Het dossier Amarantis

 

Eindelijk, het gelijk van BON wordt (waarschijnlijk, het rapport is immers nog niet gepubliceerd) bevestigd. In dit geval een rapport over de (bestuurs)misstanden van Amarantis.

Langzamerhand begin ik er behoorlijk k…misselijk van te worden dat incompetente bestuurders aan het roer staan (hebben gestaan) van belangrijke maatschappelijke instellingen die er een zooitje van maken uit eigenbelang en die jarenlang hun gang (hebben) kunnen gaan. Dit betekent dat niet alleen de bestuurders verantwoordelijk zijn (geweest) voor deze misstanden, maar ook de overheid en toezichthouders. Ik ben dan ook van mening dat dit soort sujetten keihard aangepakt dienen te worden. Maar zoals zo vaak, komen de verantwoordelijken er waarschijnlijk te makkelijk van af. De politiek roept vaak stoer en hard (zo ook nu), maar ik zet twijfels of er harde actie zal worden ondernomen. Ook in de politiek is 'vriendjespolitiek' aan de orde van de dag.

Meest trieste van dit alles is dat hardwerkende docenten (het 'voetvolk' in de ogen van dat soort bestuurders) en studenten de dupe zijn geworden van dit soort figuren die er misschien weer mee weg komen.

De onderwijsfinanciering (inclusief salarissen) zal anders moeten. Geen lump-sum systeem, maar een systeem waarbij de uitvoering moet komen te liggen bij de overheid, maar dan wel op een zodanige manier dat controle door de Kamer moet plaatsvinden zodat er meer transparantie komt. Het huidige ondoorzichte systeem leidt tot dit soort opportunistisch en in mijn ogen crimineel gedrag.

6 Reacties

  1. Ovattion? Een staande ovatie
    Ovattion? Een staande ovatie voor 1_1_2010 lijkt me wel op zijn plaats.

  2. Amarantis

    Het recept voor de minister en de staatssecretaris van onderwijs is al jarenlang hetzelfde, hier is het:

     

    We moeten eerst verifiëren of de beweringen in het rapport op waarheid berusten.

    Wij kunnen en mogen niet ingrijpen op de eigen beleidsverantwoordelijkheid van de instelling.

    Wij zullen de voortgang nauwkeurig monitoren.

    Ik zal de inspectie opdragen een onderzoek te doen naar de gerapporteerde misstanden.

    We moeten niet vergeten dat ons onderwijs tot het beste in Europa behoort.

  3. Bert Molenkamp

  4. Bert Molenkamp:
  5.  

    "Ik hoop dat zowel de Besturenraad als de sectorraden zullen blijven opkomen voor de door regelgeving ingeperkte ruimte van onderwijsinstellingen. Zij moeten tegenwicht bieden tegen het statelijk denken, want anders gaat het gulzige bestuur in Den Haag met het onderwijs op de loop."

    "Begin jaren negentig zette de overheid tien jaar lang een bonus op schaalvergroting. En dan gaan ze nu opeens roepen dat het geen goed idee is. Zo wordt een overheid volstrekt onbetrouwbaar."

    "Wat me het meest dwars zit, is het beeld dat het bestuur losgezongen zou zijn van de werkelijkheid van de werkvloer."

    "Het raakt mij persoonlijk als het verwijt wordt gemaakt dat ik te weinig betrokken zou zijn. Dat voelt slecht, vooral omdat ik weet dat de werkelijkheid anders is. Misschien heeft het ook een functie: je moet iemand de schuld kunnen geven als het niet goed gaat."

    • Leo Lenssen

      Leo Lenssen:

      "Het onderwijs is niet van de leraar."

      "Directies hebben onvoldoende moed, geen ambities. Ze zouden zich meer als ondernemers moeten ontwikkelen."

      "Op havo, vwo en hbo geven academici les die niet wetenschappelijk genoeg zijn ingesteld om onderzoeker te worden. Ze zijn qua aanleg niet nieuwsgierig, niet creatief, niet ondernemend. Dan waren ze wel wat anders gaan doen."

       

      • Dank jl, hiermee illustreer

        Dank jl, hiermee illustreer je overduidelijk wat er jarenlang fout is gegaan en waarom dit zo lang heeft kunnen doorwoekeren: foute uitspraken van foute types, naar wie de overheid zijn oren heeft laten hangen in plaats van te luisteren naar de mensen voor de klas die, gebaseerd op jarenlange eigen ervaring, ècht verstand hebben van lesgeven.

    Reacties zijn gesloten.