8 Reacties

  1. Inzake truc
    Ik heb het gelezen, ik vind het geen goede zaak, maar waarom is dit een truc van Slagter?

    • Truc? Sjoerd heeft er een doos en de mond van vol
      Ik vind a) het opgeven van een gefingeerde reden om het akkoord af te blazen, b) de schuld voor een idiote interpretatie van de tekst bij je tegenstander leggen, en c) niet doen wat er redelijkerwijs van jou als onderhandelaar wordt verwacht (namelijk het akkoord verdedigen bij je achterban i.p.v. voorstellen om het af te wijzen) bij elkaar heel aardig kwalificeren voor de benaming ’truc’.

      Ook is het opgeven van de reden ‘dat je van de overheid maar 8% loonruimte kreeg (voor twee jaar)’ onzinnig in het licht van de verlangde én gekregen lumpsum en autonomie als werkgever. Het is domweg een smoes, en een belediging te denken dat wij daar intrappen.

      Onze Sjoerd zegt 100 miljoen tekort te komen om de werkdruk ook voor de vele deeltijders te verlagen. (Iedereen weet dat de werkdruk voor deeltijders nota bene het hoogst is, vanwege meer overhead).

      Bij de 600 vo-scholen (of liever: koepels) komt dat neer op gemiddeld 160.000 euro per koepel. Uit de totale omzet (vele miljoenen) plus wat er in de afgelopen jaren op de bank werd gezet (vele miljoenen) plus een reductie in schools en bovenschools management, plus de besparing die jaar in, jaar uit ontstaat door het vervangen van gepensioneerd duur door gloednieuw goedkoop personeel, is dat bedrag voor een koepel wel drie keer op te brengen.

      Vorige week nog hoorde ik een schoolleider publiekelijk beweren dat een uitgave van 180.000 euro om van zijn school een ‘academische opleidingsschool’ te maken, geen enkel probleem was.

      Het is maar waar je prioriteiten liggen.

      • Het uitzonderen van
        Het uitzonderen van parttimer heeft een boeiende kant. Zou onze Sjoerd hiermee niet voor de CGB kunnen worden gedaagd, wegens indirecte sexediscriminatie. Parttimers zijn immers vaker vrouw.
        Overigens speelde dat ook bij de HOS al.
        Van Sjoerd mogen de vrouwtjes wel wat harder werken voor wat minder geld, kennelijk. BAH

        • Geen seksediscriminatie
          Dat speelde op mijn school ook even toen er voor een bepaalde functie alleen mensen in aanmerking kwamen die minstens 0,7 FTE werkten. Maar dat is geen seksediscriminatie. Een vrouw die fulltime werkt wordt absoluut niet benadeeld t.o.v. een fulltime werkende man. Een man die parttime werkt wordt absoluut niet bevoordeeld t.o.v. een parttime werkende vrouw.
          Dat vrouwen ‘nu eenmaal’ vaker parttime werken is een eigen keuze. Gestimuleerd door allerlei maatschappelijke tradities, zeker, maar het blijft een eigen keuze.

          • Commissie gelijke behandeling
            Zo denkt de Commissie gelijke behandeling er niet over classica. Indirecte discriminatie is voor hen ook discriminatie (ook al gaat het om eigen keuzes zoals deeltijdwerk).

          • Hoe zat het ook weer?
            Is het niet zo dat de protesterende vrouwen eind jaren negentig nu zaak (‘de HOS-regeling discrimineert, want treft vrouwen onevenredig’) verloren hebben?

    • Getruct
      Eerst akkoord gaan en goed sier maken en daarna (noodgedwongen) terugkrabbelen is een getructe manoeuvre.

  2. truc?
    Was het maar een truc. Dan zat er tenminste nog een bedoeling achter. De VO-raad is overduidelijk een niet professionele organisatie die geleid en bemenst wordt door amateurs die niet kunnen rekenen en die geen idee hebben waar ze akkoord mee gaan. Als ze er achter komen dat ze mogelijkerwijs iets te soepel zijn geweest, zoeken ze meteen de voor hun veiligste weg en blazen alles op. Zo’n organisatie kun je toch niet serieus nemen. Dat is geen verantwoordelijke club. Een CAO-onderhandeling goed voeren, kunnen ze niet. Moet deze club verantwoordelijk blijven voor het reilen en zeilen van alle scholen in het voortgezet onderwijs? Het wordt tijd dat het ministerie de autonomie weghaalt bij zo’n amateuristische club en zelf weer de regie in handen neemt. Je zal trouwens maar onderhandelaar zijn voor de VO-raad en zo voor schut worden gezet.
    Klaas Wilms

Reacties zijn gesloten.