Wet- en regelgeving, CAO’s, verdragen, EU en OESO beleid

* weblogs: beteronderwijsnederland.net/blog/24 *

INHOUD:

A. Wet- en regelgeving
B. Organisaties – personeelsbeleid en leraren
C. Beter Onderwijs Nederland – publicaties niveau leraren
D. Onderzoeken naar invloed leraren op niveau onderwijs
E. Beter Onderwijs Nederland – forum arbeidsrecht
F. Arbeidsrecht
G. Grondrechten
H. Diensten – internationaal
I. Europese Unie (EU)
J. Europese Grondwet
K. Verdrag van Maastricht
L. Uitbreiding EU-bevoegheden
M. Activiteiten Europese Unie: onderwijs en onderzoek
N. Europees manifest voor onderwijs en cultuur – kritisch
O. Europees Parlement (EP)
P. Europees platform
Q. Europese Commissie
R. Europa 2020 en de strategie van Lissabon
S. Het Bologna-proces
T. Europese kwaliteitsindicatoren voor het hoger onderwijs
U. Europees onderwijsonderzoek
V. Europass
W. The centre for European Reform (CER)
X. Raad van Europa
Y. Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)
Z. Beroepsonderwijs in EU

****

A. WET- EN REGELGEVING

A.1 ALGEMEEN

Actuele wet- en regelgeving

• Actuele wet- en regelgeving op de website ‘overheid’.
wetten.overheid.nl of via www.overheid.nl

Behandelingsgeschiedenis wetsvoorstel tot wet

Vanaf 1995

“Alle gedrukte stukken in de Tweede en Eerste Kamer noemen we kamerstukken. Het gaat onder meer om wetsvoorstellen, brieven van de regering, schriftelijke vragen, verslagen van kamercommissies, regeringsnota’s en moties.”
www.eerstekamer.nl
(Vanaf juli 1995 korte versie en vanaf 1997 volledig; Zoeken: ‘onderwijs’ -ook andere zoekwoorden zoals ‘kinderopvang’, ‘school’, ‘basisschool’, ‘buitenschoolse opvang’, ‘primair onderwijs’, ‘speciaal onderwijs’, ‘voortgezet onderwijs’, ‘basisvorming’, ’tweede fase’, ‘vmbo’, ‘mavo’, ‘havo’, vwo’, ‘beroepsonderwijs’, ‘educatie’, ‘mbo’, ‘hbo’, ‘hoger onderwijs’, ‘universiteit’, ‘wetenschap’, ‘onderzoek’, ‘bachelor-master’, ‘master’, ‘leraar’/’leraren’, ‘onderwijspersoneel’, ‘leerling’/’student’, ‘leerrecht’, ‘financiering’ en noem maar op mogelijk;
Actueel: zoek op ‘kamerstukken’ -bovenbalk-, ‘(wets)voorstellen per commissie’, ‘onderwijs, cultuur en wetenschapsbeleid (OCW)’; Vergaderingen -bovenbalk-)

Eerste Kamerstukken

“De meeste Eerste Kamerstukken zijn terug te vinden via “Documenten EK” bij de beschrijving van wetsvoorstellen en andere onderwerpen. De rubriek “Documenten EK” ontbreekt veelal bij deze beschrijvingen van vóór juli 1997. Die ontbrekende Kamerstukken zijn wel terug te vinden via het zoeksysteem Parlando (Kamerstukken vanaf 1 januari 1995).”
parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous of zoek.officielebekendmakingen.nl

1866-1995

Alle Kamerverslagen, Kamerstukken en Kamervragen van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in de periode 1866 tot 1995.
www.statengeneraaldigitaal.nl

Historische kranten

“De belangrijkste Nederlandse kranten van 1618 tot 1995. Een selectie van landelijke, regionale, lokale, Nederlands-Indische, Surinaamse en Antilliaanse kranten en extra titels uit 1940-1945.”
[Gescand tot 1945. Rest volgt.]
kranten.kb.nl en krantensites, bib.kuleuven.be/bibc/leeszalen/bkop/internetkrantenenmagazines.htm

Wet Openbaarheid van Bestuur

• Wet Openbaarheid van Bestuur (‘Wet van 31 oktober 1991, houdende regelen betreffende de openbaarheid van bestuur’)

“De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) uit 1980 regelt de inzage van bepaalde documenten van de overheid. De wet garandeert de mogelijkheid voor burgers om documenten over een bestuurlijke aangelegenheid bij een bestuursorgaan (bijvoorbeeld een ministerie, provincie of gemeente) op te vragen.”
wetten.overheid.nl – ‘woord(en) uit de titel’: [openbaarheid van bestuur] of www.st-ab.nl/wetten/0729_Wet_openbaarheid_van_bestuur_Wob.htm en
nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Openbaarheid_van_Bestuur en Villamedia, wobinfo.nl, villa.intermax.nl/wob/start/default.htm en www.gemeenteanalyse.nl

