Wist U dat?

dat iemand die afstudeert aan de afdeling Sociale Wetenschappen van de UVA de titel Master of Science mag voeren?

6 Reacties

  1. Tweede master…
    En wist U dat U 14.200 euro moet betalen voor het behalen van een tweede master?

    Wist U bovendien dat een student vanaf januari jl. nog maar vier door de overheid gefinancierde studiejaren krijgt, en dat hij/zij voor meer studiejaren behoorlijk moet betalen?

    Wist U dat door deze maatregel een tweede studie (naast een baan) voor de meeste mensen onbetaalbaar en dus onmogelijk is geworden?

    Wist U dat EU-studenten daaraan kunnen ontkomen, omdat Europa bijna overal voor betaalt?

    • Leve Europa!
      Zorg dat je goed Duits leert! In de meeste deelstaten hoef je geen Studiengebühren te betalen en in de andere Bundesländer is het collegegeld zelden hoger dan 500 EURO.
      Seger Weehuizen

      • Beter onderwijs Buitenland
        Hoe zit het met de (totale) studiekosten in het buitenland voor Nederlandse studenten? En waar is iets te vinden over de kwaliteit van dat onderwijs?
        In Venlo heeft men daar ervaring mee.

        • Venlonaren willen naar de Randstad
          ik heb zelf in Eindhoven gestudeerd maar ik was bijna (ik woonde in Heerlen) naar de Technische Hochschule (Technische Universiteit) in Aken gegaan. Veel Zuid-Limburgers gingen daar in die tijd naar toe. HBS-ers en Gymnasiasten hadden toen een goede beheersing van de hoogduitse taal. Wel heb ik goede ervaringen met de in Hagen gevestigde Fernuniversität. Ik volgde toen colleges op het gebied van Informatika. Voor het schrijven van Klausuren (het afleggen van tentamina) moest ik naar Duitsland maar men kan ze ook afleggen op de Duitse ambassade. Ik denk dat de Fernuniversität een stuk goedkoper is dan de Open Universiteit in Heerlen.
          wat de normale universiteiten btreft: Ik weet dat er klachten zijn over uitpuilende collegezalen en de invoering van het BAMA-systeem. Ik denk dat die uitpuilende collegezalen bij de studie Naturwissenschaften nog wel zal meevallen.
          Seger Weehuizen

        • Vlaanderen
          In Vlaanderen betaal je momenteel zo’n €550 inschrijvingsgeld (collegegeld) per jaar.
          Er wordt gebruik gemaakt van cursussen (dictaten) waardoor je een beperkt aantal handboeken hoeft aan te schaffen.
          De kwaliteit is meer dan behoorlijk. Voor een aantal studierichtingen ligt de kwaliteit hoger dan in Nederland, bijvoorbeeld voor geneeskunde en ingenieur (burgelijk ingenieur) al is deze laatste studie helaas gemakkelijker geworden sinds de implementatie van de Bolognaverklaring (van een extreem hoog niveau in wiskunde en wetenschappen naar een hoog niveau in wiskunde en wetenschappen).
          Kamers zijn net als in Nederland vrij duur (€250 in Leuven).
          Voor economische MaNaMa-opleidingen moet je soms wel meer dan €10 000 betalen (MBA-gekte?).
          In het algemeen zijn de roosters goed gevuld, als je naar alle lessen gaat dan heb je ongeveer 20-35 klokuren les per week: veel hoorcolleges, iets minder werkzittingen en nog wat minder practica.
          Nadelen:
          – cursussen zijn niet altijd volledig waardoor je soms extra tijd en energie moet investeren om die hiaten in te vullen
          – de aanpassing verloopt vaak niet soepel: veel reproductie, hoger niveau van wiskunde
          – primitieve collegezalen met als voornaamste ergenis de houten stoelen (geen pretje als je 6 uur zit) en het kleinere meubillair (Vlamingen zijn kleiner dan Nederlanders)
          – pedagogische bekwaamheid profs (in het algemeen de hoogleraren zelf) laat soms wat te wensen over.

  2. “What’s in a name?
    “What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet.”

    Wist u dat afgestudeerde psychologen in Nederland (nu ja, afgestudeerd na 4 jaar…) zich al jarenlang Master of Science mogen noemen?
    Hier 1 voorbeeldje: www.studeren.uva.nl/ma-psychologie
    Ik meen dat mijn zus die in Nijmegen psychologie studeerde eveneens die titel kreeg.

    Jullie zullen na het lezen van mijn inleidend citaatje wel begrijpen dat ik hier niet wakker van lig.
    Ik vind de tiel Master of Science ongepast voor eender welke alpha- of gamma-richting maar ik denk niet dat dit ernsige consequenties heeft buiten het feit dat mensen zichzelf voor de gek houden.
    Internationaal is het al veel langer zo dat er maar heel beperkt naar de titels wordt gekeken: de werkgevers kijken naar de studierichting die je hebt gevolgd, de universiteit waaraan je die hebt gevolgd en eventueel de behaalde graden: bij sommige universiteiten slaag je immers wel heel gemakkelijk en moet je je dientengevolge onderscheiden met graden, verder zijn er nog begeerde schaarse opleidingsplaatsen die enkel de beste studenten kunnen krijgen.

    De reden dat ik die titel MSc ongepast vind?
    Deze studierichtingen gebruiken niet of nauwelijks de wetenschappelijke methode. Voor wiskunde geldt dit eveneens maar in de wiskunde kan wel elke stelling worden bewezen op basis van voorgaande bewezen stellingen.
    Sociale richtingen voldoen aan geen van beide voorwaarden en zouden daarom niet de titel Master of Science moeten gebruiken.
    Ik wil hierom nog geen afbreuk doen aan de relevantie van hun studiedomeinen en de kwaliteit van het onderzoek al heb ik de indruk dat het goed zou zijn voor de samenleving wanneer bepaalde studierichtingen een numerus fixus zouden invoeren, liefst met selectie d.m.v. een toelatingsexamen.

Reacties zijn gesloten.