3 Reacties

  1. Toch typisch dat terwijl

    Toch typisch dat terwijl verdedigers van de huidige hoge beloningen voor bestuurders in de publieke sector in Nederland graag naar Singapore verwijzen, in buurland  Duitsland vergelijkbare taken door ambtenaren met cao-salarissen worden uitgevoerd. (En, terzijde, de Duitse economie floreert ook nog eens beter dan de Nederlandse.) Uwe Arnhold verbaast zich met recht over die rare structuur waarbinnen de bestuurdersbeloningen vorm krijgen met stichtingen, raden van toezicht; zelfregulering, die in feite neerkomt op zelfbeloning. Met de nieuwe wet die een grens stelt aan de salarishoogte is nu ondubbelzinnig vastgesteld dat de beloningen in de publieke sector een publieke aangelegenheid zijn onder democratische controle. Als de wet goed wordt uitgevoerd kan hij een einde maken aan de steeds terugkerende onrust en verbazing over de "excessen". En alleen zo kan een goede discussie met redelijke argumenten gevoerd worden over wat nu een acceptabele en te onderbouwen beloningshoogte is voor bestuurders. Niet meer vanuit voldongen feiten, gecreëerd door een ondoorzichtig, oncontroleerbaar systeem. En dan zouden we het ook nog eens moeten hebben over de besteding van de lumpsum. 

  2. Gister een uiterst

    Gister een uiterst interessante aflevering van De Slag om Nederland over een andere rare kant van hetzelfde graaikapitalisme: kinderdagverblijvenstichting Catalpa is voor vijfhonder miljoen verkocht aan een Equityfonds. Deze stak er slecht 45 miljoen eigen geld in en leende de rest. De terugbetaling van dat geld, maar vooral de rente dient opgebracht te worden uit de inkomsten van ouders (en overheid). Loopt het mis, dan is de bank (en indirect de staat) het haasje. Tel uit je sprinkhanenwinst.

    Waarom beseft niemand dat er zaken zijn die gewoon niet aan de markt overgelaten moeten worden.

  3. @Hinke

    @Hinke

    Het was hetzelfde procede waarmee de verliesgevende kleine autofabrikant Spijker het eveneens verliesmakende, maar veel grotere Zweedse Saab van het met overheidssteun geredde General Motors heeft overgekocht.

Reacties zijn gesloten.