CAO-inzet AOB

Inzet cao-vo: antwoord op de drie meest gestelde vragen
Utrecht, 20 maart 2008
De AOb heeft vorige week de inzet cao-voortgezet onderwijs gepresenteerd. Sindsdien zijn er veel vragen binnengekomen over de inkomenseisen. Waarom eist de AOb deze inzet? Dagelijks bestuurder van de Aob Ton Rolvink geeft antwoord op de drie meest gestelde vragen.
Is deze looneis van 3.5 % niet wat mager?
Nee, want onze inzet bestaat niet alleen uit een looneis van 3.5%. Het is een pakket van eisen. Naast de looneis van 3.5 % voor het komende jaar willen we:
-Een stijging van de eindejaarsuitkering van 1.5%;
-Een stijging van de extra eindejaaruitkering voor werknemers in schaal 1 tm. 8 van 150 euro;
-een generieke verlaging van het aantal lessen (22 lessen per week). Zo moet de werkdruk flink worden verminderd.
Ook zijn we in onderhandeling over het ‘Actieplan Leerkracht’ van minister Plasterk. In dat overleg zetten we in op:
-Stapsgewijze verkorting van de salarislijnen van 18 naar 12 stappen;
-Ophoging van de maximum salarissen van leraren met 200 euro;
-Aanzienlijk meer leraren met lesgevende taken in schaal LC en schaal LD;
-Behoud van de bapo-regeling.
Mocht het overleg met de minister niet tot resultaten leiden dan maken ook deze eisen onderdeel uit van de cao-onderhandelingen. Al met al een stevig eisenpakket waarmee we een goede stap zetten naar volwaardige, marktconforme arbeidsvoorwaarden.
Het onderwijsondersteunend personeel (OOP) lijkt er ten opzichte van het onderwijspersoneel bekaaid van af te komen.
Het geld dat door de minister beschikbaar is gesteld in het kader van het Actieplan Leerkracht is voor lerarenfuncties. Daarom zetten we voor werknemers in schaal 1 tm. 8 in op verhoging van de extra eindejaarsuitkering. Ook zetten we in op scholingsmogelijkheden. Iedere OOP’er moet in staat worden gesteld om zich bij te scholen en om een relevant diploma te halen, op minimaal MBO II-niveau. Op kosten van de werkgever. Uiteraard geldt de inkomenseis voor dit jaar, 3.5% loonstijging en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 1.5 % ook voor het OOP. Deze procentuele loonsverhoging moet bij OOP’ers in schaal 1 tm. 4 worden gebaseerd op het salaris van schaal 4.
Wanneer kunnen we resultaten verwachten?
Er lopen nu twee trajecten: de onderhandelingen met de VO-raad en de minister over het Actieplan Leerkracht ้n de reguliere cao-onderhandelingen met de VO-raad. Zoals gezegd zijn we volop in onderhandeling over de plannen van de minister. Onze eisen zijn duidelijk en onze leden willen op korte termijn uitsluitsel over de mogelijke resultaten. Daarom is op 28 maart een Algemene Vergadering van de AOb. Daar wordt besloten of er voldoende vooruitgang is. Zo niet dan komen er stakingsacties. Het standpunt van de AOb is ook te lezen in het Actiepamflet Deal or no Deal?
Het reguliere cao-overleg met de VO-raad moet in april starten. Want de nieuwe cao gaat al op 1 juli in. Het is van groot belang dat we afspraken maken over inkomensverbetering en vermindering van de werkdruk. Dat hebben we immers al vastgelegd in het ultimatum van afgelopen najaar . Uiteraard blijven we onze leden informeren over de voortgang. Via de nieuwsbrief en via

3 Reacties

  1. OOP
    Blijkbaar zijn tweedegraders voor de AOB inmiddels ook te elitair: alle aandacht voor het OOP.

      • De AOb
        Zoals je inmiddels hoort te weten als vaste BON-forum-bezoeker werk ik niet in het Nederlandse voortgezet onderwijs Adios. En dan behoor je natuurlijk ook geen lid te zijn van de vakbond (Walter Dresscher zou dus eigenlijk ook geen lid moeten zijn van de AOb…). Ik ben lid van BON, want ik ga voor Beter Onderwijs in Nederland. En de AOb is daar een sta in de weg voor, met name omdat zij haar taak slecht uitvoert.

Reacties zijn gesloten.