A.2 SPECIFIEKE WET- EN REGELGEVING

Wet op de beroepen in het onderwijs (Wet BIO)

• Wet op de beroepen in het onderwijs (28.088)

“Dit wetsvoorstel regelt de vaststelling van bekwaamheidseisen voor onderwijsgevenden en voor onderwijsgerelateerde werkzaamheden van ander personeel in de sectoren primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs en educatie. In benoemings- en bekwaamheidsartikelen wordt voortaan verwezen naar bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen bekwaamheidseisen in plaats van naar bewijzen van bekwaamheid.” (tezamen met ‘Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel’ in werking getreden per 1 augustus 2006)
www.eerstekamer.nl/9324000/1f/j9vvgh5ihkk7kof/vgl6me5wtstu (met volledige behandelingsgeschiedenis) en www.ujg.nl/nieuws/detail.asp?nodeid=409&id=327&page=1 en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel

Zie ook:
• On- en onderbevoegde docenten en aanverwante zaken, 1 november 2007

“De wiskundE brief heeft een enquête gehouden onder wiskundeleraren over tekorten aan wiskundedocenten. Lees de uitslag hier.

Meest opvallend:
*circa 55% van de wiskundelessen in de bovenbouw HAVO-VWO wordt gegeven door docenten zonder universitaire opleiding wiskunde.
*Op 55% van de scholen geven onbevoegden wiskundeles in de onderbouw.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3116

Zie ook:
• Nu, ‘Kwart leraren in Den Haag is onbevoegd’, 20 november 2007

“Een kwart van de leraren in 36 middelbare scholen in de regio in en rond Den Haag is onbevoegd. Dat hebben een groep rectoren van de instellingen dinsdag laten weten aan de Tweede Kamer.”
www.nu.nl/news/1323760/10/Kwart_leraren_in_Den_Haag_is_onbevoegd.html

Besluit tot wijziging van het Bekostigingsbesluit WVO

• Besluit tot wijziging van het Bekostigingsbesluit WVO, Kamerstuk, 21 november 2006:

“Wijziging van het Bekostigingsbesluit WVO inzake de verrekening van kosten van werkloosheidsuitkeringen en suppleties inzake arbeidsongeschiktheid, alsmede de Regeling nadere voorschriften met betrekking tot de verrekening van uitkeringskosten van 16 november 2006, nr. VO/F/2006/40694.”

“Ter voldoening aan artikel 96n, vierde en vijfde lid, van de Wet van 12 mei 2005 tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met decentralisatie van de vervangingsuitgaven en van de wachtgelduitgaven (decentralisatie vervangingsuitgaven en wachtgelduitgaven vo, Stb. 2005, 288)”

“Het is van belang dat besluit en regeling per 1 januari 2007 in werking treden. Bij de besluitvorming in Uw Kamer over bovengenoemde wet is vastgelegd dat het VO per 1 januari 2006 uit het VF en per 1 januari 2007 uit het PF zal treden. ”
www.minocw.nl/documenten/38488.pdf, Brief aan de Eerste Kamer: www.minocw.nl/documenten/384891.pdf, Tekst van het Besluit: www.minocw.nl/documenten/38488a.pdf

Zie: Dossier Voortgezet onderwijs, Alle documenten
www.minocw.nl/vo/documenten/index.html

• de school als eigen risicodrager van WW
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/823

B. ORGANISATIES

B.1 ONDERWIJSCOÖPERATIE

Algemeen

“De Onderwijscoöperatie is een initiatief van de onderwijsvakbonden AOb, Federatie Onderwijsbonden CMHF/MHP, CNV Onderwijs, het Platform vakinhoudelijke verenigingen voorgezet onderwijs (PVVVO) en Beter Onderwijs Nederland (BON). In dit samenwerkingsverband richten zij zich op hun gemeenschappelijke doel: ontwikkeling van de beroepskwaliteit en versterking van de positie van de leraar. Ook andere lerarenorganisaties kunnen zich aansluiten als zij genoeg leden hebben. Alle aangesloten organisatie blijven ieder hun eigen, specifieke taak en doel houden. De Onderwijscoöperatie start in het nieuwe schooljaar 2011. De Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL) wordt opgeheven.”
beteronderwijsnederland.net/files/de%20onderwijscooperatiev2.pdf of via www.beteronderwijsnederland.nl/node/7496

Omvorming SBL en toekomst LPBO

• De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ‘Omvorming SBL en toekomst LPBO’, 19 juli 2010

“Met deze brief wil ik u informeren over de laatste stand van zaken van de omvorming van de Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel (SBL) tot een coöperatie en over de beëindiging van het Landelijk Platform Beroepen in het Onderwijs (LPBO).”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2010/07/19/omvorming-sbl-en-toekomst-lpbo.html

B.2 LANDELIJK PLATFORM BEROEPEN IN HET ONDERWIJS (LPBO) [vervallen]

Algemeen

• Landelijk Platform Beroepen in het Onderwijs (LPBO) [vervallen]

“Op 29 maart 2005 heeft Minister van OCW Maria van der Hoeven het Landelijk Platform Beroepen in het Onderwijs (LPBO) geïnstalleerd. De oprichting van het LPBO is een uitvloeisel van de Wet op de Beroepen in het Onderwijs (Wet BIO) die op 17 februari 2004 door de Tweede Kamer is aangenomen.”

