eisen aan docenten – natuurkunde, wiskunde, biologie, scheikunde

eisen aan docenten – natuurkunde, wiskunde, biologie, scheikunde

Zoals de praktijk nu is – ik vind het allemaal nogal compromis-achtig : hoe kunnen we met z’n allen door het poortje dat onderwijs bevoegdheid VO heet, en tegelijkertijd, hoe onderscheiden we ons in de meute van elkaar (bevoegdheids-nivos, salariering, differentiatie in VO). Pik-pik.
Voor alle docenten in het (secundaire) VO zou moeten gelden : universitaire opleiding – en anders niet.

Het probleem is eigenlijk heel eenvoudig, althans voor wie het eenvoudig wil zien. Er is wel grote weerstand tegen, tegelijk bestaat er aan die eenvoudigheid duidelijk behoefte :
[1]
In principe volgt elke a.s. docent een universitaire opleiding ; minimaal nivo bach, met orientatie didaktiek incl. specialisatie toegespitst op het vak.
[2]
Er kan worden ingestroomd vanaf hbo, op voorwaarde dat de verschillen (vaknivo, onderwerpen, denktrant) worden vereffend in de eerste twee jaar univ. curriculum (certificaten).
[3]
De specialisatie didactiek kan ook worden verworven na het afsluiten van de bach studie ; daarvoor geldt dan een beperkte termijn van, zeg 4 of 8 jaar, voor in het onderwijs werkzame docenten.
[4]
Inzet van deze studenten ergens in het VO is acceptabel voor een beperkte periode (zeg 4 jaar), voorzover ze de eerste twee of drie jaar bach met succes hebben afgesloten en actief hun bach studie (of didactiek certificaten) vervolgen. Deze inzet is temporair en part-time.
[5]
Er geldt een salariering op wetenschappelijk nivo (leidraad ambtenaren salarissen) voor docenten met volledige kwalificatie, en een differentiatie voor docenten-in-opleiding. Elders zijn dat gewoon geaccepteerde normen, en dat kan in het onderwijs ook.
[6]
Overgangs-regelingen betreffen hen die thans werkzaam zijn in het onderwijs ; nader uit te werken.

maarten

2 Reacties

  1. eisen aan vakken – natuurkunde, wiskunde, biologie, scheikunde
    Wil het met deze vakken weer wat worden dan moet je beginnen met alle pogingen tot vakkenintegratie de nek om te draaien. Een vak als ANW voldoet volstrekt niet aan haar mooie doelstellingen.

Reacties zijn gesloten.