Nog meer onderwijstijd in het VO

Het bijgevoegde artikel stond in info.mr van de AOB.

Laat u niet piepelen door directies en besturen.

Wegens het beëindigen van mijn lidmaatschap, zal ik hierop niet meer reageren of aanvullen.

6 Reacties

  1. Creatieve oplossingen
    De creatieve oplossingen die de Aob aandraagt gaan natuurlijk ten koste van goed onderwijs. Maar daar is de Aob natuurlijk ook niet voor, daar is BON voor.

    • Aha, vandaar dus
      .. die dure buitenlandse werkweken, bedoeld om verloren onderwijstijd op te vullen. Ik rekende ze juist andersom, als onderwijstijdverlies. Of heb ik het nu mis?

      • Je hebt gelijk
        De minister (ik geloof nog de vorige) heeft aangegeven dat dit onder onderwijstijd valt. Ook het door leerlingen zo gehate ‘ophokken’: in de aula onder begeleiding van de congierge huiswerk maken, valt onder onderwijstijd.

        • onderwijstijd
          Per brief van 7 september 2006 heeft het ministerie aan de scholen aangegeven wanneer iets meegeteld mag worden als onderwijstijd:
          1. het moet gaan om begeleid onderwijs, dat wil zeggen dat de leerlingen afdwingbaar aanspraak
          kunnen maken op begeleiding;
          2. het onderwijs moet deel uitmaken van het door de school geplande en voor alle leerlingen van
          een bepaalde stroom verplichte onderwijsprogramma;
          3. het onderwijs moet onder verantwoordelijkheid van een leraar worden verzorgd die op grond
          van de wet met die werkzaamheden mag worden belast.
          Er moet aan alle 3 voorwaarden worden voldaan.
          Later heeft de inspectie nog wel een toelichting gegeven. Die is niet altijd even duidelijk, maar onder leiding van de conciërge met z’n allen in de aula valt niet onder onderwijstijd. Nu nog kijken of de inspectie zich houdt aan z’n eigen regels.

          • Helaas wms
            Onder punt 3 schrijf je zelf de minister na (ik heb dit stuk toenertijd zelf ook gelezen)

            het onderwijs moet onder verantwoordelijkheid van een leraar worden verzorgd die op grond van de wet met die werkzaamheden mag worden belast.

            Het moet onder verantwoordelijkheid van een leraar gebeuren, de leraar hoeft het niet zelf te geven. Dus onder leiding van de conciërge met z’n allen in de aula valt wel onder onderwijstijd. De conciërge is echter niet verantwoordelijk, maar 1 van de leraren (die zelf helemaal niet in de aula aanwezig hoeft te zijn).

          • extra’s
            “ het onderwijs (binnen de 1040 uur) moet deel uitmaken van het door de school geplande en voor alle leerlingen van
            een bepaalde stroom verplichte onderwijsprogramma” . Hier zou je wel een definitie van “stroom” willen horen. Mag je op de basisschool een stroom maken richting VWO waarin veel aandacht besteed wordt aan zinsontleding of mag je de betere leerlingen kennis laten maken met Latijn? In de stroom “Gymnasium” van brede scholengemeenschappen mag je binnen die 1040 uur ook Latijn geven. Maar hoe zit het als je “echte” wiskunde in de brugklas zou willen aanbieden? Als dat niet binnen die 1040 uur valt mag dan een school dat wel tegen betaling als extra’tje aanbieden? Daarmee zou dan wel de gelijkheid van kansen ongeacht je afkomst de nek worden omgedraaid!

Reacties zijn gesloten.