BaMa universiteit is kinderopvang geworden

En prikkelend betoog van Menno Lievers in NRC

Studenten en docenten willen wel. Maar de Nederlandse overheid is erin geslaagd om binnen zes jaar de Nederlandse universiteiten te veranderen in opvangcentra waarvoor je je schaamt en waar je je eigen kinderen niet wilt laten studeren. Voor de invoering van de bama is een mooi Angelsaksisch woord. Het is een flop.

3 Reacties

  1. Master
    Het verhaal van Lievers klopt niet helemaal.

    Hier in Engeland zijn er 3 jarige undergraduate bachelor opleidingen en 4 jarige undergraduate master opleidingen. Daarnaast zijn er nog aparte (kortere) masteropleidingen die je na een bachelor kunt doen.

    Ongeveer de helft van de studenten aan mijn afdeling volgt de 4 jarige masteropleiding en die willen lang niet allemaal de wetenschap in.

    In Amerika is er een 4 jarige undergraduate opleiding. Die is heel breed. Na die 4 jaar weet je dan ook nog bijna niets van het vak waarin je je major hebt. Dus moet je als je verder wilt in de wetenschap dus nog een hoop bijleren. Dat gebeurt in de eerste 2 jaar van de graduate opleiding. Voldoe je niet, dan wordt je als je gelukt hebt met een master diploma weggestuurd. De doctorstitel is het echte doel (daarvoor moet je nog een scriptie schrijven). Een amerikaanse doctorstitel is ongeveer evenveel waard als een Nederlands drs. titel van 20 jaar geleden.

    Als je het Amerikaanse stelsel wil (zoals Lievers zegt te willen), dan moet je die nadelen ook allemaal accepteren.

    • masters fase
      ref : Mark79, hierboven

      De master fase, na afsluiting van bachelors, duurt twee jaar, soms minder. De leerstof gaat dieper in op vakken van de gekozen studierichting. Ook eigenstandig onderzoek (van relatief elementair nivo) en een thesis. De thesis is vergelijkbaar met een NL doctoraal scriptie ; nog al eens duidelijk beter dan een ondermaats NL geval – daar zijn voorbeelden van.

      En opnieuw, markeert de universiteit diegenen met de beste prestatie, of het potentieel hebben voor promotie (PhD). Die fase kan 3, 4, 5 (soms wel 6) jaar duren, wat ook afhangt van de status van de faculteit en de universiteit. De PhD fase bestaat uit beperkte vak-kennis/vaardigheid maar dan in-depth, plus een thesis (proefschrift) – het nivo waarvan weer afhangt van de vakrichting en de universiteit.

      De NL BaMa structuur is een overplanting van het amerikaanse systeem, eigenlijk zonder de maatschappelijke effectiviteit ervan. In NL gaat vrijwel iedereen door naar masters – wat de minister of anderen ook zeggen. Ba entry level jobs bestaan niet echt.

      maarten

  2. bachelors
    ref : Mark79, hierboven

    Wat je zegt over amerikaans bachelors, klopt i.h.a. Bachelors duurt altijd 4 jaar. De studie (zelfs technische studie) heeft ook een sociale kant. Studenten worden, behalve op hun cijferlijsten, ook aangenomen met anderssoortige q.q., of ze goede sporters (voetballers, base ball) zijn (PennState, geliefd voorbeeld).

    Hoe goed de bachelor er uit komt, hangt ook af van hoe goed de college graduate er in ging. De verschillen tussen staatsuniversiteiten en private universities zijn wel heel groot ; ook tussen oostkust, midden, westkust, zuiden. Ook in wat de studie kost. De universiteiten van faam (kort rijtje, 10 of 15 – Berkeley, Stanford, NC, Michigan, Columbia, Chicago, Georgia tech, Yvy league) scoren veel beter dan de middelmoot. Daar zijn seniors (4e jaars, bachelor afsluitend) vaak al behoorlijk getraind in hun vakrichting, zeker als de universiteit in kwestie in die vakrichting excelleert.

    Typische bijzonderheid : universiteiten zijn er niet op uit om excellente bachelors af te leveren ; goed is goed genoeg ; een star systeem onderscheidt de allerbesten. De voetballer, die zijn universiteit van “doelpunten” voorziet, heeft een faire kans op bachelors, never mind his IQ.

    Alleen, er is dit verschil : de universiteit houdt de junior en senior years’ studenten (3e en 4e jaars) goed in de gaten. Wie masters potentieel heeft, krijgt de kans – anderen niet. Ba is geen automatische toegang tot Ma. Ba is wijd en zijd entry level voor jobs ; in NL niet.

    maarten

Reacties zijn gesloten.