Hand ophouden

 

Hand ophouden.

 

Vakantietijd! Moeten ook de PO-Raad en de VO-Raad gedacht hebben toen ze in een duidelijk georkestreerde offensief heel hard begonnen te roepen om meer, meer, nog veel meer geld. Nu doen ze dat met enige regelmaat maar deze keer ging het gezeur om meer geld gepaard met een flinke belofte. ‘Niet meer geld, dan ontslaan we duizenden docenten’, was de belofte. De dirigent van het orkest had natuurlijk wel bedacht dat de belofte versterkt kon worden door bij de minister en staatsecretaris de gevolgen van deze belofte sterk aan te zetten. ‘De klassen zullen weer als vanouds 33 tot wel 38 leerlingen hebben’, brrrrrrrr,  vooroorlogse toestanden. ‘Het kan niet anders, dit moet leiden tot kwaliteitsverlies’, ‘docenten zullen minimaal 1 lesuur per week ‘gratis’ les moeten geven’, ‘We kunnen niet meer voldoen aan de afspraken gemaakt over het functiegebouw’, en dat komt allemaal door de jarenlange bezuinigingen op het onderwijs.

Zo dat was stoer maar, de raden eigen, moet er natuurlijk een stukje ‘zielig’ bij, iets in de trend van ‘jarenlang hebben we overal op bezuinigd maar nu kunnen we niet anders meer dan bezuinigen op ons docentenkorps’, lief hé? Het volk in de waan brengen dat alle overbodige managers, directeuren, onderdirecteuren, raden van bestuur, raden van toezicht, opleidingsmanagers, personeelsmanagers, teammanagers, teammmanagersondersteunersmanagers, en nog zo wat van die uit de duim gezogen functies, in de afgelopen jaren al zijn wegbezuinigd waardoor er alleen nog juffen, meesters en docenten rondliepen in die spiksplinternieuwe gebouwen met in elk lokaal een bord dat meer dient als externe verlichtingsbron dan didactisch materiaal. Een hypermoderne school met computerhoek, aangesloten op de professionele server zodat alle scholen onder het bestuur lekker met elkaar kunnen mailen in het eigen gesloten, en daardoor uitstekend controleerbaar, netwerk.

Nog maar net liet de Rekenkamer ons weten dat het basisonderwijs niet in staat zal zijn om in 2014 het passend onderwijs in te voeren onder andere door een gebrek aan remedial teachers en ander professioneel personeel. En wat belooft de PO-Raad? Dat de schare remedial teachers die nog overbleef na de ontslaggolf ‘om voorbereid te zijn op de bezuiniging van 300 miljoen’, die trouwens na een ludieke staking in de arena van tafel ging, als eerste de laan worden uitgestuurd. Besturen is vooruitzien!

Dat de zoveelste roep om nog méér geld niets zal uithalen, is nu al wel zeker, en dat er honderden misschien wel duizenden ontslagen zullen vallen, is ook al zeker; alleen hebben die twee niks met elkaar te maken. Niet meer geld omdat het ten eerste vakantie is, ook voor onze overheid. Ten tweede omdat er geen geld is, crisis weet u nog? En ten derde omdat onze overheid het gezeik van de raden zat is en eindelijk de Rekenkamer opdracht heeft gegeven om eens na te gaan waar die veertig miljard per jaar voor het onderwijs nu eigenlijk feitelijk aan uitgegeven wordt. Duizenden ontslagen, ten eerste omdat managers nog altijd denken dat de juf, meester of docent gemakkelijk vervangen kan worden door mevrouw Google en Sint Jobs en de revenuen van het reeds lang gepropageerde individuele leertraject mét coach  beter kan met een onbevoegde kracht dan met een grondig pedagogisch didactisch geschoolde kracht. Ten tweede, het dalend aantal leerlingen dat het onderwijs instroomt, een klein gevolgje van een simpele geboortedaling van enkele jaren geleden. Ten derde, de gevolgen van fusies, samenvoegingen, samenwerkingen en meer van dat soort ongebreidelde schaalvergroting uit angst voor opheffing of megalomanisme vanwege het bestuurdersvolk.

Enfin, al met al, het is weer eens komkommertijd, het is vakantie, alle docenten, juffen, meesters, leerlingen en ouders logeren buiten Nederland of op een andere plek in Nederland dan het eigen huis, lezen geen krant en kijken geen televisie. Pauw en Witteman zijn er ook al niet en daardoor weten al die managers, bestuurders en andere hotemetoten geen raad met die overvloed aan tijd nu ze een tijdje hun geliefde hobby van ‘personeeltje pesten’ niet uit kunnen oefenen. Dus dan maar over naar de andere nog meer geliefde hobby ‘hand ophouden bij de overheid.’

 

Jesse Jeronimoon 

3 Reacties

  1. De schoolbesturen dreigen

    De schoolbesturen dreigen ermee dat de leraren structureel een uur per week extra moeten lesgeven. Is dat bluf of zouden de vakbonden de kracht hebben om zoiets m.b.v. een (dreiging met) een staking te voorkomen?

Reacties zijn gesloten.