Huiswerkinstituut voor leren-leren

Je kon er op wachten: een bedrijf dat begeleiding aanbiedt aan leerlingen die niet zelfstandig kunnen leren. Let wel: er wordt daar geen wiskunde of Engels geleerd, maar er wordt hulp gegeven in het maken van planningen.

uit “de Limburger” van 25 januari 2011

Expert in leren leren

Door onze verslaggever

Expert in leren leren Studievaardig

Venlo * Op juiste wijze studeren. Dat lijkt heel eenvoudig, maar is het voor veel scholieren zeker niet. Uit recent onderzoek van Danny Kostons (Zelfstandig leren kunnen leerlingen niet zelfstandig leren, november 2010) aan de Open Universiteit, blijkt dat scholieren uit het Voortgezet Onderwijs zelfstandig leren niet zelfstandig kunnen leren. Juist deze groep heeft de juiste begeleiding nodig. De Venlose ondernemer Remko Schuurmans onderschrijft deze problematiek en startte een speciaal instituut voor studiebegeleiding: Studievaardig.
(…)
Als ondernemer zie ik voldoende kansen op deze markt om me verder te ontwikkelen.”

7 Reacties

  1. Dieptepunt van Nederland?
    Er zit voor mij een verheugende kant aan. Venlo moet wel de meest door educitis geteisterde stad in Nederland zijn. En dus moet het elders in den lande minder erg zijn. Er is nog hoop!!!!
    Seger Weehuizen

      • Vroege vogel korting schooljaar 2010-2011
        Folder www.malthainscool.nl
        Regio Haarlem.
        Alle 1300 leerlingen van onze school krijgen de folder ieder jaar mee naar huis. Met een mooi aanbod:

        “De vroege vogel korting geldt tot 31 juli 2010. Wanneer u voor die datum uw kind opgeeft voor huiswerkcoaching krijgt u een éénmalige korting van € 100,-.

        Onderbouw: “effectief leren kun je leren”. Hiervoor huiswerkcoaching
        Bovenbouw: “effectief studeren kun je leren”. “Voor leerlingen met een goede zelfdiscipline is het volgens van de studievaardigheidstrainingen in groepsverband effectief (minimaal 5 leerlingen uit een gelijk niveau)…”
        € 19,50 p/u per leerling (wel zelf een groepje formeren). 3 Keer 2,5 uur.

        Daarna: Studiecoaching individueel € 45,- p/u (8×2 uur). Of in een groepje € 19,50 p/u per leerling.

        En dan de huiswerkcoaching: kosten € 270 per maand. Plus intake € 49,50 en planlessen € 154,-

        Bijles nodig? Kosten bij Maltha € 35,- p/u

        In regio Haarlem blijkt 1 op de 4 leerlingen van dit soort diensten gebruik te maken.
        Gelukkig zijn er de gratis schoolboeken.

        • Kosten
          Stel nu eens dat scholen hetzelfde zouden vragen per uur. Met de 1000 uur per jaar norm kom je dan uit op jaarlijkse kosten per leerling van 45.000 euro (of 19.500 euro in een groepje). En als we sommigen mogen geloven is ‘het bedrijfsleven’ zoveel efficienter dan ‘de overheid’…..

    • Venlo voert een spannende
      Venlo voert een spannende strijd met Nijmegen en Maastricht. 😉

      De beste manier om te leren leren is door het gewoon te doen. Hiervoor is het nodig dat leerlingen van het begin af aan, liefst ook op de lagere school, een goed opgeleide leerkracht voor de klas hebben staan, dat er landelijke minimum-eindtermen zijn per schoolniveau om te voorkomen dat er hiaten ontstaan en dat zowel de hoeveelheid als het niveau van de stof geleidelijk wordt verhoogd.

      • Lijkt mij iets te simpel Bart
        Een goed opgeleide leerkracht kan nooit kwaad, maar goed betekent dan ook dat hij of zij in staat is om de inzichten op het terrein van ‘leren te leren’ en ‘leren te denken’ kan transfereren naar het onderwijs.

        Gek genoeg lijkt daar bijna een weerstand tegen. Bij Hera (Lunteren) richten ze zich op begeleiding van leerlingen, maar nog meer op leerkrachten. Wonderlijk om te merken hoe moeilijk het voor leerkrachten is om simpele instrumenten gewoon dagelijks in de lessituatie te gebruiken. Sterker nog…hoeveel directies en besturen deze vaardigheden nog onderaan hun lijstje met nuttige opleidingen hebben staan.

        Als er iets heilzaam is voor kinderen/jongeren is het wel dat ze kunnen leren en dat ze echt (creatief en rationeel) kunnen denken.

        Gr. Bert

Reacties zijn gesloten.