Geen opleiding, wel MBO diploma

Een interessant artikel in het AD:

Zeker 75.000 mensen in de bijstand kunnen de komende jaren aan het werk door op een eenvoudige manier te meten of zij een mbo-diploma waard zijn.
De Sociale Dienst gaat deze methode vanaf 2008 actief gebruiken om bijstandsklanten gemakkelijker aan een baan te helpen. Ook het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaan hiermee aan de slag.
Met een diploma is het gemakkelijker aan (ander) werk te komen. Maar veel mensen kunnen niet aantonen wat zij precies waard zijn, bijvoorbeeld omdat ze na de middelbare school meteen zijn gaan werken of al langdurig in de bijstand zitten.
Door inzichtelijk te maken wat iemand kan en weet, valt toch een mbo-diploma toe te kennen. Of wordt duidelijk met hoeveel vrijstellingen het papiertje snel te halen is. Officieel heet dit project Erkenning Verworven Competenties (EVC).
In de bijstand zitten 285.000 mensen, de meesten laaggeschoold. Het Kenniscentrum EVC schat dat 1,75 miljoen mensen van de beroepsbevolking mbo2-niveau hebben, maar dat niet in hun papieren hebben staan.

Als er nu een methode was waarbij werkelijk objectief vastgesteld kon worden of iemand een bepaald mbo diploma waard is, dan is er niets op tegen. Maar ik vrees dat het een enkel administratieve exercitie zal zijn. Dus zonder koppeling met een specifieke mbo opleiding en enkel gebaseerd op vage niet controleerbare metingen (een portfolio bv).

Aan de andere kant: is dat werkelijk zoveel anders dan het huidige mbo?

Of ben ik door het bekijken van de commissie hoorzittingen te cynisch geworden?

8 Reacties

  1. Kwaliteit vaststellen
    Vaststellen of iemand een diploma verdient is zo makkelijk nog niet. Voor een VWO diploma moet je zo een 7 keer 3 is 21 uur examens maken. En dan nog de schoolonderzoeken, toetsen in lagere jaren etcetera. Ook op universiteiten hebben we de resultaten van heel wat tentamenuren van een student voordat we een diploma afgeven. Dat moet ook wel, want je wilt testen of de kennis normaal op te doen in 4 of 5 jaar 42 weken per jaar 40 uur per week aanwezig is. Dat kost tijd.

    Ook een MBO diploma geven zal heel wat uur aan toetsen moeten kosten wil je het goed doen. Maar het artikel spreekt over ‘een eenvoudige manier’, ik zou heel graag willen weten wat die manier dan is: hoef ik al die tentamens niet meer na te kijken…

    • Methode
      Wellicht het volume van de neus gedeeld door het aantal kraaienpootjes rond de ogen? Lijkt me betrouwbaar genoeg, het is immers kwantificeerbaar?

      • Vrouwonvriendelijk
        Simon, Simon toch. Wat moet er van je worden? Lid van de zeikerige club van ouwe docenten en dan ook nog expliciet voorstellen doen die uitermate vrouw onvriendelijk zijn.

        Je weet toch ook dat de neus en de oren van mannen hun hele leven blijven groeien, terwijl dat bij vrouwen veel minder het geval is. En ook met die kraaienpootjes ga feministische gezien de bietenbrug op.
        Vrouwen verzorgen zich beter dan mannen en proberen, juist vanwege die mannen, met vele smeerseltjes hun uiterlijk jeugdig en aantrekkelijk te houden. Minder kraaienpootjes dus. En jij weet precies dat aspect er uit te pikken om ook hier weer de vrouw op het tweede plan te zetten.
        Het is een S-C-H-A-N-D-E !

  2. Simpel: gewoon examen laten doen
    Die eerder verworven competenties is vooral een test voor je zwamvaardigheden. Het is zó makkelijk ‘bewijzen’ te verzamelen. Er is maar één manier om vast te stellen of iemand een MBO-2 niveau heeft: examen laten doen met degelijk geformuleerde eindtermen (dus géén competenties)

    Al eerder heb ik betoogd dat er tussen niveau 2 en niveau 2 enorme verschillen kunnen zitten. Bij verzorging of handel gaat het vooral om sociaal acceptabele presentatie. Bij Techniek gaat het wel degelijk ook om een fors stuk theorie. Die kun je nooit al doende opgedaan hebben.

  3. De vraag is natuurlijk MBO 2
    De vraag is natuurlijk MBO 2 niveau op welke vakgebied ? Het MBO is namelijk een beroepsopleiding (toch ?). Het zou betekenen dat je op MBO niveau een vak half beheerst wat mij op zich geen aanbeveling lijkt. Wanneer zo’ n papiertje zou inhouden dat de bezitter inderdaad beschikt over aanwijsbare kennis en kunde die relevant is voor de arbeidsmarkt dan zou dat van enig nut kunnen zijn bij sollicitaties. Maar ik denk dat mensen niets hebben aan een half MBO diploma waarvan dan nog de indruk bestaat dat het min of meer gekregen is. En toch, als het zo is dat op deze manier de komende jaren zeker 75000 mensen uit de bijstand aan een baan kunnen worden geholpen zoals wordt berweerd trek ik al mijn bezwaren in en zeg: meteen doen. Maar ik waag het dit te betwijfelen.

Reacties zijn gesloten.