“Het LPBO doet op verzoek van de Minister van OCW bij voorrang uitspraken over de beroepen in het onderwijs en de bijbehorende bekwaamheids-eisen. Het instellen van het LPBO is een uitvloeisel van de Wet op de Beroepen in het Onderwijs.

De bekwaamheidseisen voor de verschillende onderwijsberoepen zullen op termijn een transparante beroepskolom moeten gaan vormen. Het is de bedoeling dat het LPBO hier een coördinerende rol in speelt. Op deze manier wordt het in de toekomst eenvoudiger om vast te stellen aan wat voor competenties bijvoorbeeld een docent nog moet werken om door te groeien naar een leidinggevende functie.”
www.lpbo.nl (‘wie zijn we’, ‘wat doen we’)

Rapport ‘Educatieve masteropleidingen. Beeld van de behoefte.’

• Landelijk Platform Beroepen in het Onderwijs, ‘Educatieve masteropleidingen. Beeld van de behoefte.’ (rapport), november 2006

“Tot op zekere hoogte bestaat er in de diverse sectoren van het onderwijs behoefte aan educatieve masteropleidingen, aanvullend op de al bestaande. De vraag echter naar educatieve masters wisselt per onderwijssector. Respondenten brengen deze vraag in verband met uitvoeringscondities, zoals de innovatiecontext van de school, het professionaliseringsbeleid en de bekostigingsvraag. Het LPBO heeft deze condities verkend en in zijn bevindingen verwerkt.

Het LPBO ziet met belangstelling uit naar de politieke besluitvorming over de educatieve masters. Hogere opleidingen zijn naar het oordeel van het LPBO van grote betekenis voor de kwaliteit en het aanzien van het docentschap in Nederland. Vele gezaghebbende partijen hebben recent bepleit om hier een krachtige impuls aan te geven. Het LPBO sluit zich daar van harte bij aan.”
www.lpbo.nl/cmsimages/publicaties_lpbo/02_Educatieve_Masters/Rapport_Educatieve_Masteropleidingen_Beeld_van_de_behoefte.pdf

B.3 STICHTING BEROEPSKWALITEIT LERAREN (SBL) [vervallen; omgevormd tot Onderwijscoöperatie]

Algemeen

• Stichting Beroepskwaliteit leraren (SBL), Lerarenweb

“Op deze website informeert de Stichting beroepskwaliteit leraren en ander onderwijspersoneel u over allerlei onderwerpen die met de kwaliteit van leraren te maken hebben. Uiteraard vindt u hier de bekwaamheidseisen voor leraren. U treft er informatie aan over bekwaamheidsdossiers en andere onderwerpen die samenhangen met de wet Beroepen in het onderwijs (BIO). U kunt er zien welke uiteenlopende activiteiten SBL ontplooit. U kunt kennismaken met instrumenten om bijvoorbeeld de bekwaamheid van leraren in kaart te brengen.”
www.lerarenweb.nl

B.4 INTEGRAAL PERSONEELSBELEID ONDERWIJS (IPB)

Algemeen

• Integraal personeelsbeleid onderwijs (voor directie, medewerkers en –G-MR in het PO, VO en BVE).

“Integraal Personeelsbeleid (IPB) is inmiddels een begrip in het onderwijs. Scholen onderkennen het belang van IPB. Goed personeelsbeleid biedt scholen een handvat om organisatorische doelstellingen af te stemmen op de personele mogelijkheden en deze te beïnvloeden. Goed personeelsbeleid bindt personeel en biedt medewerkers meer loopbaanperspectief. Bovendien heeft het een positief effect op het onderwijskundig proces met als resultaat kwaliteitsverbetering van het onderwijs.”
www.onderwijsarbeidsmarkt.nl en handboek integraal personeelsbeleid, www.onderwijsarbeidsmarkt.nl/publicaties/2007/handboek-integraal-personeelsbeleid en [vervallen: www.ipb-onderwijs.nl]

IPB ondergebracht bij Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO)

• Expertise IPB ondergebracht bij Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO)

“Met ingang van januari 2005 is de expertise van het voormalige IPB Bureau ondergebracht bij het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Vanaf nu kunt u bij het SBO terecht met vragen en informatie met betrekking tot Integraal Personeelsbeleid (IPB).

