Kenniscentra leggen het loodje

Door de forse bezuinigingen op de Kenniscentra die jarenlang het mbo hebben geteisterd leggen ze dan eindelijk het loodje. Moeten we dar blij mee zijn? Ja en nee. Ja, omdat we van deze onderwijsvernielers verlost zijn. Nee omdat er nu 8OO banen op de tocht staan en omdat nu alles bij de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) wordt ondergebracht. SBB is de club die vroeger onder de naam COLO het mbo lastig viel met het competentie gericht onderwijs. 

 

4 Reacties

 1. De kenniscentra (die o.a. de

  De kenniscentra (die o.a. de kwalificatiedossiers samenstelden, wie gaat dat dan nu doen?) leggen het loodje, maar de Pedagogische Centra (en andere marktgerichte adviesbureaus) draaien met hun commerciele activiteiten en adviezen het onderwijs nog steeds een heleboel poten uit.

 2. Hoi Foe,

  Hoi Foe,

  Dat 'fff rekenen' ken ik maar al te goed. Dat is echter niet gemaakt door een kenniscentrum. Kenniscentrum is een bepaalde functie in het beroepsonderwijs. Daar komen bedrijfsleven en onderwijs samen om te kijken of de voorschriften (kwalificatiedossiers) nog wel samenvallen met datgene wat er in het veld gewenst wordt van beginnende beroepsbeoefenaars. Zij leverden ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van beroepsspecifiek lesmateriaal.

  Vroeger hadden de kenniscentra ook leerlingbegeleiders in dienst, die voortdurend op de werkvloer waren om te kijken hoe de professionele ontwikkeling van een (werkend-leren) leerling verliep, problemen op te lossen en bedrijven te helpen bij het opleiden in de praktijk. Zij gaven ook de erkenning dat je een opleidingsbedrijf mocht zijn. Ze boden cursussen voor werkmeesters (zo heet dat in de techniek althans) en verzorgden een bijdrage aan de visie van de beroepssector op opleiden. Vaak was hieraan ook een opleidingsfonds gelieerd, waaruit bedrijven die de opleidingstaak op zich namen ook financieel een tegemoetkoming kregen. De leerling was immers in loondienst en verdiende een (jeugd)loon.

  De kenniscentra zijn de laatste jaren volledig 'uitgekleed'. Alleen de bureaucratische functies bleven over. Ik vind het jammer!

 3. Zeg maar Joost Hinke.

  Zeg maar Joost Hinke.

  Ik zou graag van de onderwijsvernielers bij APS etc verlost zijn.

  Het kost helaas grote moeite om de KNAW en Platform Wiskunde Nederland de ogen te openen. 

Reacties zijn gesloten.