Raden van Toezicht maar weer eens

De klucht onder de titel” Raden van Toezicht en beloningen” gaat vrolijk verder als een soort running gag, al is deze zelfreguleringsvertoning eigenlijk alleen maar pijnlijk. Deze keer speelt hij zich weer eens af in het Zuiden van ons land bij Zuidzorg Veldhoven. De Raad van Toezicht van deze zorginstelling is opgestapt na stevige kritiek van staatssecretaris Van Rijn. Het Eindhovens Dagblad berichtte eerder dat Zuidzorg oud-bestuurder Hanneke Houtzagers in totaal 170.00 euro heeft betaald voor slechts zeven weken werk. Naar aanleiding van de berichtgeving in het ED hebben de Tweede Kamerleden Fleur Agema (PVV) en Renske Leijten (SP) vragen gesteld aan staatssecretaris Martin van Rijn. Agema noemde de beloning aan Houtzagers 'van de zotte'. Van Rijn uit stevige kritiek op de toezichthouders van Zuidzorg. 'Kennelijk is bij de vervulling van de vacature geen goede procedure gevolgd', schrijft de bewindsman. 'Ik betreur het zeer dat deze Raad van Toezicht niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld. Dit is niet goed voor de betrokkenen zelf, maar ook niet voor het beeld van de zorg'.

De verontwaardiging was des te groter omdat begin dit jaar bekend werd dat ook voormalig directielid Cees Verouden voor zijn parttime adviezen na zijn vertrek bij Zuidzorg 180.000 euro kreeg. Daar werden toen kamervragen over gesteld .Hoewel de Raad van Toezicht vindt dat er in alle gevallen zorgvuldig is gehandeld hebben de twee bestuurders toch besloten conclusies te trekken uit de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Bron: Omroep Brabant en Eindhovens Dagblad

 

“Een niet goede procedure”, wat moeten we daaronder verstaan? Benoeming van vriendjes? Handjeklap? Op grond waarvan denken de vertrekkende bestuurders te kunnen beweren dat toch zorgvuldig is gehandeld? En als dat niet zo is, dienen zij dan niet persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld?  En als dat handelen wel zorgvuldig was, hoe kan zo iets dan gebeuren? Een briefschrijver bij Omroep Brabant zegt: “Enkel opstappen is wel erg gemakkelijk hiermee wegkomen, daarmee is de schade niet gecompenseerd en dat geld is meer dan hard nodig voor de zorg”.

Enkele weken geleden demonstreerden in Amsterdam nog enkele duizenden mensen tegen de verslechteringen en de verspillingen in de Zorg en werd er stevig gediscussieerd met Kamerleden van bijna alle partijen. Natuurlijk was iedereen tegen verspilling en zelfverrijking. En nu staan we hier weer bij en kijken ernaar. Het moet niet veel zotter worden.

2 Reacties

  1. Ben, die oratie over de

    Ben, die oratie over de bestuurbaarheid van onderwijsorganisaties, daar zijn veel kanttekeningen bij te maken. Het is te veel vanuit het niveau van de relatief autonome bestuurders bedacht, maar het maakt tegelijkertijd duidelijk dat zeggenschap belangrijk is. Maar juist op dit punt worden er te veel 'stakeholders' bijgehaald.

  2. Uit het bericht over de

    Uit het bericht over de oratie:"Hooge stelt daar tegenover dat onderwijsorganisaties slechts  beperkt bestuurbaar zijn. Het besturen van onderwijs is een heel indirect, onvolkomen en moeilijk beheersbaar proces. Onderwijsbestuur is geen kwestie van aan de juiste knoppen draaien."

    Vrijblijvend academisch gewauwel. 

     

     

Reacties zijn gesloten.