Het nationale project Integraal Personeelsbeleid (IPB) binnen het primair en voortgezet onderwijs startte in 2000 en is eind 2004 officieel beëindigd. Daarom zijn vanaf januari 2005 enkele belangrijke functionaliteiten van het IPB Bureau ondergebracht bij het SBO. De opbrengsten van het project en specifieke expertise over IPB blijven zo behouden.”
www.onderwijsarbeidsmarkt.nl en [vervallen: www.ipb-onderwijs.nl en www.sboinfo.nl]

B.5 PROJECTGROEP STRATEGISCH PERSONEELSBELEID

Algemeen

• Projectgroep Strategisch personeelsbeleid in de scholen (samenwerkingspartners: APS, Cinop, CPS, KPC Groep en SBL), ‘Meer grip op professionaliteit door samenwerken en vooruitzien. Professionals sturen samen. Over bekwaamheidsdossiers en meerjarenpersoneelsplanning’ (i.o.v. het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), september 2006

“In dit boekje vindt u informatie over bekwaamheidsdossiers en meerjarenpersoneelsplanning. Precies die informatie die nodig is, om de professionalisering en vernieuwing op een hoger plan te brengen.”
[vervallen: www.ipb-onderwijs.nl/assetmanager.asp?aid=647%5D

B.6 PROJECT ‘DE ONDERWIJSPROFESSIONAL CENTRAAL’

De betrokkenheid van de leraar bij onderwijsinnovaties

• Sardes, ‘De betrokkenheid van de leraar bij onderwijsinnovaties. Een verkenning op basis van literatuur.’, juni 2006

“De aandacht voor de professional staat op dit moment weer bovenaan de agenda. De landelijke onderwijsinnovaties van de laatste jaren hebben veel aandacht gevraagd voor bestuurlijke vernieuwing en vernieuwing van het vak. Nu wordt gesignaleerd dat de professional meer aandacht verdient. Bij de innovaties van de afgelopen jaren is er relatief veel aandacht uitgegaan naar de betekenis van innovatie op het niveau van de school. De rol van de leraar is enigszins onderbelicht gebleven, terwijl recente onderwijsinnovaties wel duidelijke consequenties hebben voor hun beroepspraktijk. Het ministerie van OCW is om die reden gestart met het project ‘De onderwijsprofessional centraal’.”
www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties-pb51/de-betrokkenheid-van-de-leraar-bij-onderwijsinnovaties.html en [vervallen: www.minocw.nl/documenten/leraar_en_onderwijsinnovaties.pdf%5D (zie ook ‘nieuwe publicaties’, p. 8, www.sardes.nl/simple/download.php?fileId=389&PHPSESSID=be389e477b618d26a6d40b5111dd46fc) en www.sardes.nl en www.sardes.eu

B.7 TIJDELIJKE COMMISSIE LERAREN

Algemeen

• Ministerie van OCW, ’tijdelijke Commissie Leraren’ (met samenstelling), 8 mei 2007
www.minocw.nl/nieuws/35356 en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2292

Rapport LeerKracht

• Ministerie van OCW, ‘Advies Commissie Leraren’, 12 september 2007

“Vandaag namen minister Plasterk en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma het adviesrapport van de Commissie Rinnooy Kan in ontvangst.
De minister gaf in zijn reactie aan dat hij het advies gaat uitvoeren.” www.minocw.nl/actueel/nieuws/35420/Advies-Commissie-Leraren.html en rapport LeerKracht, www.minocw.nl/documenten/rapport_leerkracht_2.pdf

Actieplan LeerKracht van Nederland

• Kabinet, ‘Actieplan LeerKracht van Nederland’, Beleidsreactie op het advies van de Commissie Leraren, 23 november 2007

“De Commissie Leraren, onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan, is gevraagd om daarover te adviseren. Zij heeft op 12 september 2007 haar rapport LeerKracht! aangeboden. Met dit actieplan LeerKracht van Nederland geeft het kabinet zijn reactie op het rapport van Rinnooy Kan.”

Inhoud: Inhoudsopgave; Voorwoord; Samenvatting; 1. Inleiding; 2. Een sterker beroep; 3. Een professionelere school; 4. Een betere beloning; 5. Kortetermijnmaatregelen; 6. Goede onderwijsresultaten door de inzet van uitstekende leraren; 7. Financiële consequenties.
www.beteronderwijsnederland.nl/files/actieplan%20Plasterk%20OCW.pdf of www.leerkrachtvannederland.nl/attachments/1492752/actieplan.pdf of www.leerkrachtvannederland.nl/download_actieplan

• Actieplan Leerkracht van Nederland, 24 november 2007

“Hier kunt u het Actieplan Leerkracht van Nederland van Plasterk vinden. Het leest vlot weg en ik vermoed dat er dan ook snel een mening gevormd kan worden.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3265

