De parel van Schiedam

Wordt het Schiedams Stedelijk Gymnasium meegezogen de afgrond in als de voorgenomen fusie tussen Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Schiedam en de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Vlaardingen inclusief dus dat Stedelijk Gymnasium doorgaat ?
De school zelf vreest van wel en wil zich aansluiten bij een landelijke vereniging voor gymnasia , de OSZG te Haarlem. Men voelt zich daarin gesteund door een onderzoeksrapport “Samen uit, samen thuis”, waaruit zou blijken dat het gymnasium meer gebaat is bij een categoraal verband met het OSZG dan onder te gaan in deze fusie. De fusie zelf zou er een nadeel van ondervinden, zowel financieel als onderwijskundig kwalitatief.Volgens de MZR wordt dat eerste in het rapport nergens hard gemaakt.Wat het tweede betreft: Het punt is, dat de het stedelijk er bij de onderwijsinspectie in de beoordeling goed vanaf komt, wat niet kan worden gezegd worden van de andere onderwijspartners in de fusie.Sommige raadsleden spraken zelfs, wat overdreven, van de parel van Schiedam. Het stedelijk voelt zich volgens de directrice uitgehuwelijkt. Het lijkt erop dat de fusiebelangen het toch zullen winnen van het onderwijsbelang want de grote fracties in de raad staan er achter. De VVD fractie pleit nog voor een vage “status aparte” voor de school maar dat gaat, als de fusie eenmaal beklonken is, natuurlijk niks worden. Ik heb zelf eens bij een fusie meegemaakt dat mijn school/opleiding binnen de nieuwe organisatie als “merk”mocht blijven bestaan. Van dat merk is sindsdien niets meer vernomen. In de gemeenteraad is nog geopperd, ik meen door de SP, te wachten met het besluit tot de invoering van de fusietoets. Maar ook dat vond men niet nodig. Men kan niet wachten. Er werd al gesproken over de nieuwe directie en raad van toezicht. Het besluit valt 9 juni.
Ik wil hier overigens niets ten nadele van die andere scholen zeggen. Ik heb geen zicht op de kwaliteit van het daar gebodene buiten het oordeel van de inspectie. Het is gewoon zo dat de beste leerlingen in Schiedam naar het stedelijk gaan. Die school heeft het daardoor ook relatief gemakkelijk. Naast citoscores spelen ook milieufactoren een rol. Maar ik dacht dat we nu juist afgesproken hadden voorzichtig met fusies te zijn in verband met de kwaliteit van het onderwijs. Aandacht voor kleinschaligheid en bestuur dicht bij de werkvloer.

8 Reacties

  1. fusie
    Volgens mij heeft de medezeggenschapsraad instemmingsrecht als het om fuseren gaat.

    • Instemmingsrecht
      Is dat niet het recht om “Ja” te zeggen (of anders….)?

    • Instemmingsrecht
      De medezeggenschapsraad heeft er alles aan gedaan om de SOVOS en de gemeenteraad te overtuigen. Er is ook een handtekeningenactie geweest. De uiteindelijke beslissingsbevoegdheid ligt in dit geval kennelijk bij de gemeenteraad.

      • Instemmingsrecht
        De MR heeft instemmingsrecht. Daar moet ze dan wel gebruik van durven maken.

        • Instemmingsrecht
          Ben ik wel met je eens maar de vraag is of het zin heeft. De medezeggenschapsraad zal dat zelf toch ook wel overwogen hebben.

          • Instemmingsrecht
            De MR moet goed weten wat ze wil, en dat tot voorwaarde maken. De formule is dat de MR NIET instemt, TENZIJ aan haar voorwaarden is voldaan. De juridische valkuil, die de tengenpartij mogelijk zal spannen: instemmen mits. Wie instemt, verspeelt zijn verdere recht, en kan de mitsen dus wel vergeten.

  2. Naar Den Haag verhuizen…
    Daar moet het landelijk bekende gymnasium Haganum nog steeds zijn best doen om leerlingen te werven (Ieder jaar constant 150 nieuwe aanmeldingen). Niet omdat de school geen succes heeft, bouwkundige uitbreiding is zojuist voltooid, maar omdat volgens de rector “de school met stevige concurrentie te maken heeft van veel goede havo/vwo-scholen en wel vijfentwintig instellingen met een gymnasiumopleiding alleen al in Den Haag”.
    Ik zou zeggen: komt U maar!

    • Waar blijft Mozes?
      Ik weet niet wat er op 9 juni over de toekomst van het Schiedams Gymnasium besloten is. De school was op weg van 300 naar 600 leerlingen. Laten we aannemen dat nu de verbouwing nog niet voltooid is het aantal leerlingen 400 is. Het Gymnasium Haganum krijgt jaarlijks 150 nieuwe leerlingen en heeft net een bouwkundige uitbreiding voltooid. Qua aantal leerlingen is het Haganum dus 1½ keer het Schiedams Gemeentelijk. Een absorptie van de Schiedamse leerlingen door het Haganum binnen 3 jaar moet dan mogelijk zijn. Maar als je die mogelijkheid bij het fusiegevecht wilt kunnen gebruiken moeten het huidige bestuur en zijn fusiepartners dat erger vinden dan het zelfstandig voortbestaan van het Schiedams Gymnasium en moet de ouderraad ook nog geloofwaardig maken dat als de ongewenste fusie plaats zou vinden een hoog percentage (meer dan 75%) van de Schiedamse Ouders aan de uittocht naar Den Haag zou meedoen. En het Haganum moet zich natuurlijk bereid verklaren om mee te werken. Het Haganum zou de overtocht vergemakkelijken als het ook nog leraren van het Schiedams zou willen overnemen. Of de schoolbesturen in hun boze opzet zullen slagen hangt dus af van slagkracht van de ouders in de Ouderraad en de Medezeggenschapsraad en de saamhorigheid van de overige ouders.Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.