Driedelig grijs

Volgens de Volkskrant van 25 februari zijn blanke mannen en ondernemers oververtegenwoordigd in de raden van toezicht van de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Dus kunnen we aannemen dat, zoals de kop van het artikel suggereert,  een belangrijk deel van de heren, die er in veel gevallen een potje van hebben gemaakt, was gestoken in driedelig grijs  De mantelpakjes zijn met een slechts een klein éénderde deel ook hier weer ondervertegenwoordigd.

Soms kan nieuws ongewild komisch zijn. Bij mij werkt het in ieder geval een beetje op de lachspieren als ik lees dat Karl Dittrich vindt dat “de samenstelling van de raden weliswaar niet representatief voor de Nederlandse samenleving is, maar de cijfers toch niet echt verontrustend  zijn”. Maar wat dan nog?, vraag ik me af.   Wie het wel en wee van die raden in de afgelopen tijd een beetje heeft gevolgd zal niet verontrust worden door die cijfers, representatief of niet, maar in de eerste plaats denken aan  het hopeloze falen van de raden in het toezicht houden op de financiële escapades van de verschillende besturen.

Maar vervolgens wordt het nog leuker. “Toen die raden er kwamen lag het accent in het hoger onderwijs nog sterk op de bedrijfsvoering en er bestond dus een grote behoefde aan de knowhow van mensen met kennis van financiële en strategische vraagstukken. Tja, dan kom je dus snel bij mannen met een ondernemersverleden terecht”, zegt Dittrich. Maar waarom, denk je dan,  hebben we daar dan zo weinig van gemerkt en heeft die ondernemingslust organisaties als Amarantis en Inholland bijna de das omgedaan. Het is maar een vraagje.

Inmiddels ligt volgens Dittrich de nadruk weer meer op de inhoud en de kwaliteit van onderwijs en onderzoek en zullen we dat binnen niet al te lange tijd terug zien in de samenstelling van de raden van toezicht. We wachten met  enige vrees dit nieuwe benoemingsbeleid af. Zijn Presley en Ad al gevraagd? Of worden die raden straks bevolkt door allerlei nieuwlichters uit de advieswereld; APS, CBE en noem maar op. Eigenlijk is dit een ideaal moment om ze af te schaffen.