Nieuwe website Beter MBO Parkstad

Sinds kort is er een nieuwe website www.betermboparkstad.nl Het is een initiatief van mijzelf (oud-docent) en enkele verontruste inwoners van Parkstad (dit zijn acht gemeenten rond Heerlen). De bedoeling is om de BON-gedachte ook op plaatselijk niveau uit te dragen.

8 Reacties

  1. Bezuinigingen op onderwijs, nieuwe gebouwen voor CGO
    Ik heb zojuist eventjes jullie website bekeken. Blijkbaar wil het bestuur van die MBO-school omwille van de CGO- en POP-dwaling nieuwe gebouwen vestigen en moeten ze hierdoor bezuinigen op het onderwijs.
    Arme leerlingen.
    Sowieso is heel dat CGO gedoemd te mislukken, zeker op dat niveau, maar dan ook nog eens zoveel geld besteden om nieuwe gebouwen hiervoor te kopen.
    En dan over 10 jaar als het bestuur tot inziet dat het CGO niet werkt moeten ze weer nieuwe gebouwen regelen om weer gewoon in klaslokalen les te geven.
    Gevolg van die bezuinigingen op het onderwijs:
    “Op 1 februari werd ik door het Arcuscollege aangenomen als docent economie. Dat wil zeggen: ik kwam in dienst van een uitzendbureau, waarvan ik nooit meer gezien heb dan een contract en de bekende loonstrookjes. Ik ben een ervaren en bevoegde docent en had dus recht op het maximum van de salarisschaal. De opslag van het uitzendbureau bedroeg 70%, daarmee was ik een erg dure kracht. Maar ik was mijn salaris meer dan waard. Collega’s en leerlingen hadden niets te klagen. Tijdens een functioneringsgesprek in mei was de enige opmerking dat ik wel eens te moeilijke woorden gebruikte, maar omdat ik dat dan ook meteen uitlegde werd me dat niet al te kwalijk genomen. Mijn contract liep, vreemd genoeg, tot 31 december van datzelfde jaar, dus informeerde ik in oktober maar eens hoe het verder zou gaan. Er werd mij te verstaan gegeven dat contractverlenging moeilijk lag omdat ik me te weinig met het team bezighield. In de wandelgangen werd als werkelijke reden gemeld dat ik te duur was. Uiteindelijk werd me mondeling een contractverlenging in het vooruitzicht gesteld. Op kerstavond kwam er een mailtje binnen met de mededeling dat ik wegens een begrotingstekort nog precies een maand mocht lesgeven, daarna moest het afgelopen zijn. Ik heb voor de eer bedankt.” (van de website uiteraard)

    Succes ermee!

  2. Vraagje
    Waarom huurt die school leraren in via uitzendbureaus?
    Je kan toch voor minder kosten leraren eenzelfde salaris geven als je die leraren een vast contract geeft? Dan hoef je niet te betalen aan een uitzendbureau. Hoe moeilijk kan het zijn om zelf leraren te zoeken en aan te nemen?
    Plaats wat advertenties, hang wat advertenties op bij de lerarenopleiding, laat ze solliciteren bij een ervaren leraar of bestuurder (er lopen er toch meer dan genoeg rond) en neem een van de sollicitanten aan. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?
    Ik begrijp dat het soms handig kan zijn om via een uitzendbureau werknemers in te huren, bijv. bij seizoensarbeid. Ik begrijp niet waarom een school via een uitzendbureau leraren moet inhuren.

    • Net wat je zegt Bart
      Seizoensarbeid en dan ook nog voor een paar uurtjes per week verdeeld over een dag of drie. Nee hoor zo gemakkelijk is het niet, en je moet er daarna ook nog van afkomen natuurlijk van zo een seizoens-inval-oproep-deeltijd-kracht. En 1 telefoontje is veel makkelijker dan wat jij voorstelt. Ook de directeur mag niet moe worden en dat mag wel wat kosten. Geld zat.

    • Inhuur via uitzendbureau
      Beste Bart,

      Sinds de invoering van de lump sum zijn scholen ook verantwoordelijk voor eventuele WW aanspraken. Om elk risico te vermijden heeft deze school ervoor gekozen om zo veel mogelijk met uitzendkrachten te werken. Dat betekent dat 25% van het personeel via een uitzendbureau werkt. Dat dit per saldo duurder uitpakt is duidelijk, maar dat gaat ten koste van het aantal inzetbare fte’s (van docenten uiteraard).

  3. Boontje komt om zijn loontje
    Tot nog toe zag ik alleen ouders en leraren als slachtoffer van de onderwijspseudomarkt. Schoolbesturen krijgen zo maar geld om onderneminkje te spelen en nu de poet verdeeld is kunnen ouders en leraren feitelijk geen gesubsidieerde scholen meer oprichten en moeten ze slikken wat de schoolconcessiehouders beslissen. De Brinnummers zijn uitgegeven en vertegenwoordigen voor de schoolbestuurders op dezelfde wijze een grote waarde als een ligplaats voor een woonbooteigenaar in Amsterdam. Er worden immers bijna geen nieuwe ligplaatsen uitgegeven. Bij de scholenfusies in Venlo die tot 3 campussen onder één bestuur geleid hebben heeft dat bestuur zo snel mogelijk zo veel mogelijk brinnummers naar Den Haag teruggestuurd om concurrentie in Venlo en omgevig voor eens en altijd onmogelijk te maken. Ik verheug mij er over dat nu een gemeente en de gemeentelijke politiek slachtoffer zijn van de landelijke onderwijspolitiek. Boontje komt om zijn loontje.
    Seger Weehuizen

  4. Verantwoord
    Verantwoord besparen
    “Chronisch zieken weer getroffen door bezuiniging” kopt TROUW van vandaag. Is het nu echt nodig om te bezuinigen door mensen die lijden onder hun gezondheidstoestand ook nog eens op de rand van armoede te brengen? Ik denk van niet. In het onderwijs is een waterhoofd gegroeid van niet-lesgevende mensen dien het ondanks in vergelijking met leraren vaak riante salarissen niet gelukt is de resultaten van het onderwijs meetbaar te verbeteren. Weg ermee! Dat kan door het onderwijs te organiseren zoals dat vóór de Mammoetwet het geval was. Een andere mogelijkheid is om (ouders van) leerlingen geoormerkt geld te geven waarmee zij schoolgeld kunnen betalen aan in onderwijsresultaten succesvolle particuliere scholen.
    Wat beter is, het snelst verwezenlijkt kan worden of het goedkoopste is in kosten en overgangskosten en ideologisch op de meeste steun kan rekenen moet dan natuurlijk zo snel mogelijk worden uitgezocht. Maar dat er met beide oplossingen veel geld bespaard kan worden moge duidelijk zijn.
    Voorwaarde voor het slagen van het tweede bezuinigingsplan is wel dat leraren absoluut geen invloed mogen kunnen uitoefenen bij het afnemen van afsluitende examina.
    Seger Weehuizen

  5. Goed idee, die website
    Zou Aleid Truijens dit soort initiatieven bedoelen met “niet jammeren, maar doe iets”? In ieder geval een uitstekend initiatief.

Reacties zijn gesloten.