‘Schooluitval enorm teruggebracht’

Onderstaand artikel komt uit Trouw van 20 april 2007.
================================================
Schooluitval enorm teruggebracht

Het aantal jongeren dat voortijdig stopt met onderwijs komt dit schooljaar zeker vijfduizend lager uit dan vorig jaar. Dat is te danken aan afspraken die vorig jaar gemaakt zijn in regio’s rondom veertien gemeenten. Daaronder zijn de vier grote steden, maar ook gemeenten als Venlo en Lelystad.

In de afspraken is vastgelegd dat de regio’s het aantal voortijdig schoolverlaters met 10 procent moeten terugbrengen. Voor elke drop out die de gemeente minder telt dan twee jaar geleden krijgt ze van het kabinet een bonus van tweeduizend euro. De regio’s bepalen zelf hoe ze de schooluitval aanpakken.

Tijdens een conferentie gisteren meldden vrijwel alle betrokken gemeenten dat zij de beoogde10 procent halen, soms zelfs ruim. “De afspraken met de regio’s hebben gemeenten en scholen gedwongen om beter samen te werken”, zo verklaarde staatssecretaris Van Bijsterveldt (onderwijs) het succes. Daarnaast speelt het geld een rol, vermoedt zij. De betrokken gemeenten hebben het bonusgeld als voorschot ontvangen. Maar als ze die 10 procent niet halen, moeten ze dat terugbetalen.

De afspraken gelden voor één jaar. Over het vervolg sprak Van Bijsterveldt zich niet uit. “Maar we moeten hierop voortbouwen. Het bestrijden van schooluitval is een van de prioriteiten van dit kabinet.”

Vorig jaar gingen 57.000 jongeren van school zonder een diploma. Het kabinet wil dat aantal terugbrengen tot 35.000 in 2010.
=======================================================

4 Reacties

  1. Wie houdt wie voor de gek
    Het enige wat gebeurt is dat de gemeenten de duimschroeven voor de scholen hebben aangedraaid. Wanneer een school een leerling wil uitschrijven vanwege onvoldoende vorderingen, regelmatig niet komt opdagen of gewoon in de klas absoluut niet is te handhaven dan is uitschrijven gewoon niet toegestaan. Zelfs een leerling die na inschrijving niet op school verschijnt, mag niet worden uitgeschreven omdat hij de lessen nooit heeft gevolgd. Dus een school kan geen kant op. Erger nog, een docent kan met deze leerlingen geen kant op. Daarbij kun je ze vaak met goed fatsoen bij geen enkel stagebedrijf kwijt. Het uiteindelijke ‘fake’diploma maakt het alleen maar erger.

  2. Re ’targets’
    Op het moment dat organisaties gaan vergaderen en dat daar doelstellingen of erger nog, targets uit komen, dan weet je al dat er gesjoemeld gaat worden met de cijfers. Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid (de realiteit die iedereen kan waarnemen) achterhaalt hem wel.

  3. Bijverdienen niet toegestaan
    raar, dat de scholen het probleem moeten oplossen en de gemeente daarvoor uitbetaald wordt. Of juist niet want de uitvoering van van besluiten over het onderwijs komen al jaren standaard bij de scholen en in het bijzonder bij de leraren terecht.

  4. Absoluut frauduleus
    Inderdaad: scholen verwijderen leerlingen niet meer; ook als ze niet meer komen of geen enkele prestaties leveren. Verwijderen mag niet meer in het kader van de aanval op de uitval. Iedereen blij: de leerlingen blijven ingeschreven (maar komen niet en leveren prettig werkbare kleine klassen én inputfinanciering op), de leerling hoeft lekker niet te komen en kan naast de studiefinanciering en de OV jaarkaart zijn inkomen lekker aanvullen tot 10.000 euro per jaar en de ambtenaren en de overheid blij, want ze hebben hun targets op papier gehaald.
    Ik ken inmiddels scholen waar leerlingen (terecht) na enige tijd afwezigheid niet meer in de les worden toegelaten, maar óók niet uitgeschreven worden (mag niet).

Reacties zijn gesloten.