Technische kolom

De kennis van het gebruiken van een bepaalde tekstverwerker is niet bij eenieder even groot. Dat geldt zeker voor de tekstverwerker van BLOG-gen. Ook weet niet iedereen hoe hij een hyperlink moet plaatsen. (Help mij!) Daarom lijkt mij een handleidingsblok voor kleine akkefietjes zinvol. Hieronder volgt een voorbeeld dat hopelijk navolging zal vinden.
++++++++++++++++++++++
Lezen van een smalle tekst
=================
Men klikke links in (klikken met vasthouden) op de muis als hij naar het begin of eind van de te lezen tekst wijst.
Men verschuive de muisaanwijzing naar het einde resp. begin van de te lezen tekst.
Men klikt uit door het loslaten van de( linker) klikker. (men heeft dan een stuk tekst “gemarkeerd”)
Men voere CTRL+c uit (Gelijktijdig de CTRL-toets en de c-toets ingedrukt houden, te beginnen met de CTRL-toets; c staat voor copy/kopiëren))
Men zorge voor een virtueel leeg vel papier van de tekstverwerker. (Meestal WORD)
Men klikt volledig met de linker klikker om een plaats te kiezen van waaraf men de te lezen tekst wil plaatsen.
Men voert CRTL+v uit (Gelijktijdig de CTRL-toets en de v-toets ingedrukt houden, te beginnen met de CTRL-toets) (Dit heet “plakken” of “paste”).
De te lezen tekst verschijnt dan met volledige regelbreedte

8 Reacties

  1. eenvoudiger alles kopieren
    Goed idee, deze technische uitlegplek Seger.
    Bij het selecteren van de oorspronkelijke tekst is het niet nodig om van het begin naar het einde te scrollen met die muis. Ik vind dat bij lange teksten vaak ook lastig.

    Eenvoudiger is om met de muis ergens in die tekst te klikken en dan CTRL-a te gebruiken. Dan wordt de hele tekst in één keer geselecteerd en kun je met CTRL C kopiëren.

  2. Het kwijt raken van een tekst
    Als u wilt reageren op een tekst in een BLOG kan de tekst m.i. op twee manieren verloren gaan:
    1: De persoon op wiens bijdrage u wilt reageren trekt zijn bijdrage terug of brengt er veranderingen in aan in de tijd dat uw constructievenster/constructieveld er is. Als u in dat geval de tekst wil plaatsen gaat zij verloren
    2: Er gaat iets mis bij het vervaardigen van de tekst. Dit kan o.a. gebeuren als u een stuk tekst wilt verwijderen of kopiëren dat helemaal in het begin van het constructieveld staat. Als u aan een gedeelte of de gehele tekst die in het constructievak staat wilt kopiëren kunt u dat, denk ik, veilig doen als u die vanuit de voorbeeldtekst kopieert .
    ++++++++++++
    De veiligste methode om een tekst voor en BLOG te maken en haar tevens veilig te stellen is de volgende:
    Kopieer, als u dat gemakkelijk vind, de tekst waarop u wilt reageren naar een werkpagina die u m.b.v. uw tekstverwerker hebt gekozen. (zie voor de kopieertechniek “Lezen van en smalle tekst”)
    Stel uw reactie samen op de gekozen werkpagina van uw tekstverwerker.
    Kopieer uw reactie (met titel) van de werkpagina naar het constructieveld van uw BLOG-bijdrage
    Markeer de titel van uw bijdrage van rechts naar links gaande
    Verwijder de titel met CTRL+x (x stelt een schaar in spreidstand voor)
    Plaats de titel in het titelvak m.b.v. CTRL+v
    +++++++++++
    Als u de te plaatsen tekst alleen maar in het construktievak van het BLOG heeft staan is het verstandig haar te kopiëren voordat u haar plaatst.
    Seger Weehuizen

  3. maken van een link en nog wat klein spul
    Op verzoek van Seger: hoe maak je een link op dit forum.

