt de staking door geen salarissen in te houden, maar op sommige OMO-scholen eisen directieleden dat stakers vrijdag een bewijs kunnen overleggen dat ze bij de manifestatie in Utrecht zijn geweest. Nog nooit vertoond en een beetje vreemd. (Het advies blijft dus: alert blijven.) Wat vindt u daarvan?

      • Jammer,
        dat ook een boven ons gestelde op het veldje van ons forum een kromme keutel laat vallen en dan hard wegrent……

  2. “il faut culiver notre jardin”; van Voltaire voor E. Bernard
    Laten we het over “onze tuin” hebben en niet over Voltaire. Ik wil en kan mij niet met de beste man meten; zo simpel is dat. Al wat ik met hem gemeen heb is dat we allebei dol zijn op pseudoniemen en ons krullende haar (dat van mij is echt).
    Dagelijks onderhouden veel mensen met grote inzet de tuinen van uw grote landgoed. Er groeien de laatste tijd steeds meer gewassen en de planten moeten er ook steeds hoger groeien. Wij tuinders voelen ons erg verantwoordelijk voor de groei en de bloei, maar onze middelen zijn beperkt. Er is niet genoeg mest en er komt steeds minder zonlicht in de tuinen. Steeds vaker knalt een van ons het tuinhek dicht en roept; “mission impossible” en keert niet meer terug. Wij andere tuinders doen de klussen er dan even bij, maar steeds vaker krijgen we last van spit. Onlangs gingen wij tuinders staken voor beter gereedschap en meer pokon . We waren blij dat de landheer ons steunde, want soms heb je een kruiwagen nodig. We wachten nu alleen vol spanning of de landheer het gereedschap en de mest eerlijk zal verdelen en ons ook onze rustpauzes gunt.

    • OMO en AOb
      De schoolbesturen van OMO hebben zich een paar jaren geleden ruim door de AOb laten betalen voor hun advies om de FUWA (functiewaardering) op hun scholen in te kunnen voeren. De AOb is er samen met deze schoolbesturen verantwoordelijk voor geweest dat de lesbevoegdheid op de OMO-scholen geheel is losgekoppeld van de hoogte van het salaris. De AOb, is aldus mede hoofdverantwoordelijk voor de verloedering van het onderwijs op deze scholen, en ook veel scholen die onder een ander bestuur vallen. Het is krankzinnig dat deze bond met een opportunistisch nieuw masker op een hoofdrol speelt in het leraren protest.

      • Snappie
        Ha, Snappie is weer terug!

        Bedoel je niet dat de AOb zich door OMO heeft laten betalen? Dat was toch altijd jouw deuntje?

        • OMO en AOb
          Ja, dat bedoelde ik. Ik was een beetje teut toen ik het omgekeerde opschreef. Dit is het dus: OMO heeft de AOb betaald voor de door de bond geleverde diensten m.b.t het invoeren van de vakdocent-vijandige FUWA. Een voorbeeld van de doortrapte rol die de AOb altijd heeft gespeeld en nog steeds speelt.

      • Welkom terug.
        Daar ben je weer.
        Of misschien ben je nooit weggeweest? Daar wil ik ook geen halszaak van maken.
        Een vraagje: Wat is de betekenis van “mede hoofdverantwoordelijke”? Ik snap wat een hoofdverantwoordelijke is, maar een mede hoofdverantwoordelijke?
        Zonder de AOB was mijn school nu gefuseerd geweest en was er nu in de wijde omgeving geen enkele keus meer geweest voor de ouders. Ze doen ook wel eens goede dingen.
        Klaas Wilms

      • Hoe laten betalen?
        Ik meen mij iets te herinneren van een afspraak tussen de OMO en de AOB volgens welke de OMO voor elke leraar of voor elke leraar die lid is van de AOB een bedrag aan de AOB geeft. Is dat wat jij bedoelt met “laten betalen”?
        Seger Weehuizen

        • AOb en OMO
          Een paar jaren geleden is de FUWA (functiewaardering) op de scholen ingevoerd. De AOb had toen een gedetailleeerde functieomschrijving vormgegeven voor de LB/LC/LD functionarissen. Grofweg komt het hierop neer: LB=vakdocent, LC= vakdocent en regelneefje middenkader voor de directie (ookwel carrière maken in het onderwijs genoemd) , LD=afdelingsleider of coordinator. De AOb is met de door de bond bedachte FUWA de boer opgegaan en heeft zich daarvoor door de schoolbesturen (zoals OMO) ruim laten betalen. Dat de salariëring op veel scholen is losgekoppeld van lesbevoegdheid hebben we dus te danken aan deze door de leraren betaalde onderwijsbond voor de schoolbesturen. En Sjoerd Slagter maar beweren dat de schoolbesturen en de vakdocenten een gemeenschappelijk belang hebben. Hihoha!

          • Ja maar
            Ondertussen staat de tijd niet stil. Op mijn school kwamen ze er snel achter dat met die functies niet te werken viel en ik constateer dat dat op meer scholen zo was.
            De Aob heeft indertijd veel steken laten vallen, maar is er ook achter gekomen dat er een einde aan moest komen. En niet alleen dat. De Bond heeft ook door dat dat competentiegedoe het onderwijs grote schade heeft berokkend.
            Daarom werkt het Aob inmiddels met volle overtuiging mee in de coöperatie (dat zie ik van dichtbij) en is zij definitief (naar we hopen) een totaal andere richting in geslagen. Laten we onze zegeningen tellen en niet voortdurend rancuneus terugkijken. Ik ben dan ook lid gebleven van het Aob, overigens ook van LIA.

          • Zoals de wind waait, waait mijn jasje
            Een paar jaar geleden sprak de interim-rector (die OMO bestuurslid was geweest) van mijn toenmalige school tijdens een personeelsvergadering vol enthousiasme over de FUWA van de AOb, die de van lesbevoegdheid losgekoppelde functieprofielen had mogelijk gemaakt. Op heel veel scholen bestaat die FUWA van de AOb nog steeds naar de letter. Op sommige scholen doen ze het tegenwoordig anders. En de AOb?
            Zoals de wind waait, waait mijn jasje, denken ze. Hun laakbare, stiekeme diensten aan de schoolbesturen, waarvoor ze zich over de ruggen van de docenten, die ze een peperdure contributie in rekening brengen, goed hebben laten betalen: daar zullen ze nooit hun excuses voor aanbieden. Nee, voor het behouden van de macht in het onderwijs is alles geoorloofd en geldt: vervals het verleden, zodat je het heden kunt beheersen!

  3. AOB en OMO
    AOB heeft destijds een werkgroep in het leven geroepen om de klachten over OMO bij elkaar te rapen. Er zou op deze veilige manier iets gebeuren aan wat er mis was. Toen na enkele jaren bekend was welke leden van de AOB bij de AOB hun mond durfden open te doen over OMO (er was verzekerd dat de AOB mensen veiligheid bood) werd de werkgroep afgebouwd. Reden: de kartrekker van de AOB kreeg een hoge positie bij OMO als beleidsmedewerker.

    OMO heeft merkwaardige opvattingen over privacy. Zo smeedde de rector ook contacten met de bedrijfsartsen. Het was algemeen bekend dat wat je aan de arts vertelde aan de rector bekend werd.

    Jammer dat E.Bernard niet deze verhalen wil aanhoren. Het zou heel wat goedmaken, als ik mijn verhaal mocht vertellen.

Reacties zijn gesloten.