Oog voor detail

In de column “Vakmanschap” van Wieteke van Zijl, in de Volkskrant van 17 juni, bij haar bespreking van het schilderij “De genezing van Anianus door de Heilige Marcus” van Giovanni Mansueti, kwam ik de verzuchting tegen van cabaretier Pieter Derks: “We hebben 2 miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren”. Hiermee liet Wieteke meteen weten dat het vakmanschap (de techné) tegenwoordig moeilijke tijden doormaakt en volkomen verloren dreigt te gaan. Een ding is duidelijk dit oog voor detail is niet meer besteed aan ons Nederlandse beroepsonderwijs. De voorspelling dat het mbo het jaar 2025 niet meer zal halen, is steeds minder een aanname en steeds meer een feit aan het worden.

1 Reactie

  1. In de Volkskrant van enkele dagen geleden stond een in dit verband heel toepasselijke strip van Peter de Wit (Sigmund). Een jongetje bouwt van blokken een huisje, terwijl de ouders bezorgd bij de psychiater op de bank zitten met de vraag: “Moeten we hem het bouwen niet verbieden, dokter? Straks wil hij later nog met zijn handen werken!”

Laat een reactie achter