Videolessen

*Uitspraken-blogs*

______________________________________________________________

Stichting LVO *wees er al op*: de tweede kamer gaat er niet over, ook na corona blijven online lessen gehandhaafd, zodat er meer ruimte is voor maatwerk en voor lessen in robotica op alle scholen. Stichting LVO is o.a. bekend van *Compass* met coaches en kunskapskolan en een pas geopende *Agora-school in Peel en Maas* waar, zoals we kunnen horen, kinderen heel veel te zeggen hebben over wat ze leren.

 

We bekijken nu een serie online videolessen:

 

School TV  ‘Wat en waar is wiskunde?’

*Periodieke veranderingen*

1:50

“De zon klimt ‘s-ochtends op en gaat weer onder om 9 uur ‘s-avonds, iedere dag opnieuw”, verduidelijkt met een grafiek.

Bij mij (Zuid-Limburg) was het voor 5 uur al donker.

2:20

“Iedere minuut trekt het hart zich samen.”

*Hoeken*

6:45

“De Babyloniërs ontdekten al dat na 360 dagen dezelfde sterrenbeelden weer op dezelfde plaats aan de hemel stonden. Dat was 1 jaar. Onze verdeling nu van een volle hoek in 360° is niets anders dan de 360 dagen van het jaar, wat de Babyloniërs al wisten.”

De Babyloniërs wisten zelfs nog veel meer en ze zouden dus zulke onzin nooit vertellen!!  Hint: deel 360 door 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 18, 20, 24, 30, 36, 40, 45 etc.

*Verhoudingen*

8:05

Aandacht voor de gulden snede en de  divine proportion φ. Er is hierover al heel wat verzonnen door de Yomanda’s: ze vonden φ in de tekeningen/schilderijen van Leonardo da Vinci, het parthenon van Athene, de piramiden in Egypte, in de schoonheid, in lichaamsverhoudingen, in de nautilus. De ‘da Vinci Code’, ‘Sacred Geometry’, mensen zijn er schatrijk mee geworden. Helaas, in deze les wordt deze onuitroeibare crap als feiten gepresenteerd. Lees bijv. Wikipedia over het pseudo-karakter van al deze claims: *Golden Section, Disputed observations.*

En dat terwijl de Fibonacci-rij en φ aanleiding geven tot schitterende wiskunde, mysterieuzer dan wat al deze fantasten bij elkaar kunnen verzinnen. Je hebt er maar een beetje algebra voor nodig….uh ja, dat is tegenwoordig dan weer wel een probleem.

Bèta-lessen horen geen platform te bieden aan pseudo-wetenschap.

*Doorsnede*

8:35

“Apollonius wist al dat de aarde in een cirkel om de zon draait. Copernicus in de zestiende eeuw vond uit dat het geen cirkel maar een ellips was. Kepler verklaarde de beweging van zon en planeten omdat hij de kennis over kegelsneden van de Griekse tijd gebruikte. Hierdoor werd in één klap de beweging van aarde en planeten verklaard.”

Apollonius heeft het geocentrisch wereldbeeld juist verder uitgewerkt, Ptolomeus heeft het geperfectioneerd. Copernicus ging wèl uit van cirkels. Kepler gaf ‘alleen maar’ een beschrijving van de planeetbewegingen gebaseerd op observaties (een hels karwei en een belangrijke doorbraak); de verklaring kwam van Newton.

*Omtrek, oppervlakte en inhoud*

2:30

“Het hoofd heeft ook een omtrek.”

Onbegrijpelijk dat men niet inziet dat een onregelmatige ruimtelijke figuur geen omtrek heeft. Deze fout wordt ook hiervoor en hierna gemaakt. Het zijn sowieso didactisch slecht gekozen voorbeelden.

6:03

“Eén keer rondtrappen met de trapper van een fiets is ook voor het wiel één keer rond.”

7:15

“De Grieken kenden de verhouding π en gebruikten hem veel in hun bouwwerken.”

7:40

“In de zeventiende eeuw stelde de burgemeester van Alkmaar, Caesar van Everdingen, dat π  gewoon  3 1/7 was.”

Dan was hij 2000 jaar te laat: Archimedes vond deze benadering al. Het =-teken klopt al helemaal niet. Overigens, de enige Caesar van Everdingen uit Alkmaar die te vinden is op internet was een kunstschilder, geen burgemeester, en hij had niets met wiskunde. Er is wel een *Adriaan Metius* uit Alkmaar bekend. Hij vond de benadering 355/113 voor π.

*Kijken en tekenen*

1:30

“Vanaf de aarde is niet te zien dat zon en maan geen cirkels maar bollen zijn die op één lichtjaar van elkaar in het zonnestelsel hangen.”

1:50

“Bij een zonsverduistering zie je alleen de schaduwvlek met precies de middellijn van de maan.”

Fout, de ‘schaduwvlek’ is geen cilinder. En ook de getoonde tekening is fout. In ieder sterrenkundeboek voor beginners zie je de correcte tekening, met kernschaduw (umbra) en halfschaduw (penumbra).

7:20

“Rond het middaguur komen de zonnestralen recht van boven”,  verduidelijkt met een tekening waarin de zonnestralen loodrecht invallen op het aardoppervlak.

In Nederland komen zonnestralen nooit recht van boven!!  De Kreeftskeerkring ligt op 23,5°  N.B.

*Pythagoras*

8:21

“Door Pythagoras weet je dat 9 in het kwadraat plus 16 in het kwadraat 25 in het kwadraat is”, verduidelijkt met een tekening van een rechthoekige driehoek met zijden 9, 16 en 25.

Er bestaat zoiets als de driehoeksongelijkheid: 9 + 16 > 25.

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter