4 Reacties

  1. Bij jou in de achtertuin was

    Bij jou in de achtertuin was er een tijdje terug ook wat aan de hand Joost (link). Voor zover ik weet heeft geen van de "slachtoffers" (dit lijkt in beide betekenissen een adequaat woord) daar zelfmoord gepleegd (zoals Stefan Grimm), maar dat is meer "geluk" dan wijsheid.

  2. Enge hulp voor oudere lezers

    Enge hulp voor oudere lezers die moeitde hebben met modersn Engels:

    tob brag = brallen, snoeven; bragging rights =  (idiomatic) The prerogative to praise oneself for an accomplishment or for possession of a superior characteristic; the prerogative to praise oneself

    willy-waving = peniszwaaien, macho-gedrag vertonen

    hogwash = onzin; to hog = schrokken als een varken, opeisen

    spiv (Am):  a man who makes money dishonestly; (En): a man who lives by his wits without regular employment

     

    box-ticking = afvinken

  3. Aansluitend bij Christmas: De

    Aansluitend bij Christmas: De bovenbeschreven misstanden zijn ook een gevolg van de dominantie van het utilitair denken in de maatschappij en op de universiteiten. Toen in Nederland de MO-examens voor moderne talen werden ingevoerd gebeurde dat ook omdat die nog niet op de universiteiten onderwezen werden. Nu zijn de beleidsmakers van mening dat het wat talenkennis betreft voldoende is dat iedereen heel goed is in Engels en worden de overige  moderne vreemde talen op de universiteiten gemarginaliseerd en mag men in het secundair onderwijs er één moderne taal bijdoen. De volgende logische stap in het vernuttigen van het onderwijs moet wel  zijn van Nederlands een historische taal te maken te onderwijzen als deel van het vak History of the Low Countries. In Nederland werken steeds meer buitenlanders en op een steeds lager niveau van overleg zal men overstappen op Engerls zodra er een persoon aanwezig is die Nederlands niet begrijpt. Ik voorzie voor Nederlands geen wederopstanding. No resurrection!

Laat een reactie achter