Tussenstand: Out of Control

Tussenstand: Out of Control

Het is nu zo ongeveer twee jaar geleden dat het huidige kabinet zichzelf mocht presenteren op de trappen van het Koninklijk Paleis. Het leverde het Nederlandse onderwijs een minister en twee staatsecretaresses op. Dat triumviraat verdeelde zijn werkzaamheden op basis van in het verleden behaalde resultaten. Prof. Plasterk nam het hogere onderwijs onder zijn hoede, kwestie van tijd over te houden voor het Cultuur- blokje van O C en W. Hij mag zich minister noemen. Aanspreektitel: Excellentie. Staat secretaresse van Bijsterveld, afgestudeerd als verpleegkundige A, gaat over het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en de lerarenopleiding. Aanspreektitel:” zuster Marja”. En het lichtgewicht mevr. S. Dijksma, Vwo- diploma en enkele jaren slampamperen op de universiteit, zonder enig resultaat, gaat over het basisonderwijs. Aanspreektitel:”He jij daar “.

Twee jaar, op de helft dus, tijd voor een tussenstand.

Wat betreft het beleid van minister Plasterk heb ik mijn bedenkingen. Wat leek op een vliegende start met ferme daden, het 1 miljard, het veto tegen de benoeming van een hebzuchtige graaier bij de universiteit van Groningen en de aanschaf van een nieuwe en prachtige Borsalino, liep al gauw dood in feestjes en partijen in het cultuurgedeelte van zijn departement. Commissaris bij Unilever en oud vakbondsman Doekle Terpstra zag zijn kans schoon en blies vanaf de hoogste toren het hoogste lied wat betreft de hogescholen. Doekle zaagt in de hoedanigheid van voorzitter van de HBO-raad in alle stilte aan de poten van de stoel van de minister want uiteindelijk is dat zijn enige bekommernis en ambitie, het pluche van Plasterk. Doekle, de volgende minister van onderwijs .

De hogeschool bestuurderen roepen soms dat er geld bij moet, maar houden zich voor de rest muisstil. Het ligt natuurlijk niet in de bedoeling om de minister opmerkzaam te maken op de nooit terug betaalde fraude-miljoenen. Trouwens het HBO is “klaar voor de toekomst” . Het competentie Gericht Onderwijs is volledig ingevoerd, het personeelsbestand is gezuiverd van ongure sujetten zoals daar zijn docenten, academici en andere onderwijsgevenden. Het bedrijfsleven heeft dank zij de stagecomponent een hele grote vinger in de onderwijsbeleidpap.

Het meest gegeven antwoord op kamervragen aan staatsecretaresse Bijster veld is: ” Daar ga ik niet over, dat is aan de school, of aan de koepel van de onderwijs-werkgevers” met die koepel worden de MBO Raad onder voorzitterschap van het ex- tweede kamer lid Jan van Zijl, HBO Agrarische school, en Sjoerd Slagter, omhooggevallen docent, bedoeld. Het MBO is op sterven na dood en reutelt zich het competentie gericht leren in om daarna helemaal op te gaan in het bedrijfsleven. Zelfs de ongebreidelde fusiedrift van het Mbo kan onze staatsecretaresse niet tegenhouden. Bestuurderen belazeren en bedonderen de kluit met alle mogelijke smoesjes die er zijn van “het is alleen maar een samenwerking” tot ” Over een bestuursfusie heeft de staatsecretaresse geen drol te zeggen”. Boer Jan zeurt alleen maar om meer geld.

Sjoerd heeft de bestuurderen om zijn vinger gewonden. Dank zij de donatie vanwege de overheid van tientallen miljoenen waarmee hij een klein Zoetermeer heeft opgetuigd en dat VO-raad genoemd. Maar vooral heeft hij de bestuurderen voorzien van een rechtspositie die zijn weerga niet kent. De Balkenendenorm is niet genoeg voor deze jongens en een auto met chauffeur is wel het minste dat de bestuurder van een VO school als emolument moet krijgen. Met het onderwijs gaat het ondertussen niet zo goed. Bonje over de lerarensalarissen, ruzie met de vakbond, gedoe over de 1040 uren norm, geld te kort, lessen te weinig, lerarentekort, ICT voorzieningen te weinig, kortom het VO onderwijs is nog niet “klaar voor de toekomst”. En zuster Marja zegt ”daar ga ik niet over”.

Staat secretaresse Dijksma wiebelt als een kip zonder kop van het ene naar het andere been. De ene dag adoreert ze het Zweedse onderwijs model, de andere dag sluit ze de een of andere Canadese onderwijs goeroe in de armen.
De pas opgerichte Raad voor het Primair Onderwijs onder voorzitterschap van ex- inspecteur- Generaal van het onderwijs mevrouw Kate Kervezee, van opleiding docent, heeft zich omringd met alle grote onderwijsvernieuwers van Nederland. Het adaptief onderwijs is op zijn retour en het inclusieonderwijs doet zijn intrede. De samenwerkingsverbanden die zich bezig houden met ‘ Weer Samen Naar School’ hebben door het opstellen van protocollen en procedures de basisscholen in een houdgreep en de twee miljard van de staatsecretaresse voor achterstandenbeleid, in de grijpgrage klauwen. De vrijwilligers van Beter Rekenonderwijs hebben het nakijken, de dertig miljoen die moeten dienen ter ondersteuning van het rekenonderwijs gaat naar de Freudenthaalse beulen van datzelfde rekenonderwijs.

Het is uiteindelijk maar een kleine bloemlezing van de incompetentie van de bewindslieden op het ministerie van onderwijs. De conclusie moet zijn dat ons triumviraat totaal ‘out of control’ is. De zeggenschap over het Nederlandse onderwijs is in handen van de 4 musketiers van PO raad, VO raad, MB O raad en HBO raad. Twee omhooggevallen docenten, en boer, en een ambitieuze ” bekeerde ” vakbondsman.

Misschien past het om te eindigen met historische Woorden. “ Mon Dieu ayez pitie de mon ame, Mon Dieu ayez pitie de ce pauvre peuple.”

Jeronimoon

4 Reacties

    • Néerlandofrancais
      Nee want dan zou er fout Frans staan. En incorrect taalgebruik is zo’n beetje het ergste wat een Fransman of Francaise (Ik weet dat er een cedille moet staan) zich kan voorstellen.Seger Weehuizen

        • minnen en plusjes
          Ik denk dat voor Fransen loze woorden (woorden die binnen een tekst zonder betekenis zijn, het van toepassing zijn op de werkelijkheid is irrelevant) vallen onder incorrect taalgebruik. Rhetoriek daarentegen, ook nu weer of die nu relevant i.v.m. de werkelijkheid is of niet, is een intellectueel genoegen en daar is dus niets ergs aan.
          Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.