Nieuwe voorzitter ISO, Bastiaan Verweij.

Lees het interview:

Bastiaan Verweij nieuwe voorzitter ISO

‘Studenten moeten veel te veel keuzes maken’

Hij maakte zich op Windesheim jarenlang sterk voor inspraak van studenten. Nu gaat de oud-geschiedenisstudent landelijk. Bastiaan Verweij (22) wordt de nieuwe voorzitter van studentenvakbond ISO.

We moeten een slag om de arm houden, geloof ik?

“Ja, pas morgen, 11 mei, wordt mijn benoeming in de algemene vergadering ter goedkeuring voorgelegd. Ik hoop dan dus formeel te worden ingestemd als voorzitter. Ik kan dus nog maar weinig zeggen over de koers die het ISO het komende jaar gaat varen. Dan praat ik voor mijn beurt.”

Begrijpelijk. Maar: waarom het ISO?

“Ik volg die club al jaren, tijdens mijn voorzitterschap van het SOOZ en tijdens mijn lidmaatschap van de medezeggenschapsraad. Ik merkte dat ik het steeds eens was met ISO-standpunten. Die andere grote vakbond, het LSVb, is wat meer van op de barricaden. Dat is niet mijn stijl. Het ISO houdt van overleggen, en stáát er ook als het nodig is. Maar we zijn wel meer pragmatisch: er gebeurt zó veel in onderwijsland, daar moet je adequaat op reageren.”

En wat vind je van die ontwikkelingen in onderwijsland?

“Ik riep het al toen ik op Windesheim in de centrale medezeggenschapsraad zat: ‘ik word straks bachelor van niets!’ Het college van bestuur reageerde toen met ‘Nee, nee, dat is niet zo.’ Maar het is wél zo. Met die ingezonden brief van Bert Thijs de Jong in de HSK (‘Onderwijsniveau steeds lager’, HSK 10, 1 februari 2007 – jv) ben ik het helemaal eens. Het college gaat dan in paniek lunches organiseren en zo. Soms vind ik dat ze oogkleppen op hebben. Ze hadden destijds beter moeten luisteren naar de cmr.”

Moeten we terug naar colleges met kennisoverdracht?

“Nee, ik ben niet tegen competentiegericht leren. Maar je krijgt als student véél te veel keuzes en het gaat te veel over je persoonlijke ontwikkeling. De school bemoeit zich tegenwoordig met alles. Vind ik wel zorgelijk. Het is goed om studenten te leren reflecteren, maar daarin is men doorgeslagen. Dat moet niet zowat een heel studiejaar beslaan, zoals nu het geval is.”

Hoe verging het jou tijdens je studie op Windesheim?

“Ik kreeg in mijn laatste jaar Nederlands geen Nederlands meer. Dat is toch te gek voor woorden. En, begrijp me goed, ik ben idealistisch en ambitieus, maar ik werd vooral actief op Windesheim omdat ik naast mijn studie zo veel tijd over had. Ik had tien contacturen per week. Wat moet je dan verder? Dertig uur per week bier drinken? Ik dacht: dan ga ik er iets naast doen.”

Dat ‘er iets naast doen’ is uiteindelijk wel wat uit de hand gelopen.

“Tja, op een nacht werd ik wakker en dacht: wat lijkt het me interessant om een jaar in het bestuur van het ISO te zitten. Ik zag in de vacaturetekst dat ik eigenlijk compleet voldeed aan het competentieprofiel.”

En toen was je een van de 250 geïnteresseerden.

“Uiteindelijk bleven we met zijn twaalven over. Moesten we de hele dag rollenspelen doen. Het ging er natuurlijk om welke rol je dan in de groep aanneemt. Ik ging vrij onzeker naar huis. Ik had bepaald niet de hele tijd met mijn kop vooraan gestaan. Ik neem initiatief als het moet, maar ik kan ook goed achterover leunen. Die avond liep ik van het station in Zwolle naar huis, toen mijn mobieltje ging. Het ISO. En toen kwam het nieuws: ‘Bastiaan, we willen je voordragen als voorzitter.’ Wow, als vóórzitter! Toen heb ik wel een klein feestje gevierd.”

Maar een mooie carrièremove, Bastiaan!

“Ja, het is een goede manier om ervaring op te doen voor als ik ooit de politiek in wil. Daar ligt mijn hart. Ik heb een tijdje maatschappijleer gegeven en dan vroeg ik wel eens aan de klas: ‘Hoe werkt de politiek?’ ‘Ja pfff. dat zijn allemaal bobo’s’, zeiden die scholieren dan. Maar ik heb daar wel een missie in. Als je lid wordt, dan heb je invloed! Dan praat je mee, en beslis je mee. Kijk maar naar mij, haha!”

Kader:

Wat is het ISO?

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland en behartigt de algemene belangen van ruim 380.000 studenten aan universiteiten en hogescholen. Het bestuur bestaat uit 5 studenten en wisselt elk collegejaar.
Het ISO is, naast het LSVb, vaste gesprekspartner van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de koepels van universiteiten en hogescholen.