Ad Verbrugge bij Jeanet Meijs op de radio

update: nu online, kies 22 januari
De kwaliteit van het onderwijs en een eigenzinnige benadering van de middeleeuwen, daar gaat het om in de talkshow ‘Meijs & Ton’ op zondag 15 januari tussen 13.00 en 14.00 uur. Te gast zijn filosoof en musicus Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland en anesthesioloog en amateur-historicus Rinus Boidin. Er is live muziek, gespeeld door gitarist Peter Mingaars en pianist Wout Hendriks.

De West-Europese geschiedschrijving is toe aan herziening, vindt Rinus Boidin. De medisch specialist uit Breda verdiepte zich de afgelopen jaren uitgebreid in de geschiedenis van de middeleeuwen en stuitte daarbij op tal van misvattingen. Zo is het volgens Boidin uiterst onwaarschijnlijk dat aartsbisschop Bonifatius in 754 in Dokkum is vermoord, aangezien die Friese plaats in dat jaar waarschijnlijk nog onder water stond en dus nog niet bestond. Boidin publiceerde zijn bevindingen in boeken als ‘De Mythe’ en ‘Schone Schijn’.

Ad Verbrugge strijdt er als voorzitter van BON (Beter Onderwijs Nederland) al jaren voor om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de vereniging verscheen vorige maand het boek ‘De onderwijsbubbel’, een bundel met ervaringen, beschouwingen en anekdotes van docenten, ouders en leerlingen waarin veel onderwerpen terugkomen waartegen BON ageert. Dat komt al tot uiting in de ondertitel van de bundel ‘Over kennisverarming en zelfverrijking’.

Locatie
‘Meijs & Ton’ wordt gepresenteerd vanuit café Oncle Jean aan de Ginnekenweg 338 in Breda. Bezoekers zijn van harte welkom. De toegang is gratis.

Terugluisteren op radio of internet
‘Meijs & Ton bij Ome Jan’ is nog een keer te beluisteren bij StadsRadio Breda via 107.3 FM (ether) en 92.9 FM (kabel) of via www.stadsrtvbreda.nl: op zondag 22 januari tussen 13.00 en 14.00 uur en maandag 23 januari tussen 22.00 en 23.00 uur. Kort na de uitzending staat het programma in het geluidsarchief van ‘Meijs & Ton op de website www.stadsrtvbreda.nl. Dat archief van de uitzendingen is te vinden via de pagina radioprogramma en daar te klikken op ‘Meijs & Ton bij Ome Jan’.

update: nu online, kies 22 januari

2 Reacties

  1. Leuk programma
    Jeanne d’Arc was een man van koninklijke bloede en Shakespeare zou al die stukken niet geschreven hebben maar de een of andere edelman. En nu is dus Bonifatius niet te Dokkum vermoord. Je kunt ook een vraagteken zetten bij dat verhaal van dat turfschip. Klopt dat historisch of is het gewoon gegapt van Homerus?
    Geschiedenis is boeiend, juist omdat ze zich niet gemakkelijk laat canoniseren.
    Ad Verbrugge beweert in “Wat heet beschaving”, dat Feyenoord het moet hebben van werkvoetbal. Kan dat gelijk even historisch worden rechtgezet?
    Boeiend programma.

  2. Reaktie op de uitzending
    Het was een interessante uitzending. waarin bleek dat er toch wel behoefde is aan wat lichtpuntjes in het donkere beeld dat de Onderwijsbubbel helaas geeft. Ad Verbrugge wees gelukkig op een aantal resultaten die de afgelopen 5 jaar, mede door BON, zijn geboekt.
    Ad had het ook over het belang van het open houden van het netwerk, zeg het onderwijs-politieke complex, waarbij organisaties als BON een belangrijke rol kunnen spelen. Ik denk dat hij doelt op de mogelijkheid tot verandering door het voeren van het debat in de publieke ruimte en het nemen van initiatieven zoals de onderwijscoöperatie. Interessant in dit verband is ook de recente “bekering” van Doekle Terpstra. Hieruit blijkt naar mijn mening ook dat de vergelijking van NPM- management met het staatscommunisme, hoe pregnant ook, gelukkig niet helemaal opgaat.

Reacties zijn gesloten.