We zullen doorgaan.

We zullen doorgaan.

Vorige week zat onze minister van Onderwijs bij Pauw en Witteman. Na een beetje gekeuvel over zijn allernieuwste bedenksel ‘wikkiwijs’, ging onze minister tot de aanval over. De fusies kwamen ter sprake. Plasterk rechtte de rug, ging er eens goed voor zitten en sprak historische woorden. Het was een beetje te ver doorgeschoten, en het kon allemaal wel wat minder, en waren al die fusies wel nodig, kortom er komt een fusietoets en zolang die er nog niet is mag er even niet gefuseerd worden. Plasterk vergat in al zijn euforie heel even de arrogantie van de macht. Die macht ligt niet bij hem en ook niet bij de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging, maar bij de schoolbestuurder.

Enkele dagen later laat de pers ons weten dat de vereniging Beter Onderwijs Nederland bij monde van Harm Beertema een klacht heeft ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit omtrent de voorgenomen fusie tussen ROC Flevoland en ROC Amsterdam. De NMA vond het sympathiek en liet weten er verder niets mee te doen. Scholen zijn namelijk geen ondernemingen en vallen niet onder de mededingingswet. Om een persiflage te gebruiken. Ze hebben een raad van toezicht zoals een onderneming, een organisatiepyramide als een onderneming, bedrijfsvoeringsprocessen zoals een onderneming, dus het ís een onderneming. Maar dan wel eentje dat overeind blijft met belastinggeld. Volgende dag vergaderden de bestuurderen van de respectievelijke ROC’s. Als eerste punt stond het Competentie Gericht Onderwijs op de agenda. Het hele verandering- en invoeringsproces loopt op schema, het aantal bevoegde docenten is uitgedund tot het volstrekte minimum, het aantal managers uitgebreid tot het geschatte maximum. Als laatste punt, in de blessuretijd van de vergadering, Plasterk, de fusietoets, de Nma en de commotie. De best betaalde bestuurder maande de collega’s tot rust: “Niet op reageren heren, we gaan gewoon door.”

Enkele weken geleden opende onze majesteit het spiksplinternieuwe gebouw van het Horizon College in Alkmaar. Ze kon er nu niet meer onderuit, bij de opening van het nieuwe gebouw in Hoorn en het nieuwe gebouw in Heerhugowaard had ze verstek moeten laten gaan en nu durfde ze niet meer te weigeren. Twee weken na de opening zijn alle personeelsleden op de hoogte gebracht van de volgende reorganisatieronde, de derde in acht jaar. Er moeten een aantal miljoenen bezuinigd worden met het oog op de fusie tussen het Horizon College en het Regio College. De reden schijnt te liggen in een afnemende leerling pardon deelnemersinstroom ondanks de opening van twee nieuwe vestigingen in Purmerend bij het begin van het schooljaar. Vorige week was er bestuursvergadering. De heren bestuurderen hebben elkaar gefeliciteerd met de opening, samen nog eens de foto bekeken waarop de koningin fier poseerde met de voltallige raad en na het bestelformulier voor acht exemplaren van de foto met koningin en horizonvlag ingevuld te hebben kwam de fusie en Plasterk ter sprake. De ex-burgemeester tevens voorzitter van de raad van bestuur, kent echter het klappen van de politieke zweep en suste de aanwezigen met de wijze woorden: “Heren, we gaan gewoon door.”

Vandaag in de krant het gymnasium Rolduc valt ten prooi aan fusie. Ook hier schijnt de dalende leerlingeninstroom de reden te zijn voor een fusie. De bestuurderen hebben er zo naar uitgekeken, hét symbool van conservatief Nederland, hét symbool van vergane glorie, hét symbool van Katholiek Nederland, hét symbool van oude en lelijke gebouwen Rolduc in Kerkrade eindelijk gesloten. Al jaren was het een doorn in het oog van de megalomane visionaire bestuurderen en nu is het moment aangebroken, mooier kan het niet. Fuseren, nóg meer leerlingen, nóg meer loon, nóg grotere bonussen. Dat daar enig gekonkel, gemiespel, intimidatie voor nodig is mag geen probleem zijn en die opstandige ouders draaien wel bij, of niet en ook dat is geen probleem want een andere school is er na de fusie in de hele regio niet meer te vinden. Met een glimlach op het gezicht heeft de bestuurder van de stichting voortgezet onderwijs Limburg Parkstad het artikel in Trouw gelezen en gedacht: “Schrijf maar jongens, wij fuseren toch, we gaan gewoon door”.

Wat mij bij deze berichten tegen de borst stuit, waar ik het meeste moeite mee heb is niet eens zozeer de aangekondigde fusies maar de arrogantie van de bestuurderen. Je mag ze niet eens regenten noemen, ze lijken meer op feodale heersers los gezongen van God en vaderland en hun ziel verkocht aan de god van de Mammon.

Het is slecht gesteld met onze democratie, een tandeloze minister en een schijterige staatsecretaresse, maar die hebben we aan onszelf te danken, we hebben ze zelf gekozen en op het pluche gezet. De bestuurderen daarentegen zijn uit de smerigste riolen gekropen om ons van hun dictatoriale kunnen te laten genieten

Sjeekspier.

3 Reacties

  1. om der glorie wille
    Ik vrees dat de gemeentes waarin deze grote nieuwe schoolgebouwen staan er de eigenaar van zijn. Dat betekent dat die gemeentes er voortaan belang bij hebben dat scholen niet opgesplitst worden en er geen kleine nieuwe scholen een kans krijgen. Ze hebben om eigener glorie der stadsbestuurderen wille gecollaboreerd met de grote schoolbestuurderen
    Seger Weehuizen

  2. doorgaan tot en met teloorgaan
    ref : Shakespeare, hierboven

    En in Almere ook, nog maar enkele dagen geleden ; bij het zien van die bovenmeester (tv), dacht ik wat jij denkt.
    Tot ooit de wal het schip keert. Jammer van alle verloren begaafdheid, inspanning, geld.

    Overigens, i-k heb Plasterk niet gekozen hoor, noch die juffen – die hebben zich alle drie bij de partij gemeld, en na de partij-verkiezingen is er handjeplak gedaan met de concurerende partij, “en zo is’t gekoome”. Belazerd, zeg maar.

    maarten

  3. Plasterk de arrogantie van de macht vergeten?
    ’t Lijkt er meer op, dat hij steeds confortabeler op ’t pluche schurkt.
    In ieder geval zeker niet, de slaap der onwetenden snurkt.

Reacties zijn gesloten.