B.8 LEERKRACHT VAN NEDERLAND

Algemeen

• Ministerie van OCW, ‘Leerkracht van Nederland’

“Laat uw stem hier horen, door deel te nemen aan de discussies. Uw mening en suggesties zijn hard nodig. Alleen samen versterken we de LeerKracht van Nederland!”, Ronald Plasterk, minister van OCW en staatssecretarissen Sharon Dijksma en Marja van Bijsterveldt.”
www.leerkrachtvannederland.nl en Brochure Leerkracht van Nederland, www.leerkrachtvannederland.nl/attachments/1492566/brochure.pdf of via www.leerkrachtvannederland.nl/download_brochure

Zie ook:
• SCP-publicatie, ‘Wie werken er in het onderwijs?’, 26 september 2006
www.scp.nl/publicaties/boeken/9037702910.shtml

• Onderwijsraad, advies ‘Waardering voor het leraarschap’, augustus 2006
www.onderwijsraad.nl/pdfdocs/waardering_voor_het_leraarschap.pdf

• Toetswijzer (CITO), Leraren(opleiding), Leraar Actueel
toetswijzer.kennisnet.nl/main.asp?Sector=LO

C. BETER ONDERWIJS NEDERLAND – publicaties niveau leraren

Laat de leraar leren, dát verhoogt de resultaten

• Mark Peletier, Ralph Hanzen en Paul Bezembinder (bestuursleden vereniging Beter Onderwijs Nederland), ‘Laat de leraar leren, dát verhoogt de resultaten’, Trouw, 5 september 2007

“Als het niveau van de docent zo bepalend is, moeten we daarin investeren. School ze bij en beloon ze voor behaalde certificaten. Dat stimuleert leraren pas echt.”

“Drie aspecten van het leraarschap verdienen serieuze aandacht: de inhoudelijke vakkennis van leraren, hun positie binnen de school en de status van het beroep.”
www.beteronderwijsnederland.nl/files/TRW-20070905-02009004.pdf en www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2881

Selecteer voor het onderwijs alleen de beste studenten

• Mark Peletier (bestuurslid Beter Onderwijs Nederland), ‘Selecteer voor het onderwijs alleen de beste studenten’, De Volkskrant, 13 november 2007

“De commissie Rinnooy Kan adviseert om opleidingsniveau mee te laten wegen in de beloning van leraren. Dat zal huidige en toekomstige leraren stimuleren om zich bij te scholen, en hoger geschoolden een beroepsperspectief bieden dat beter kan concurreren met de alternatieven in het bedrijfsleven. De toponderwijslanden laten echter zien dat er meer moet gebeuren. De werkdruk van de Nederlandse leraar moet tot een aanvaardbaar niveau worden teruggebracht, zodat ruimte ontstaat voor gezonde professionele ontwikkeling. Het leraarschap moet een beroep worden waarvoor streng geselecteerd wordt, waarvoor alleen de meest getalenteerden in de maatschappij in aanmerking komen, en waartoe juist die getalenteerden zich geroepen voelen. Dat betekent dat de huidige lerarenopleidingen, nu nog een bastion van de commercieel denkende ROC’s en hbo-instellingen, weer onder toezicht van de overheid gebracht zullen moeten worden.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3174 en ‘McKinsey zegt: werf de beste docenten; haal het beste uit ze; en grijp vroeg in als het misgaat.’, 21 oktober 2007, www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3074

D. ONDERZOEKEN NAAR INVLOED LERAREN OP NIVEAU ONDERWIJS

UK, 2005

Teacher Deployment and Student Outcomes

• Prof. Alan Smithers, Dr Pamela Robinson (Centre for Education and Employment Research, University of Buckingham), ‘Physics in schools and colleges. Teacher Deployment and Student Outcomes.’, November 2005
www.buckingham.ac.uk/education/research/ceer/pdfs/physicsprint.pdf

Zie ook:
• Press release, ‘Crisis in physics linked to lack of highly qualified teachers’, Centre for Education and Employment Research, University of Buckingham, Monday 21st November 2005

“The steep decline in the numbers of students taking A-level physics can be directly linked to the shortage of expert teachers and decreasing opportunity to study the subject, according to the results of a national survey published today (21 November) by the Centre for Education and Employment Research at the University of Buckingham.”

