Gevolgen crisis voor onderwijs onduidelijk


De onduidelijkheid over de gevolgen voor het onderwijs van de crisismaatregelen van het kabinet blijft bestaan. Minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) sloot vanmiddag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer niet uit dat het kabinet zal bezuinigen op onderwijs.

Lees verder in de NRC.

Verderop in het NRC artikel onder andere:

Martin Bosma (PVV) voelde zich „in het ootje genomen” door de onderwijswerkgevers, die in zijn ogen aan „bangmakerij” hadden gedaan. Hij had er ook wel een oplossing voor, zei hij. „Neem de bestuurders hun macht af. Hak in de koninkrijkjes.”

10 Reacties

  1. Uit het hart gegrepen
    “Neem de bestuurders hun macht af. Hak in de koninkrijkjes.” zijn precies de woorden die ik wil horen en met mij, naar ik hoop vele andere BON-leden.
    Seger Weehuizen

    • Ironie der ironieën
      Zinnen als ‘de leraar als koning in zijn lokaal kan natuurlijk niet meer in deze tijd’ worden met groot enthousiasme uitgesproken en beaamd door uitgerekend die mensen die het hele jaar door aan hun imperium bouwen. De enige echte koninkjes en keizers in het onderwijs zijn de bestuurderen. Wat een gotspe eigenlijk om dan over leraren te spreken als over koningen in hun lokaal.

    • ook uit mijn hart gegrepen
      Toen ik die zin gisteravond las dacht ik precies hetzelfde als jij, alleen heb ik om andere redenen moeite met de PVV. En met de SP. Is er nou echt verder geen partij die verstandige dingen zegt -en liefst ook in de praktijk brengt- over onderwijs?

      • pvv en sp
        We zullen toch moeten toegeven (op dit moment) dat de PVV verstandige dingen over onderwijs zegt. Van de SP wisten we dat al. Waarom komen de ‘middenpartijen’ niet met zulke uitspraken? Is het idee dat je goed onderwijs wilt zo extreem?

      • Misschien D’66
        Classica, zoekend naar een middenpartij: D’66 had tot voor enkele jaren een prima onderwijswoordvoerder en heeft ook nu nog mooie dingen in het programma staan. Of ze er ook voor opkomen merk ik niet zo.
        Toch denk ik dat voor onderwijs echt de SP de beste is.

        • D66
          D66 komt niet zo vaak voorbij op dit forum. Niet negatief (zoals PvdA met Plasterk en CDA met Van Dijk) en niet positief (zoals SP met Van Dijk). Wat wil D66 met onderwijs eigenlijk?

      • Baantjesmachines
        Ik denk dat het komt omdat de PVV (vooral) en de SP relatieve nieuwkomers op het politieke toneel zijn.
        De andere partijen, vooral degenen die al meermalen in de regering hebben gezeten, fungeren meer dan wat dan ook als baantjesmachine en carrièrevehikel voor ambitieuze partijleden. Daarom hebben al die partijen dwarsverbindingen in de maatschappij met mensen die via viendjespolitiek op hun plaats zijn gekomen.
        Denk bijvoorbeeld aan Ed van Thijn en de PvdA: hij dreigde die partij te verlaten als de Turkse kleermaker Gümüs zou worden uitgezet. Gümüs werd daadwerkelijk uitgezet, maar stapte van Thijn uit de PvdA? Welnee, hij zou wel gek zijn. Zijn hele carrière was verweven met de PvdA.
        Doekle Terpstra en het CDA vormen ook zo’n voorbeeld. Doekle is maar één van de zeer velen die hun politieke partij als carrièrevoertuig gebruiken.
        Nieuwe partijen kunnen daarom veel makkelijker ongebruikelijke (soms verstandige, maar soms natuurlijk ook compleet zotte) dingen zeggen dan oude partijen: ze worden niet gecompromitteerd door de eerder in ‘het veld’ uitgezette Doekle-types.
        Als PVV en SP een paar keer in de regering hebben gezeten, een paar burgemeestertjes hebben uitgezet, een paar SER-leden, hier en daar een commissievoorzittertje, een voorzitter van een waterschap en ga zo maar verder, dan is het snel afgelopen met de pret. Met beginselen heeft dat allemaal weinig te maken.

  2. Dat zat er natuurlijk……………………….
    deze reactie van Plasterk verbaast mij niet.

    Miljoenen worden over de balk gegooid voor ontwikkelingslanden (ik heb het zelf kunnen aanschouwen in Afrika) maar als het zo doorgaat kan Nederland ook wel ontwikkelingshulp gaan aanvragen, speciaal voor “onderwijs”.

    Dat sinds kort de emigratie groter is dan en imigratie verbaast mij ook niets !!

    • Een kwart ging voor de prijs
      Ach ja, de emigratie is inderdaad al enkele jaren groter dan de immigratie. Goed om te weten dat een kwart van die emigranten alleen maar is verhuisd vanwege de lagere huizenprijzen in onze buurlanden. Ze gingen namelijk “helemaal” naar België en Duitsland. Ook blijven Frankrijk en Spanje onverminderd populair bij de 55-plussers. Het is dus maar wat je onder emigratie verstaat …..

Reacties zijn gesloten.