De weg kwijt 7

Hoe kiezen kinderen hun school?
Ik lees en “hoor” onder andere: het recht op vrije keuze, moreel ligt het moeilijk, diploma’s en de belangrijke vraag: wie kiest er eigenlijk?
Voor mij zijn bovengenoemde drie aspecten volslagen onzinnige opmerkingen. Waar gaat het om?
Menskundig gezien, ja, ja daar heb je hem weer, zoeken kinderen onbewust de juiste school waar ze zich willen ontwikkelen. Als leraar weet je dat kinderen die op de basisschool zitten, veelal vervuld zijn van pseudo-oordelen. Dat hoort bij die leeftijdfase en moet doorgemaakt worden. Gaandeweg worden deze oordelen echter meer en meer verinnerlijkt waardoor ze geloofwaardiger en serieus worden.
Recht op vrije keuze is in die zin niet aan de orde. Die keuze kunnen kinderen vaak nog niet maken en wordt meestal aangepraat door de samenleving. Ik ben het met sassoc eens: het gaat over kinderen, de kinderen zijn de samenleving van morgen. Dié zijn de maatstaf.
Ouders hebben de taak hen te helpen kiezen, niet op te dringen!
Daar is menskundig inzicht voor nodig en geen gewouwel!
Hetgeen Hinke Douma te berde brengt snijdt hout, waarbij ik de kanttekening zou willen maken dat het hebben van een diploma van geen enkele betekenis kan zijn voor de opvoeding. Ik denk dan aan het begrip diploma-inflatie. Kortom: wie kiest er eigenlijk, het kind én de ouders in die volgorde!