klassencoach

Aanstellen van Klassencoach

Een klassencoach is zowel mentor, tutor als teamcoach van een klas leerlingen. Met dit idee kwam iemand. Ik hoor er niets meer van. Hij wilde daarvoor een nieuwe opleiding op een pedagogische academie starten. 'k Heb daar nooit meer iets van vernomen.

Een klassencoach staat de leerlingen tijdens iedere les bij. Hij volgt de ontwikkeling van iedere leerling, moedigt hem/haar aan, maakt een analyse van zijn/haar zwakke punten enz. Hij bespreekt de les met de vakleerkracht. Deze laatste kan zich helemaal toeleggen op zijn vak en vooral op de vakdidactische kanten ervan. Orde houden, opvangen van leerlingen in problemen etc., dat doet de coach. Hij kent ieder leerling van haver tot gort. De coach begeleidt ook de vakdocent. Vooral beginnende leerkrachten zullen daar baat bij hebben. De coach maakt het ook veel eenvoudiger om gastdocenten uit te nodigen. Van orde houden e.d. hebben die mensen meestal geen kaas gegeten. Als we de functie van klassencoach 5 jaar geleden hadden ingevoerd, dan was het idee met zij-instromers vast en zeker een groot succes geworden.

Wat vinden jullie van het idee van een klassencoach?(NB. niet te verwarren met mentor!)

Is die functie al op een school ingevoerd?  

Socrademos

1 Reactie

  1. De klassencoach wordt iemand

    De klassencoach wordt iemand tegen wie de leerling kan klagen over de lessen van de leerkracht. Bij wie hij/zij mag uithuilen over die zogenaamd falende leerkracht. Ik zie vooral conflicten ontstaan als beide personen in hetzelfde lokaal andere functie-doelstellingen hebben. Dit gaat niet werken.

    De leraar moet ook orde kunnen houden. Kan hij/zij dat niet, is die persoon niet geschikt.

    De coach zal zijn best gaan doen de 'popie jopie' te zijn, en de leerkracht krijgt de rol van de zwarte piet.

    Als een leerkracht eisen stelt, moet ook die leerkracht bereid zijn allerlei gevolgen ervan te dragen. Dat afschuiven van verantwoordelijkheden werkt zelden, en naar verwachting al helemaal niet bij twee kapiteins in hetzelfde lokaal.

    En als ik gastdocenten ontving, zorgde ik ervoor dat er orde was.

    Onwerkbaar idee, wat mij betreft, omdat ik zo'n persoon niet in mijn klas zou willen hebben. Velen zullen er net zo over denken.

    En dan ook: het werkt enorm kostenverhogend terwijl opbrengsten minimaal of zelfs negatief zullen zijn.

     

Reacties zijn gesloten.