  4. Vooraf: in dit forum kun je gebruik maken van een deel van de html-tags. Een html tag is een opdracht die in de tekst staat. Om ervoor te zorgen dat de computer de opdracht inderdaad als opdracht herkent staat deze tussen scherpe haken, tussen een kleiner dan en een groter dan teken. Ik kan die tekens in deze tekst dus niet gebruiken want zodra ik dat doe “denkt” de computer dat er een opdracht komt en gaat hij die uitvoeren in plaats van simpelweg de opdrachtekst op het beeldscherm te plaatsen.
  5. Daarom schrijf ik in deze tekst vierkante halen als ik scherpe haken bedoel
  6. De tag om tekst te benadrukken ziet er als volgt uit: [strong]qwerty[/strong]. Waar qwerty staat moet natuurlijk de te benadrukken tekst staan (en waar vierkante haken staan…. je begrijpt het)
  7. Een tag heeft dus een start en een einde, het einde bevat een “/”
  8. Voor het aangeven van een citaat kun je de cite-tag gebruiken. Die gaat als volgt: [cite]qwerty[/cite], voorspelbaar wellicht
  9. Een link maken is ietsje complexer. De tag die je daarvoor nodig hebt ziet er als volgt uit:
    [a href=”hier staat de URL”]Hier staat de leesbare tekst voor de link[/a]. Een link naar de BON site ziet er dus als volgt uit: [a href=”www.beteronderwijsnederland.nl”]de BON website[/a]. De URL moet dus tussen aanhalingstekens, en de code van de tag is “a spatie href=”
  10. Tenslotte: die stippen in mijn opsomming hierboven heb ik gemaakt met de list-item tag: [li]qwerty[/li]. Op internet is natuurlijk veel te vinden over HTML-tags.

    • Link naar buiten met behoud van bronpagina
      De onderstaande regel produceert een tekst-met-link die de huidige pagina laat staan en de URL in een nieuwe tab opent (of pagina, afhankelijk van de browser en/of instellingen). Die nieuwe tab wordt veroorzaakt door het stukje: target=”_blank”

      < a target="_blank" href="URL">TXT< /a >

      Vullen wij voor “URL” in: “http://www.beteronderwijsnederland.nl/” en voor “TXT”: “BON”, dan ziet e.e.a. er alsvolgt uit:

      < a target="_blank" href="http://www.beteronderwijsnederland.nl/">BON< /a >

      Om deze HTML-code hier zichtbaar te houden moest ik op drie plaatsen sabotage plegen. Om de code feitelijk te laten werken moeten de spaties in het begin “< a" en in het eind "< /a >” weggehaald worden, drie spaties in totaal dus. Het werkende resultaat is dit:

      BON

      In het codevenster van de browser is e.e.a. terug te zoeken.

      Persoonlijk vind ik het vaak prettig om, als ik op een link klik de bronpagina niet kwijt te raken. Spaart weer klikwerk om hem terug te krijgen.

      • Persoonlijk is maar over wie je het hebt….
        Persoonlijk vind ik het vaak prettig om, als ik op een link klik de bronpagina niet kwijt te raken. Spaart weer klikwerk om hem terug te krijgen.
        Gelukkig is dat persoonlijk, alleen, als jij het zo maakt heb ik er ook last van en is het dus niet meer persoonlijk. Ik gebruik bij het openen van een hyperlink altijd de rechter muisknop: “open koppeling in een nieuw venster” of “open koppeling in een nieuw tabblad”. Dat is nog eens *persoonlijk* 😉

        • ….èn meer klikken.
          Klikonderzoek op websites heeft aangewezen dat de pagina’s waarvoor je de meeste handelingen moet verrichten om er bij te komen het minst gezien worden.

          Het lijkt mij alleen maar praktisch dat, als het de bedoeling is dat de lezer de draad waarin hij/zij zit blijft volgen, je de externe links in die draad zo presenteert dat de draad zelf niet verdwijnt: 1 klik om de externe link in te gaan en 1 klik om hem af te sluiten, waarna je de draad weer voor je hebt. Wat zou het praktisch nut kunnen zijn van extra toegevoegde handelingen om datzelfde te bereiken?

          Als het de bedoeling is om b.v. aan het eind van een pagina naar een andere te gaan, dan is het praktisch om de eerste pagina met 1 klik te doen vervangen door de volgende.

          • Rechter muisknop
            Bij het gebruik van de rechter muisknop bepaal ik zelf hoe de externe link opent. Dat is geen extra toegevoegde handeling. Bovendien hoeft de maker van de website niet de html-code target=”_blank” toe te voegen (scheelt toch wat tikwerk). Maar goed, als jij dat *leuk* vindt…, ik maak er dus geen *gebruik* van.

            *Adios*

          • Bijzonder irritant
            Ook ik vind het bijzonder irritant als links niet gewoon openen in het orginele venster, vooral als er automatisch een nieuw window (i.p.v. tab) geopend wordt.

Reacties zijn gesloten.