maak van jouw MR de eerste !!

Een op dit moment veel voorkomende zaak is het herzien van het taakbeleid binnen de onderwijsorganisaties. Personeel wordt voorgelicht. Binnen een maand wordt er gestemd.

De inzet: de hoeveelheid tijd die elke docent op papier krijgt voor taken.

Gesplitst in “indirecte lestaak” die onder de opslagfactor vallen; Buitengewone taken; Algemene taken;

Of per instelling van toepassing  zijnde beschrijvingen.

 

De trend: versobering, bezuiniging etc etc. Oftewel: inleveren van tijd door OP ten behoeve van de organisatie als geheel. ( Zo wordt het verkocht aan het personeel)

Ik heb al zo vaak gesteld: gezond personeel levert kwalitatief (veel) beter werk en vergt op de lange termijn minder burn outs en dus minder verzuimkosten en minder WIA.

Verder weet ik 100% zeker dat het de taak van een schoolbestuur en haar schoolleiding is, om docenten in staat te stellen hun werk te doen. Dat werk is het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs. Zo simpel is het allemaal. Als iedereen zijn/haar eigen taak naar behoren uitvoert, dan zouden er geen docenten zo gemangeld worden als nu.

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Als er op jouw school gestemd of overlegd gaat worden over nieuw taakbeleid: laat dat beleid toetsen aan de meest algemene regels omtrent normtijd bepaling en/of laat de begrote opslagfactor doorrekenen. Meld je MR dat ik dat wil doen. Off the record of officieel. Een MR mag expertise inhuren om haar werk beter te doen. Ik heb nog nooit van een MR gehoord dat ze daadwerkelijk eens na laten rekenen of het taakbeleid realistisch uitvoerbaar is. Maak van jouw MR de eerste !!

Is het de taak  van het personeel om als stoplap voor alle financiële draadjes binnen de onderwijsinstellingen te functioneren? Of zijn docenten professionals, die hun werk professioneel uit dienen te voeren.  Professioneel (onder)handelen, betekent:  duidelijkheid. Waar praten we nou eigenlijk over.

Een bestuur speelt met het programma FOLETA en meldt vervolgens dat haar  input  “de waarheid “ is. Kijk eens op iemanddoetiets.nl : www.iemanddoetiets.nl/pdfbestanden/23/HB_manuren%20overschrijding.pdf

Daar zie je , wat een serieuze bezigheid het opstellen van een normrapport voor manuren is.( dit rapport is opgesteld door een TU) Dat heeft in de verste verte niets te maken met een getal op tafel gooien en net doen alsof alles daarmee klaar is. Je leest ook, dat opstarten en afbouwen van een dagtaak, gewoon werktijd is. Persoonlijke verzorging ook. Waar staat dat nog in ons taakbeleid? Waar vinden we dat terug als cijfers ?

 

 

 

 

Is er verschil tussen een 0,7559 opslagfactor over  lesuren van 45 minuten ( dat komt neer op 34 minuten per 45 minuten les) of een 0,66 opslagfactor over lesuren van 50 minuten( dat komt neer op 33 minuten per 50 minuten les)?

 Beide systemen worden toegepast,

De school die de 45 minutenlessen hanteert, houdt  28 lessen per week per docent aan. Hun opslagfactor is een waslijst aan taken. Zie www.iemanddoetiets.nl/pdfbestanden/19/20140304_opslagfactor_gecontroleerd.pdf .Het is de opslagfactor van SCOL, de school die ik voor de rechter daag. Je kunt zien dat de hoeveelheid dingen die SCOL in die 34 minuten per 45 lessen per 36 weken per jaar denkt te kunnen persen, zelfs niet op papier haalbaar is.

De andere school stopt ALLEEN voor en nawerk  dat rechtstreeks met de lessen te maken hebben in de opslagfactor. Verder niets. Dat is de omschrijving die overeenkomt met de AOB cao kaart van 2008, al was het aantal weken dat toen nog meetelde, 40 per week. Inmiddels is dat  36 weken per jaar. Deze instelling vindt  de factor veel te ruim bemeten en wil erop gaan bezuinigen.

Men gaat deze week het personeel informeren. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dat verhaal afgestoken gaat worden.

Maak van jouw MR de eerste, zorg dat het nieuwe taakbeleid nagerekend wordt !!!

Ik roep bij deze opnieuw de vakbonden op, om hun leden te benaderen met hetzelfde voorstel. Dit is DE tijd dat er overal in het land nieuw taakbeleid wordt “verkocht” aan OP. Bonden dienen hun leden te beschermen en te ondersteunen. Dat is hun hele bestaansrecht.

 

info@iemanddoetiets.nl

Denise