In het blad Management Team van 27 november 2009 komt Carl Rohde, lector bij Fontys, aan het woord over de hedendaagse student. Zijn oordeel is niet mis verstaan:
“Natuurlijk is het niveau van de Nederlandse studenten gedaald de afgelopen decennia. Als je er heel veel toelaat, kan dat ook niet anders. Maar ik sta verbaasd over zoveel onvermogen om de basale dingen te doen (opschrijven!) om een opdracht tot een goed einde te brengen.”
Waar komt die opmerking over ‘basale dingen doen’ vandaan? Uit het feit dat bij aanvang van zijn gastcollege amper 20 procent van de studenten een notitieblok of minilaptop tevoorschijn haalde voor het maken van aantekeningen. De rest deed ……. niets. Door dwangmiddelen in te zetten wist Rohde het percentage aantekeningenmakers op te schroeven tot 80 procent, waar de begeleidende docent achteraf heel enthousiast over was.
Lees het hele artikel HIER.
Houd je hart maar vast
Hoe moeten onze Nederlandse onnozele studentenschaapjes zich straks in de wereldeconomie staande houden tegenover de ijver en ambities op andere continenten?
Dat is niet mijn ervaring
Inderdaad het niveau is enorm gedaald, maar ik heb niet de ervaring dat studenten apathisch niks doen en met geen stok in beweging te brengen zijn. In het algemeen zijn mijn studenten op tijd en doen in de les gewoon mee. Zelfs als er een PowerPoint bij het college komt kijken en zelfs als die PP ook op het intranet te vinden is, zelfs als ik dat ook nog eens een keer zeg (met daarbij de opmerking dat meeschrijven om een of andere raadselachtige reden toch altijd werkt), dan is het merendeel braaf aan het meeschrijven en als ik te snel ben vraagt men of de vorige nog even terug mag.
Kortom: ik heb absoluut niets te klagen over mijn HBO studenten, anders dan dat inderdaad het niveau van hun kennis en schrijfvaardigheid veel lager is dan 15 jaar geleden. Maar dat neem ik ze niet kwalijk.
Je kunt het aan de hand van en zo’n verhaal niet hardmaken, maar het zou mij niets verbazen als Fontys hier zelf de oorzaak van is. Dat is de Hogeschool die zoveel nieuwe leren in zijn onderwijs doet. Dat studenten dan apathisch worden kan ik heel goed indenken, zeker als het dan ook nog eens gaat over een opleiding waarbij trends ontdekken een onderdeel is.
zelfstandig studeren bij tertiair onderwijs taboe?
Ik denk dat een groot aantal studenten efficienter leert als zij “hard copy”s krijgen van wat geprojecteerd wordt en daar eventueel aanvullende aantekeningen bij maken. Mijn indruk is dat men in het tertiair onderwijs probeert om zelfstandig te studeren m.b.v. een syllabus onmogelijkl te maken.
Seger Weehuizeny”
Houd rekening met verschillen tussen studenten!
Voor mij geldt het in ieder geval zeker dat ik beter leer wanneer ik niet afhankelijk ben van hoorcolleges en wel om 2 redenen.
– Ik heb een forse handicap met schrijven doordat ik ooit mijn pols heb verbrijzeld (het gewricht is dus samengedrukt wat niet kan worden behandeld), uiteraard net de pols van die hand waarmee ik schrijf. Bij een deel van de hoorcolleges lukt het me met een uiterste inspanning nog wel om goed aantekeningen te nemen, bij andere hoorcolleges hoef ik het niet eens te proberen. Dit terwijl ik prima weet hoe je efficiënt aantekeningen maakt (w met een streepje er op voor wordt , ts voor tussen, telegramstijl enz.)
– Ik ben 1m98 groot en ik heb in verhouding tot mijn lengte ook nog eens lange benen waardoor ik zeer oncomfortabel in die bankjes zit. Het gaat hier niet om een triviaal verschil in comfort zoals tussen een houten stoel zonder kussen en een goede zetel. Ik zit ofwel met mijn knieën tegen een scherpe rand (tafelblad) ofwel ik zit met mijn benen een rij lager met als gevolg dat ik na een tijd weer last krijg van mijn rug. Ik ben dan ook de ganse tijd van houding aan het veranderen en na 2 uur les zijn mijn benen behoorlijk stijf en duurt het een paar minuten voordat ze weer normaal aanvoelen.
Ik ben daarom selectief met mijn hoorcolleges. In het begin ga ik naar alle hoorcolleges, wanneer ik merk dat het hoorcollege niet meer is dan het aflezen van slides of het opschrijven van wat al in de cursus of het handboek staat dan haak ik af, wanneer het hoorcollege naar mijn mening nuttig is dan woon ik het bij.
Universiteiten die het toelaten dat studenten afhankelijk zijn van hoorcolleges zijn universiteiten die bepaalde groepen leerlingen discrimineren op niet-relevante kenmerken.
Immers, voor mijn toekomstige baan ga ik echt niet of nauwelijks hoeven te schrijven.
Ik ben dan ook een groot voorstander van het uitdelen van hard copies waar je nog wat extra aantekeningen op maakt voor verduidelijking.