“Smithers and Robinson suggest that we may be in danger of sleepwalking into the loss of one of the great branches of knowledge from our schools, and raise nine issues for the science community to consider.”
www.buckingham.ac.uk/news/pressreleases/2005/ceer-physics.html

Zie ook:
Weblog Internationale ontwikkelingen, kritische organisaties, literatuur – bij het kopje ‘Verenigd Koninkrijk (overheid en onderzoek)’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/913

Weblog Kenniseconomie (adviescommissies, exacte vakken) – bij het kopje ‘Toekomst exacte vakken’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/612

Global, 2007

How the world’s best performing schools systems come out on top

• Michael Barber, Mona Mourshed (global public sector), ‘How the world’s best performing schools systems come out on top’, McKinsey & Company, September 2007

“This report is the result of research carried out by McKinsey & Company between May 2006 and March 2007. Its objective has been to understand why the world’s top—performing school systems perform so very much better than most others and why some educational reforms succeeded so spectacularly, when most others fail.” – Preface, p. 8 i.e. 11 in pdf

“Despite substantial increases in spending and many well-intentioned reform efforts, performance in a large number of school systems has barely improved in decades. Few of the most widely supported reform strategies (for instance, giving schools more autonomy, or reducing class sizes) have produced the results promised for them. Yet some school systems consistently perform better and improve faster than others. We studies 25 of the world’s school systems, including 10 of the top performers to find out why.” – Introduction: inside the black box, p. 10 i.e. 13 in pdf

“In many cases, extraneous factors hold back change and these problems need to be tackled first to enable the school system to implement policies and processes that will improve student performance. Context, culture, politics and governance will determine the course which system leaders must follow, as will their point of departure. Yet, ultimately, for achieving real improvement in outcomes, none of these things will be as important to the school system and its leaders as three guiding principles:
1) the quality of education system cannot exceed the quality of the teachers,
2) the only way to improve outcomes is to improve instruction and,
3) achieving universally high outcomes is only possible by putting in place mechanisms to ensure that schools deliver high-quality instruction to every child.
” – Conclusion: the system and the journey, p. 40, i.e. 43 in pdf
mckinsey.com/clientservice/socialsector/resources/pdf/Worlds_School_Systems_Final.pdf en lubswww.leeds.ac.uk/pcf/index.php?id=183 en www.zoominfo.com/people/Mourshed_Mona_347349675.aspx en Dirk Walters, ‘Hoger salaris leraren lost probleem niet op’ – interview met Sir Michael Barber, NRC Handelsblad, 12 november 2007, www.nrc.nl/binnenland/article817954.ece

Zie:
• The Economist, ‘How to be top. What works in education: the lessons according to McKinsey’, World, International, October 18th 2007

“Now, an organisation from outside the teaching fold—McKinsey, a consultancy that advises companies and governments—has boldly gone where educationalists have mostly never gone: into policy recommendations based on the PISA findings. Schools, it says*, need to do three things: get the best teachers; get the best out of teachers; and step in when pupils start to lag behind. That may not sound exactly “first-of-its-kind” (which is how Andreas Schleicher, the OECD’s head of education research, describes McKinsey’s approach): schools surely do all this already? Actually, they don’t. If these ideas were really taken seriously, they would change education radically.”
www.economist.com/world/international/displaystory.cfm?story_id=9989914

USA, 1996

Cumulative and Residual Effects of Teachers on Future Student Academic Achievement

• William L. Sanders, June C. Rivers, ‘Cumulative and Residual Effects of Teachers on Future Student Academic Achievement’, value-added research and assessment center, research progress report, University of Tennessee, November 1996

“Summary of Findings:
-.- Differences in student achievement of 50 percentile points were observed as a result of teacher sequence after only three years.
-.- The effects of teachers on student achievement are both additive and cumulative with little evidence of compensatory effects.
-.- As teacher effectiveness increases, lower achieving students are the first to benefit. The top quintile of teachers facilitate appropriate to excellent gains for students of all achievement levels.
-.- Students of different ethnicities respond equivalently within the same quintile of teacher effectiveness.
” (p. 2)
www.beteronderwijsnederland.nl/files/cumulative%20and%20residual%20effects%20of%20teachers.pdf of via www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/3074

USA, 2010

Closing the Talent Gap: Attracting and Retaining Top Third Graduates to Careers in Teaching

• McKinsey (B. Auguste, P. Kihn, M. Miller), ‘Closing the Talent Gap: Attracting and Retaining Top Third Graduates to Careers in Teaching – an international and market research-based perspective’, September 2010, USA

“In a new report, “Closing the Talent Gap: Attracting and Retaining Top-Third Graduates to Careers in Teaching ,” we review the experiences of the top-performing systems in the world—Singapore, Finland, and South Korea. These countries recruit, develop, and retain the leading academic talent as one of their central education strategies, and they have achieved extraordinary results.”

