Advies

Een van de mooiste oude gebouwen in het in dit opzicht niet rijk bedeelde centrum van Rotterdam, is het Schielandshuis. Tot voor enkele jaren  was daarin het Rotterdams Historisch Museum gehuisvest; een uitgelezen locatie voor het herbergen van de geschiedenis van de stad in woord en beeld. Om onduidelijke redenen, die ongetwijfeld iets met vastgoed te maken hebben, de meest patserige bedrijfstak, die er is, moest het museum uit deze locatie vertrekken.  Een aantal jaren had het helemaal geen onderkomen. We gieten onze geschiedenis in een canon, maar voor een historisch museum van deze wereldhavenstad was even geen plek te vinden. Maar uiteindelijk kon het museum als “Museum Rotterdam”, toch terecht in een mooi nieuw gebouw  in het hartje van de stad; het aan de geschiedenis herinnerende “Timmerhuis”. Dat leek vooralsnog een goede oplossing, iedereen tevreden.

In het Schielandshuis had  inmiddels de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur een onderkomen gevonden. Een orgaan, dat jaarlijks zo’n 700.000 euro subsidie van de gemeente ontvangt. In ruil daarvoor levert het aan de gemeente zwaar wegende adviezen inzake het cultuurbeleid. Vandaar die prachtlocatie en die royale subsidie. Daar mag wat tegenover staan. Je kunt van zo’n raad, die het cultuurbeleid in de stad tot grote hoogte wil brengen, van alles verwachten. Maar het laatste waaraan je toch denkt is een advies om dat nieuwe, net op stoom komende museum, dat steeds meer bezoekers trekt  en zich geprofileerd heeft met enkele opzienbarende projecten,  maar weer te sluiten. Toch heeft deze raad het gepresteerd om met een dergelijk voorstel te komen. Het gaat om enkele miljoenen, die het museum net de de nek omdraaien. Het salaris van een paar spelers van Feyenoord. De argumenten, die dit moeten onderbouwen lijken er met de haren bij gesleept. “De directie heeft geen visie en zorgt niet voor de “reuring” die past bij een stadsmuseum”. Daar gaat het dus om, om “reuring”. Wie weet wat dat is, mag het zeggen. Een museum als een soort kermis, een doorlopend event?  En dan is er nog iets heel ernstigs. Er is geen adequate subsidieaanvraag ingediend. Ja, dan houdt het op. Er is een petitie; van alle kanten wordt de gemeente belaagd om dit advies niet op te volgen. Het lijkt me onvoorstelbaar, dat het wordt overgenomen. Maar je weet het maar nooit. Mijn advies: teken de petitie en hef die Raad maar op.

 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter