Huisvesting Haarlem

Uit het Haarlems Dagblad :
De politiek bepaald dus waar meer lokalen gewenst zijn, niet de ouders door hun kind op de voor hem/haar beste school op te geven.
Miljoenen extra voor huisvesting onderwijs
Gepubliceerd op 29 mei 2008, 18:36
Laatst bijgewerkt op 29 mei 2008, 18:42
150x bekeken
haarlem –
Haarlem trekt nog eens bijna 18 miljoen euro uit om schoolgebouwen uit te breiden, te renoveren en aan te passen aan de actuele onderwijskundige eisen. Dat bedrag komt bovenop de ruim 48 miljoen euro die de stad vorig jaar reserveerde. En naast de tientallen miljoenen die gemoeid zijn met de realisering van twee nieuwe vmbo’s.

De extra investering betaalt Haarlem niet uit eigen zak, maar wordt gefinancierd uit rijksmiddelen die sinds 1 januari 2008 niet langer rechtstreeks naar de scholen worden doorgesluisd. Onderwijswethouder Maarten Divendal (PvdA) is dat dit voorjaar overeengekomen met de verantwoordelijke schoolbesturen.

Dat doorsluizen van rijksmiddelen, ook wel ‘doordecentralisatie’ genoemd, noemt Divendal er mede de oorzaak van dat in Haarlem de afgelopen jaren te weinig geld gestoken werd in huisvesting van scholen.

,,Dat was een stomme fout die in 1997 is gemaakt. Toen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud in het onderwijs van het rijk naar de gemeenten ging is Haarlem één van de weinige grotere gemeenten geweest die die verantwoordelijkheid doorschoof naar de schoolbesturen. Die fout is nu teruggedraaid. ”

,,Doordat elke school een relatief klein bedrag kreeg om de huisvesting te verbeteren is daar in de praktijk door schoolbesturen heel wisselend mee omgegaan. Vaak ook goed, maar ook niet. Nu eens werd het opgepot, dan weer gebruikt om andere gaten in de exploitatie te dichten.”

NB.:
De politiek bepaald dus waar meer lokalen gewenst zijn, niet de ouders door hun kind op de voor hem/haar beste school op te geven.
Dat leidde dus tot lotingsellende…

5 Reacties

  1. Geboortebeperking
    Mijn indruk was dat het Gymnasium van Haarlem niet WIL groeien. Dan zit de moeilijkheid ‘m vooral in het blijkbaar niet mogelijk zijn om dat Gymnasium in 2 scholen op te splitsen. Natuurlijk kan de gemeente een splitsing extra moeilijk maken door recht om de rijkshuisvestingsgelden voor scholen naar eigen inzicht te besteden.
    Seger Weehuizen

      • meer lokalen was misschien het probleem niet.
        Ja maar de lotingsellende bij het Gymnasium kon dus blijkbaar niet opgelost worden door MEER LOKALEN maar alleen maar door MEER SCHOLEN.
        Seger Weehuizen

      • nieuwe gebouwen
        Er komen alleen maar twee nieuwe gebouwen. De bestaande VMBO’s van Dunamare met praktijkvakken worden op twee lokaties geconcentreerd.
        Lees de bestuursfusie wordt verder doorgevoerd op de werkvloer.
        Dat VMBO is heel belangrijk voor de wethouder in Haarlem. En de kinderen en hun ouders moeten zo ook verleid worden tot het kiezen van techniek want dat willen bedrijven in de regio (bijv Corus). Hoe lang zou die vraag naar lager technisch personeel nog duren? De leerlingen moeten weg bij witte boorden opleidingen als administratie.
        Wat willen de kinderen en hun ouders eigenlijk?!
        Kost allemaal veel geld.
        Kan je ook maar beter leerlingen nu al goed over de scholen in Haarlem verdelen i.p.v. noodlokalen bouwen, want alle kleine beetjes helpen.

    • identical twins in Haarlem
      Mitose is overal in de plantenwereld. In scholen is dat moeizaam. Ik kan me voorstellen dat in een vol opgetuigd gymnasium (zoals in Haarlem) het ONmogelijk is ; alles verzet zich. Het Haarlemse gymnasium heeft een goede reputatie.

      Nu de rol van de gemeente (de politiek én de ambtenaren). Ook zij verzetten zich, raad maar hoe en waarom. Dat geld van OCW is onbereikbaar.

      Mitose is de splitsing van een cel in twee gelijkwaardige delen. Meiose, om de parallel nog even door te trekken, is de splitsing van een cel in twee ongelijkwaardige delen ; er ontstaan zaden, die kiemen elders. Ik zeg het maar simplistisch.

      Misschien, als iedereen bij zinnen is, is meiose mogelijk ? Het gymnasium in Haarlem zou de kiem kunnen vormen voor nog een gymnasium, een streekschool of zo. Een eenvoudig studietje naar leerlingen-aantal en zo is genoeg om te zien of de kiem levenskrachtig is.

      In de biologie zijn mitose en meiose gefundenes fressen. Het zij dan dat de plant, om de een of andere reden steriel is en geen zaden voortbrengt. Dat gebeurt soms spontaan, en soms opzettelijk : veredelingsbedrijven, en Monsanto & friends. Simplistisch gezegd. Ik verwacht niet dat besturen van mega school organisaties dit a priori snappen.

      In scholen is mitose zeldzaam, en meiose ongebruikelijk. Daarvan is weinig te verwachten.

      De derde mogelijkheid is beta-indolylazijnzuur (of aanverwante groei regulatoren). De nederlander Frits Went werd daar anno 1927 e.v. beroemd mee (simplistisch vermeld).
      Je neemt een stengeltje van een plant, laat het dat spul opzuigen en zet de stek in een potje tuinaarde ; voila, het kiemt binnen drie weken (simplistisch gezegd). De nederlandse tuinbouw (ook die in Singapore, Kenya en andere vakantie-bestemmingen) doet dit soort dingen.

      Ik ben voor mitose, maar als het niet anders kan : stekjes. De kleine-school-methode. Wortelt snel.

      maarten

Reacties zijn gesloten.