“Top performing nations recruit 100% of their new teachers from the top third. In the U.S., it’s 23% – and 14% in high poverty schools.”
(p. 5 rapport en McKinsey, presentatie op website)
www.mckinsey.com/App_Media/Reports/SSO/closing_the_talent_gap_september_2010.pdf (rapport, 48 p.) en www.mckinsey.com/clientservice/Social_Sector/our_practices/Education/Knowledge_Highlights/~/media/Reports/SSO/Closing_talent_gap_appendix.ashx (appendix met grafisch weergegeven ‘facts and figures’, 47 p.) of via www.mckinsey.com/clientservice/Social_Sector/our_practices/Education/Knowledge_Highlights/Closing_the_talent_gap.aspx of www.mckinsey.com (‘social sector office’, ‘education’) en www.takepart.com/news/2010/09/23/if-the-us-is-to-close-its-achievement-gap-with-the-worlds-best-education-systems en beteronderwijsnederland.net/node/7159

E. BETER ONDERWIJS NEDERLAND – forum arbeidsrecht

• Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP), 18 april 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/123

• kritiek op onderwijs is een publieke zaak, geen juridische, 25 november 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/868

• Klachtenregeling, 4 december 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/928

• Verlanglijstje, of: waar het éigenlijk om gaat, 25 juni 2006
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/290

• De nieuwe CAO voor het onderwijs, 27 november 2006

“In het kader van de komende CAO-onderhandelingen voor de CAO-BVE wil ik u attenderen op een van de te behandelen onderdelen die ons als onderwijzend personeel opgelegd gaan worden als de bonden hiertegen geen duidelijke stelling innemen.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/884

• CAO- bve wordt uitgekleed, 14 februari 2007

“Blijkbaar willen de werkgevers het onderste uit de kan. Lees en huiver, wel wordt hierdoor duidelijk dat de invoering van het CGO een besparing van 10,3% van de loonkosten moet opbrengen. (tenminste zo lees ik het). Wie durft nu nog te beweren dat het CGO geen ordinaire bezuinigingmaatregel betreft.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1432

• BVE-CAO, 14 maart 2007

“De personeelsleden op roc A 12 in Ede hebben vrijwel unaniem hun steun betuigd aan de AOb en andere bonden en aan de rode kaarten actie om werkgevers te wijzen op hun grove optreden in de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de bve-sector.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1731

F. ARBEIDSRECHT

Informatie over arbeidsrecht

• Arbeidsrechter.nl, antwoord op ieder personeelsvraagstuk (Arbeidsrechter.nl is een private dienstverlener).

Slechts als informatiebron te gebruiken. Geen rechten aan te ontlenen voor individuele rechtspositie. Zoek een op het relevante -deel-vakgebied gespecialiseerde advocaat. Bij arbeidsrecht kan men ook zonder advocaat procederen – er zijn uitzonderingen. Zoek op kwaliteit (ervaring, deskundigheid, lid van specialisatieverenigingen). Maak afspraak over kosten. Vraag advies. Websites zijn niet altijd up-to-date dan wel kunnen onjuiste informatie bevatten.
www.arbeidsrechter.nl en nl.wikipedia.org/wiki/Burgerlijk_procesrecht (Wikipedia voor overzicht, let op betrouwbaarheid/neutraliteit/up-to-date; zie sector kanton) en www.rechtspraak.nl.

Nederlandse orde van advocaten

• Nederlandse orde van advocaten
www.advocatenorde.nl, via ‘Raden van Toezicht’, ‘plaatselijke Raad van Toezicht’ -kaart van Nederland-, is hyperlink naar plaatselijke orde van advocaten te vinden en advocatenlijst met -veelal- zoekfunctie naar ‘rechtsgebied’ met explicatie -hyperlink- (opgaaf van advocaat zelf, geen controle door de orde, onderwijs, arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht), www.advocatenorde.nl/algemeen/organisatie/raden_van_toezicht.asp

Let op (laat u adviseren): bij een proceskostenveroordeling krijgt de winnende partij normaal gesproken maar een laag bedrag aan proceskosten, toegewezen op basis van het zogenaamde liquidatietarief (puntensysteem in combinatie met het financiële belang), wat meestal niet in verhouding staat tot de werkelijk gemaakte advocatenkosten, tenzij vooraf een regeling met de wederpartij overeen is gekomen. Rechter heeft matigingsbevoegdheid (zie artikelen 237 en 239 van het Wetboek voor Burgerlijke Rechtsvordering).
Liquidatietarief (niet bindend): www.rechtspraak.nl (‘Naar de rechter’, ‘Landelijke regelingen’, ‘Sector civiel recht’, ‘Liquidatietarief rechtbanken en gerechtshoven’, en zie ‘Naar de rechter’, ‘Kosten van een procedure’: griffierechten).

