Schoolvakanties zelf bepalen

Volgens de NRC komt er een proef waarin ouders van 10 basisscholen zelf mogen bepalen wanneer ze hun kind voor vakantie weghouden van school. Als deze proef een succes is (wanneer dat zo is wordt niet beschreven), dan wordt dit verplicht in heel Nederland. Vaarwel klassikaal onderwijs…..

9 Reacties

  1. Vaarwel klassikaal onderwijs…..
    Dat hoeft natuurlijk niet.
    Ook nu wordt klassikaal onderwijs gemêleerd met projectonderwijs en zelfstudie.
    Een goede docent kan dat best organiseren.
    Om extra kosten te voorkomen zouden ook docenten verspreid op vakantie moeten gaan, om extra docenten in vakantietijd te voorkomen.

    Van de andere kant is het wel weer de zoveelste kniebuiging naar de ouders, waardoor de organisatie van de school alleen maar ingewikkelder wordt.

    • organiseren?
      Stel dat half mei 5 kinderen voor 3 weken op vakantie gaan.
      De week daaarop gaan 4 kinderen 4 weken op vakantie.
      De week daarop gaan 6 kinderen 4 weken op vakantie.
      De week daarop komen de eerste 5 kinderen weer terug en moeten 3 weken inhalen; tevens gaan nu 5 kinderen 6 weken op vakantie.
      De week daarop gaat de rest op vakantie voor 6 weken.
      De week daarop komen 4 kinderen weer terug en moeten 4 weken inhalen.
      De week daarop komen 6 kinderen terug en moeten ook 4 weken inhalen.
      De week daarop nemen de 4 kinderen die terugkwamen nog eens 3 weken op.
      Enz. enz.
      Intussen neemt de juf ook haar vakantie op en probeert een invalkracht de zaak recht te breien.

      Ik weet niet hoe dit goed georganiseerd kan worden.
      Het betekent m.i. de totale wanorde.

  2. De School
    Het idee schijnt op de sociocratische De School in Zandvoort een succes te zijn. Maar die school wil leven en leren integreren: school is leven en kinderen kunnen de hele dag vertoeven op die School. De School is 50 weken per jaar open.
    Er zijn extra kosten aan verbonden omdat er extra leerkrachten aanwezig moeten zijn als reguliere leerkrachten hun vakantie hebben.
    Het schijnt een erg kleine school te zijn. Veertig leerlingen.
    Daarbij doet dit schooltje niet aan leerstofjaarklassen.
    Vreemd dat zo’n school als voorbeeld geldt.
    Stel dit eens voor op een school met 400 leerlingen; nog meer verrommeling erbij.
    Het is nog een experiment, dus we zullen zien.

  3. De reacties op het bericht…
    ..in Elsevier zijn overwegend negatief.

    Een echte vent zou zoiets ook nooit bedenken.

  4. Oplossingen terwijl er geen problemen zijn
    Het lijkt me dat ze beter andere prioriteiten zouden hebben. Wie heeft er in godsnaam reëel last van dat die zomervakantie in heel de regio voor alle kinderen in dezelfde weken valt?

    • Vakantieparken
      Bart schrijft:

      Wie heeft er in godsnaam reëel last van dat die zomervakantie in heel de regio voor alle kinderen in dezelfde weken valt?

      De uitbaters van vakantieparken hebben daar last van. Tijdens het laagseizoen staan die maar leeg. En de winst van uitbaters van vakantieparken is natuurlijk veel belangrijker dan het onderwijs van onze kinderen.

      • Meer belanghebbenden vakantiespreiding
        Kinderen hebben er groot belang bij om naar een pretpark te kunnen gaan op een dag dat er weinig bezoekers zijn. Daarom is het belangrijk dat leerlingen een paar vrije dagen per jaar hebben waarop maar weinig andere scholieren ook vrij hebben. Dat kan bereikt worden door lerlingen het recht op snipperdagen naar keuze te geven. Nodig is dat niet; het is voldoende dat er een aantal vrije schooldagen zijn op data waarop de leerlingen van de meeste andere scholen niet vrij hebben. Dit geldt niet slechts voor losse vakantiedagen maar ook voor echte vakanties. In het laatste geval is een betere prijs-kwaliteitverhouding voor de vakantieuitgaven mogelijk.
        Seger Weehuizen

        • Het recht op kinderluwe pretparken … voor kinderen
          lijkt me toch minder belangrijk dan het recht op goed onderwijs. Ik denk overigens niet dat het gaat om de belangen van pretparken, maar dat de maatregel voortkomt uit een generiek idee dat “de moderne wereld nu eenmaal flexibel is”. De juf bij eenvandaag verwoordde dat ook zo.

          Het zijn argumenten van het kaliber “kinderen kunnen zich nu eenmaal niet lang concentreren” en “de wereld verandert, dus de school moet anders”

          • Schuin hoofd
            Wat mij opviel aan die juf/directrice: ze had haar hoofd de hele tijd schuin. Mij is ooit verteld dat dat staat voor een onderdanige houding. En dat is precies waar dat hele onwerkbare idee van die flexibele schoolvakanties op gebaseerd is: onderdanigheid aan te veel eisende en kortzichtige ouders, en onderdanigheid van regerende partijen die met vernieuwing in een goed boekje willen komen bij kiezers (en zo het gebrek aan daadwerkelijk goed onderwijsbeleid willen maskeren).

            Flexibele schoolvakanties betekent ontzettend veel meer maatwerk, en voor maatwerk is helemaal geen tijd/geld/ruimte in een sector waar de werkdruk al veel te hoog is en de budgetten veel te laag zijn.

            Flexibele schoolvakanties staan haaks op zaken als rust, reinheid en regelmaat.

            Als flexibiliteit overal zo goed is, dan hebben ministers ook geen reces en geen weekend nodig, en ook geen eigen werkkamer, en ook geen eigen auto met chauffeur (die kunnen ze delen met anderen), en ook geen vast ministerie, en ook geen regeer- en gedoogakkoord, en ook geen vast salaris, en ga zo maar even door.

            En voor de zóveelste keer wordt het particuliere onderwijs voor het gemak maar even genegeerd. Als ouders dan echt zo’n behoefte aan hebben aan flexibele vakanties, en het voor de scholen geen probleem is om te organiseren, waarom hebben particuliere scholen wereldwijd dan nog geen flexibele vakanties? Het antwoord lijkt me duidelijk: omdat het dan een complete chaos wordt, en daar heeft niemand baat bij. Tip dus voor journalisten: doe bij elke bla-bla kiezer-pleaser innovatiemaatregel even de particulier-onderwijs check.

            Overigens: pak van m’n hart dat de media BON weten te vinden: een rechte rug in plaats van een onderdanig schuin hoofd. Goed gedaan Presley!

Reacties zijn gesloten.