Testerij

Het onderwijs wordt geplaagd door periodieke testen zoals Timms, Pisa, … die selectieve statistische ruis opleveren.

Politiek en pers spuien goede voornemens en verontwaardiging en vervolgens gaat iedereen weer zijn vertrouwde gang.

Het wordt hoog tijd om de zinvolheid van deze test- en toetsbezigheden te onderzoeken.

Een aantal zinvolle opmerkingen zijn te vinden in het volgende stuk:

www.welt.de/debatte/kommentare/article159947565/Schluss-mit-diesen-daemlichen-Pisa-Tests.html

Uit het hart gegrepen:

"Kein Test, keine Evaluation ersetzt das Hinsehen, Zuhören, Reden, Ernstnehmen, Zeit aufwenden, Mut machen in der Schule."

en:

"Was können Russen, Japaner, Koreaner, Polen, was Deutsche weniger gut können? Klugen Drill. Nicht Drill per se, sondern klug angewandt. Zudem müssen sie sich nicht so sehr mit der Heterogenität plagen, die sich aus der misslungenen Integration tief gläubiger Hardcore Monotheisten aus dem Nahen Osten oder Anatolien ergab."

3 Reacties

 1. Een mooie typering:

  Een mooie typering:

  Die Forscher sprechen tendenziell leise und langsam, als hätten sie vom Baum der Erkenntnis gekostet. Die Politiker aus Bund und Ländern kommentieren dies ausufernd, als falle es ihnen gerade wie Schuppen von den Augen.
   
 2. Voor bijstandstrekkende

  Voor bijstandstrekkende vrouwen was het in Duitsland jarenlang aantrekkelijk om 5-jaarlijks een kind te krijgen en dat gebeurde ook vaak. Mede omdat intelligentie statistisch gezien erfelijk is kan dat ook er toe leiden dat de gemiddelde leerprestaties van kinderen afnemen.

 3. Indertijd gingen hele horden

  Indertijd gingen hele horden ambtenaren, politici, ministeressen uit hun dak over het Finse onderwijssysteem.

  Misschien kunnen betrokkenen achteraf nog eens nadenken over hun bevliegingen en lessen trekken uit hun blinde vertrouwen in testerij.

   

  "Das finnische Schulsystem wurde nach meinem Kenntnisstand erst wenige Jahre vor der ersten PISA-Studie von klassischem Frontalunterricht mit autoritärem Lehrer auf das heutige dortige Schulsystem umgestellt, weshalb die ersten, sehr guten PISA-Ergebnisse aus Finnland nicht repräsentativ für das heutige finnische Schulsystem sind."

Laat een reactie achter