HBO-raad: HBO dreigt uiteen te vallen

In Scienceguide een artikel over de zorgen van de HBO-raad naar aanleiding van de zoektocht naar een opvolger voor Guusje ter Horst.

Enkele citaten:
Het HBO dreigt uiteen te vallen, erkent de HBO-raad. “Het zelfkritisch vermogen van de HBO-raad [behoeft] versterking.” Een nieuwe voorzitter van de HBO-raad moet deze confrontatie aangaan. Wie wordt dat nieuwe boegbeeld?
Daarbij heeft men moeten constateren dat de HBO-raad geen groot vermogen tot zelfkritische vernieuwing kent. Dit wordt verfijnd geformuleerd als het besef dat “het zelfkritisch vermogen van de HBO-raad als vereniging versterking behoeft.” De afstand tot wat er speelt in en rond de hogescholen is in dat verband te groot geworden. “De HBO-raad heeft zich in de afgelopen jaren wellicht te veel ontwikkeld tot een soort ‘schaduwregelgever’, als verlengstuk van het ministerie.”

Opmerkelijk, zeker in combinatie met de inzet van Manja Smits

9 Reacties

    • Gemiste kans van Van Zijl
      Van Zijl had hier het imago van de PvdA kunnen oppoetsen, maar helaas, een gemiste kans. Joost Hulshof

  1. Het lijkt wel het bedrijfsleven.
    Eerst fuseren dat het een lieve lust is; dan ontdekken dat de gedachte schaalvoordelen worden opgesoupeerd door management en controleinstanties; dan defuseren opdat de klant weer koning wordt. enz etc. Fourier wist het al.

  2. HBO Raad
    De Berlijnse muur is ook al uiteengevallen. Nu dus de HBO raad aan de beurt, ze hadden dezelfde functie, afschermen tegen kritiek.

  3. HBO/MBO/VO
    Nooit heb ik begrepen wat precies de toegevoegde waarde van deze organisaties is. Kan iemand mij dat uitleggen?

    Verder heb ik nooit begrepen hoe zij precies gefinancierd worden. Ik weet alleen dat ik nooit het gevoel heb dat “ze” weten waar ze over praten als het over onderwijs gaat.

    Voor wat betreft de verdere voorstellen van Manja Smits: laat de raden maar verdwijnen en stop dat geld in betere opleidingen voor docenten. En verder vind ik het hoog tijd worden dat salarissen voor docenten weer uit de lumpsum gehaald worden. Maar goed, dat is weer een andere discussie.

      • ambitieus de verkeerde kant op
        Zou van Slagter een school ook het epitethon ornans “ambitieus” mogen voeren als zij niet voor eigentijds onderwijs gaat?
        Zou een leerling van een presentatie van een medeleerling echt meer leren dan van een gemiddeld goede leraar die inpraat op leerlingen in rijen van drie? Leren leerlingen meestel meer van met elkaar praten dan van een klassikale uitleg? Zo dat als maar niet vast komt te staan moet er dan eindeloos doorgegaan worden met “flink investeren in onderzoek”. Is “Een analyse van de Cito-gegevens leert dat het nog niet voor alle aspecten zichtbaar is [dat de Pleion-scholen hun pretenties ten aanzien van eigentijds onderwijs] waar maken“ een understatement om te vertellen dat er van de ambities nog heel weinig verwezenlijkt is? Luctor et emergo of geld over de balk smijten en leerlingen beduvelen?
        Wie van jullie heeft ooit een kind gesproken dat gepassioneerd tegen je zei dat hij, denkend over zijn toekomst en zijn rol in de netwerksamenleving, dromen en idealen koesterde?
        Seger Weehuizen

  4. a stakeholders dream: give them the stake!
    Revalorisatierol komt als combinatiewoord in woordenboeken niet voor. Maar sommige betekenissen van valorisatie geven te denken: “het verzekeren van een goede prijs voor een artikel door bepaalde maatregelen (het tijdelijk niet verkopen, vernietiging van een deel enz”, “het proces dat kennis omzet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten (geld)” en “het op een zeker peil brengen om de productie weer lonend te maken”.
    stakehouders zijn belanghebbenden of bezitters van een brandstapel.
    Heeft gunfactor nu met een geweer te maken of is gun de praesensstam van gunnen?
    *****Ik heb nu mijn ergernis geuit over het onduidelijk taalgebruik en het verengelsen van het Nederlands. Maar ik denk echt niet dat iemand van BON echt een brandstapel zou willen oprichten, mensen aan een paal zou willen spietsen of een gun zou willen kopen. Dat geldt ook voor haar tegemstanders. Er is mij ooit verteld dat een dirigent die een hardgrondige hekel aan opera’s had nadat hij na een grote operabrand gezegd had dat ze alle opera-huizen in brand moesten steken preventief een nacht in een gevangenis moest doorbrengen dus een mens moet oppassen met wat hij zegt.
    Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.