Sjoerd de Slachter

 

Sjoerd de Slachter.

 

Natuurlijk zijn de verkiezingsuitslag, de ‘moderne manier van formeren’, het formatiedebat en de liefde tussen de demissionaire premier en de leider van de PVDA meer dan groot in het nieuws. Eventjes, heel eventjes weggedrukt door het succes van de social media omtrent de feestjes in dit land en waar de jongelui moeten zijn om een Appie Hein leeg te plunderen, kwestie van het feestje te voorzien van de nodige drank en hapjes. Daarna weer de politieke liefde prominent in het nieuws. En laat ik nu houden van de rafelranden van het nieuws. De kleine berichtjes weggedrukt naar de zijkant van de krant of nieuwsblad zijn meestal nog de meest informatieve vooral als je even verder kijkt dan de neus lang is.

Sjoerd van de VO raad heeft in samenwerking met zijn financiële vriendjes van de grote VO scholen bij de demissionaire minister van Onderwijs een plan van aanpak ingediend om het bekostigingsstelsel te wijzigen. Dit kwam omdat Marja eerst zelf met een plan was gekomen, doorgerekend door de rekenkamer en alle toeters en bellen, maar zoals loffelijke gewoonte was Sjoerd weer aan het zeiken , miezemuizen en linkeballen geslagen want zijn vriendjes zouden er zeker niet wel bij varen bij Marja haar plan. Onze minister boos en zoals het betaamt riep ze ‘doe het dan zelf!’ het woordje praatjesmaker heeft ze nog net kunnen inslikken. En Sjoerd is samen met zijn vriendjes voortvarend te werk gegaan. In het kort het plannetje.

 Het plan heeft de mooie titel ‘een eenvoudig bekostigingsstelsel’ en als Sjoerd het eenvoudig veel wil houden dan wordt het ook eenvoudig. De eenvoud zit hem namelijk in het feit dat de VO raad wil dat de vergoeding voor de vaste kosten wordt gehalveerd en de variabele vergoeding per leerling per jaar omhoog gaat. Kind kan de was doen. Er zit echter een addertje onder het gras. Doordat de variabele vergoeding omhoog gaat worden grote scholen met veel leerlingen bevoordeeld tegenover een school met weinig leerlingen ( lees categoraal gymnasium) Een fantastisch plan waarmee Sjoerd een paar vliegen en één klap slaat.

Grotere scholen, meer leerlingen, en nog meer leerlingen kan alleen nog dank zij fusies. De fusietoets, wettelijk geregeld, kan dank zij het plannetje van Sjoerd zo de vuilbak in want wanneer scholen niet meer mogen fuseren kunnen ze dus ook niet zorgen voor hogere inkomsten en dat staat natuurlijk volgens Sjoerd gelijk aan beter onderwijs. Een tweede vlieg is een moratorium voor de oprichting van nieuwe scholen. Je hoeft geen rekengenie te zijn om te beseffen dat nieuw op te richten scholen de grootste investering vragen in het eerste en tweede jaar van hun bestaan. Toch is dat het moment waarop een nieuwe school nog moet groeien wat betreft leerlingaantal. Stel dat een nieuwe school snel groeit is er echter geen mogelijkheid om ‘vlees op de botten’ voor elkaar te krijgen. Zeg maar dag met het handje tegen nieuwe scholen. En een derde vlieg is de teloorgang van de kleine, categorale en traditionele scholen. Die worden dan verplicht om te fuseren, zichzelf op te heffen, failliet te gaan, kortom ze worden door Sjoerd de Slachter netjes uit het onderwijsvlees uitgebeend.

Voorbeeldje van zo een categorale kleine traditionele school is de Isaac Beekman Academie in Zeeland. Het is een niet al te grote middelbare school en helemaal opgezet naar de menselijke maat. Ze geven er ‘persoonlijk’ onderwijs en geen ‘individueel’ onderwijs. Klassen bestaan uit niet meer dan zestien leerlingen en er wordt op de traditionele manier les gegeven. De overhead is beperkt tot 1 directeur, klaar. Docenten worden er niet lastig gevallen met vergaderingen en andere klusjes, hun core business is kennisoverdracht en zorgen dat de leerling slaagt. Enfin, meer dan een doorn in het oog van Sjoerd. Traditioneel, persoonlijk, geen overhead, klein, leraren die les geven, ‘de menselijke maat’, allemaal zaken waar Sjoerd van gruwt, nachtmerries van krijgt en waarvan hij besloten heeft, samen met zijn vriendjes dat dit niet meer kan in het moderne onderwijs. Dank zij de plannetjes van Sjoerd zou deze school maar liefst 43% minder bekostiging ontvangen. Zeg maar dag met het handje tegen de Isaac Beekman Academie als de VO raad zijn zin krijgt.

Rafelranden van het nieuws zijn heerlijk, daar lees je pas alles over de machtswellust en de geldhonger en hoe dit land naar de verdommenis wordt geholpen.

 

J.Jeronimoon

4 Reacties

 1. Jeronimoon schrijft: “En een

  Jeronimoon schrijft: "En een derde vlieg is de teloorgang van de kleine, categorale en traditionele scholen. Die worden dan verplicht om te fuseren, zichzelf op te heffen, failliet te gaan, kortom ze worden door Sjoerd de Slachter netjes uit het onderwijsvlees uitgebeend.

  Voorbeeldje van zo een categorale kleine traditionele school is de Isaac Beekman Academie in Zeeland."

  Ik zie niet wat er traditioneel is aan een school die pas twee jaar bestaat, streeft naar weinig huiswerk en die bijvoorbeeld maar vier dagen per week school heeft. Categoraal is deze school evenmin: er zijn leerlingen op vmbo, havo en vwo-niveau. Het is misschien ook niet helemaal eerlijk om zo in te zoomen op het droeve lot van deze school onder het door de VO-raad voorgestelde financieringsstelsel. Want, eerlijk is eerlijk, voor een startende en/of kleine niet-categorale of niet-traditionele school is dit financieringsstelsel net zo nadelig.

 2. Jeronimoon, behartenswaardige

  Jeronimoon, behartenswaardige woorden.

  Ik zou alleen geen mortuarium op de scholen plaatsen. Dat is architectonisch niet mooi en het zou ernstige depressies kunnen veroorzaken.

 3. Voetbal

  In het voetbal heb je ook koepels:

  Tijdens de uitwedstrijd in Oekraïne zag de Europese bond een spandoek met de tekst 'UEFA Maffia' in het bezoekersvak. Dat kost Feyenoord 10.000 euro. 

   

   

   

   

Reacties zijn gesloten.