Bewakingscamera’s in de klas

Hoelang moeten we er nog op wachten, op bewakingscamera’s in de klas.
Het is niet lang geleden dat cameratoezicht op straat door de politiek verboden werd. Schending van de privacy heette dat. Het was de tijd waarin het recht van de dader prioriteit had ten opzichte van dat van het slachtoffer. Inmiddels lijken de rollen omgedraaid. En maar goed ook. Dankzij cameratoezicht op straat, in winkels en overheidsgebouwen kan de criminaliteit enigszins tot staan worden gebracht.
Nu nog cameratoezicht in de klas. Het zit eraan te komen. Gen geduvel meer in de klas. Leraar en leerling worden er beiden beter van.
Leraren zullen beter les moeten geven. Ze kunnen immers op ieder moment worden gecontroleerd. Maar ze zullen ook worden beschermd. Tegen uitwassen van puberale grapjes en pestgedrag van leerlingen.
Maar ook andersom. Kortom, beide partijen worden er beter van.
Natuurlijk zullen er wel weer mensen tegen zijn.
Daarvoor verwijs ik naar de discussie inzake criminaliteit.

3 Reacties

  1. Ik vind het een merkwaardig

    Ik vind het een merkwaardig voorstel, Hals. Wil jij echt werken terwijl er de hele dag een camera op je gericht staat?

    Volgens mij worden mensen daar behoorlijk nerveus van: als al hun doen en laten wordt vastgelegd door toezichthouders. Want ontsnappen dus niet, begrijp ik. Nee, ik zou het beschouwen als een volledig gebrek aan vertrouwen als al mijn doen e laten door camera's vastgelegd moet worden. Laten we vooral bedenken dat de meeste incidenten in een klaslokaal uiteindelijk tamelijk onbetekenend zijn en het niet waard om middels camara-bewijsvoering tot in de details te worden achtervolgd. Een nachtje slapen blijkt meestal effectief genoeg om een probleem weer in de juiste proporties te zien.

    Zelfs als schoolmeester heb ik moeten leren de leerlingen vooral met rust te laten en mij  niet te veel met hun bezigheden (buiten die van de lessen) te bemoeien: en zie, dat bleek veel beter te werken dan de bemoeizucht die ik in jeugdige onbezonnenheid toepaste. Als beginner dnek je dat je alles wat er in een klas gebeurt onder controle moet houden, maar dat is een verkeerd idee. "Laat los" is al een heel oude wijsheid. We moeten kunnen werken op basis van vertrouwen.

    Er zijn middelen genoeg om echt ontspoord gedrag aan te pakken. Camera's zijn erger dan de zogenaamde kwaal die ermee zou moeten worden.

  2. Merkwaardig, inderdaad. Maar

    Merkwaardig, inderdaad. Maar steeds realistischer helaas. Deze week nog een rector bij het praatprogramma op de late avond die door leerlingen wordt bedreigd. Jaren geleden hadden we ook niet gedacht dat cameratoezicht op straat zo gewoon zou worden.

  3. Bovendien went het snel en

    Bovendien went het snel en merk je er na een halve les al niets meer van. En handig bovendien om even naar het plafond te wijzen als een leerling zijn zelfbeheersing verliest of gewoon zit te klieren. En vooral beschermt het de docent van mogelijke valse aantijgingen. Ach, ik weet er jog wel een paar. Kortom, ze zullen er – net als in de supermarkt – wel komen.

Reacties zijn gesloten.