Onderwijsraad stelt voor profielen af te schaffen

Volgens de NRC stelt de onderwijsraad voor om de profielen in de tweede fase van het VWO af te schaffen en enkel Nederlands, wiskunde en Engels verplicht te stellen. Goed idee lijkt mij. Maar er zit natuurlijk een addertje onder het gras. De onderwijsraad stelt voor om scholen te laten beslissen welke andere vakken ze aan willen bieden. Dan kan het dus voorkomen dat bijvoorbeeld natuurkunde en scheikunde niet aangeboden worden op een school. En gezien de regionale monopolies wellicht niet in de hele regio.

Er zit zelfs een zwart mamba onder het gras. Niet vermeld in het NRC artikel, maar wel in het onderwijsraad rapport is dat de onderwijsraad alleen centrale examens wil in de kernvakken Nederlands, wiskunde en Engels. Feitelijk lijkt de onderwijsraad de afschaffing van alle andere vakken te bepleiten.

5 Reacties

  1. Waarom?
    Volgens de NRC stelt de onderwijsraad voor om de profielen in de tweede fase van het VWO af te schaffen en enkel Nederlands, wiskunde en Engels verplicht te stellen. Goed idee lijkt mij.

    Waarom vind jij dit een goed idee?
    Welk niveau van wiskunde gaat verplicht worden? A of C?
    Hoeveel ruimte heeft de leraar straks nog om aan de meer wiskundig getalenteerde leerling, die het wiskundige niveau van een ingenieur, natuurkundige en wiskundige aan kan, een hoger niveau van wiskunde aan te bieden dan aan de wiskundig minder getalenteerde leerling die straks biomedische wetenschappen of geneeskunde gaat studeren. Voor zo ver die leraar hier al voldoende voor is opgeleid, niet al die leraren zijn een eerstegraadsleraar, laat staan dat ze allemaal een universitaire wiskundeopleiding hebben gevolgd.
    Ik geef er de voorkeur aan dat dan ook strikt wordt voorgeschreven wat het niveau gaat zijn van het hoogste niveau van wiskunde wat de scholen moeten aanbieden. Hiervoor zou niet enkel gekeken moeten worden naar het niveau van het centraal examen, de lat mag best wel wat hoger liggen.

    Er is overigens iets misgegaan met je link (op mijn, pc met mijn browser in ieder gevazl), ik plaats die daarom ook maar even.
    www.nrc.nl/binnenland/article2500151.ece/Onderwijsraad_morrelt_aan_vaste_profielen_scholen

    • Goed idee
      Het afschaffen van profielen lijkt mij een goed idee.

      Van het verplichten van wiskunde ben ik niet zo een grote voorstander (en van de vakken wiskunde A en C ook niet). Maar als je wiskunde in de bovenbouw niet wilt verplichten dan moet je na de onderbouw wel een centraal examen wiskunde hebben.

      De link is nu goed aangebracht.

      • Mijn vraag (misschien niet
        Mijn vraag (misschien niet duidelijk genoeg) was nu juist waarom jij een voorstander bent van het afschaffen van profielen?
        Ik ben juist een voorstander van profielen. Ofdat er 2 profielen zijn (alpha en bèta), 4 of meer (ASO bijvoorbeeld) maakt mij niet zoveel uit maar het lijkt mij goed wanneer er een duidelijk pakket is van vakken met daarnaast nog wat ruimte voor extra vakken als aanvulling op het profiel.

        • Afschaffen profielen
          Laat ik naar mijn eigen vak (wiskunde) kijken. Om dat te studeren moet je tegenwoordig het profiel NT volgen. Heb je dus natuurkunde en scheikunde verplicht. Natuurkunde is wel handig, maar scheikunde is voor een wiskundestudie echt heel goed misbaar.

          Ik vind dat je dingen niet moet verplichten tenzij daar heel erg goede redenen voor zijn. Met de huidige profielen zie ik die redenen niet.

    • altijd minstens op het hoogste niveau examineren
      Elk vak dat aangeboden wordt zou minstens op het hoogste niveau aangeboden moeten worden. Om van zichzelf te kunnen bewijzen dat hij het vak op dat hoogste niveau beheerst moet aan een leerling de mogelijkheid van toetsing daarin op een centraal schriftelijk eindexamen aangeboden worden. Als voor een vak de lat bij de lessen hoger gelegd zou worden dan op het CSE gevraagd wordt kan de leerling niet meer bewijzen hoe veel van het vak hij goed beheerst.
      Alleen centraal schriftelijk voor Wiskunde, Nederands en Engels lijkt er op te wijzen dat het om een bezuinigingsactie gaat.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.