F.1 ONDERWIJSGESCHILLEN

Algemeen

• Stichting Onderwijsgeschillen (met uitspraken, CAO’s en wetteksten)
www.onderwijsgeschillen.nl en sitemap www.onderwijsgeschillen.nl/sitemap

*****

G. GRONDRECHTEN

G.1 GRONDWET

Artikel 23 Grondwet

• Artikel 23 Grondwet

“Artikel 23 van de Grondwet gaat over de verantwoordelijkheid van de regering voor het onderwijs. Ook de vrijheid van onderwijs is in dit artikel gewaarborgd, evenals de eerbiediging van godsdienst en levensovertuiging en hiermee samenhangend garanties voor de bekostiging.”
www.parlement.com/9291000/modulesf/g3dmc0ye

Vrijheid van onderwijs

• Dossier ‘Vrijheid van onderwijs’ van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
www.minocw.nl/vrijheidvanonderwijs

• ‘Onderwijs in Nederland’ (Wikipedia; neutraal/betrouwbaar?)
nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Onderwijs_in_Nederland

• ‘Bijzonder onderwijs’ (Wikipedia; neutraal/betrouwbaar?)
nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Bijzonder_onderwijs

**

G.2 VERDRAG TOT BESCHERMING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS EN DE FUNDAMENTELE VRIJHEDEN

Algemeen

• Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (ondertekend te Rome op 4 november 1950; EVRM), aanvullend Protocol (Nr. 1) (Parijs, 20 maart 1952)
– algemeen verbindende rechtsbepalingen in de Nederlandse rechtsorde, zie ook nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Verdrag_voor_de_Rechten_van_de_Mens.

Artiikel 2 – Recht op onderwijs

• Artikel 2 – Recht op onderwijs

“Niemand mag het recht op onderwijs worden ontzegd. Bij de uitoefening van alle functies die de Staat in verband met de opvoeding en het onderwijs op zich neemt, eerbiedigt de Staat het recht van ouders om zich van die opvoeding en van dat onderwijs te verzekeren, die overeenstemmen met hun eigen godsdienstige en filosofische overtuigingen.” (eerste protocol; op p. 22 van dit document)
www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/655FDBCF-1D46-4B36-9DAB-99F4CB59863C/0/DutchN%C3%A9erlandais.pdf

**

G.3 UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS

Artikel 26 – The right to education

• Artikel 26 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, Verenigde Naties, 10 december 1948
www.unhchr.ch/udhr/lang/dut.htm en www.un.org/Overview/rights.html

**

G.4 INTERNATIONALE VERDRAG INZAKE ECONOMISCHE, SOCIALE EN CULTURELE RECHTEN

Artikel 13 – The right to education

• Artikel 13 van het Internationale Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (IVESC), 16 december 1966
www.unhchr.ch/html/menu3/b/a_cescr.htm

***

G.5 UNITED NATIONS EDUCATIONAL, SCIENTIFIC AND CULTURAL ORGANIZATION (UNESCO)

Education

• Education
www.unesco.org/education

Right to education. Scope and implementation.

• ‘Right to Education. Scope and Implementation’, UNESCO, datum onbekend
portal.unesco.org/education/en/file_download.php/c144c1a8d6a75ae8dc55ac385f58102erighteduc.pdf

Flyer (2005)

• ‘The Right to Education’ (flyer), 26 september 2005
portal.unesco.org/education/en/ev.php-URL_ID=42456&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

***

H. DIENSTEN (INTERNATIONAAL)

H.1 GENERAL AGREEMENT ON TRADE IN SERVICES (GATS)

Algemeen

• General Agreement on Trade in Services (GATS)

“The creation of the GATS was one of the landmark achievements of the Uruguay Round, whose results entered into force in January 1995. The GATS was inspired by essentially the same objectives as its counterpart in merchandise trade, the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT): creating a credible and reliable system of international trade rules; ensuring fair and equitable treatment of all participants (principle of non-discrimination); stimulating economic activity through guaranteed policy bindings; and promoting trade and development through progressive liberalization.”
www.wto.org/english/tratop_e/serv_e/gatsqa_e.htm en en.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Organization of nl.wikipedia.org/wiki/Wereldhandelsorganisatie en en.wikipedia.org/wiki/General_Agreement_on_Trade_in_Services of en.wikipedia.org/wiki/GATS of nl.wikipedia.org/wiki/GATS

Article I(3) excludes services supplied in the exercise of governmental authority

• All service sectors, with two exceptions

“The GATS applies in principle to all service sectors, with two exceptions.

Article I(3) of the GATS excludes “services supplied in the exercise of governmental authority”. These are services that are supplied neither on a commercial basis nor in competition with other suppliers. Cases in point are social security schemes and any other public service, such as health or education, that is provided at non-market conditions.”
www.wto.org/english/tratop_e/serv_e/gatsqa_e.htm en www.wto.org/english/docs_e/legal_e/26-gats.pdf of via www.wto.org/english/docs_e/legal_e/legal_e.htm#services

Trade liberalisation and universal access to education services

• Education International, Note ‘Trade Liberalisation and Universal Access to Education Services’, November 2006 (prepared for the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)’s “Expert Meeting on Universal Access to Services” held in Geneva, Switzerland, 14-16 November 2006)

“22. There is little evidence available that WTO members have fully reviewed and assessed the significance of the GATS on their public education systems, or on the regulatory authority of governments, at any level of jurisdiction. In light of the growing recognition of the narrowness of the “governmental authority” exclusion, some governments may consider such detailed reviews not only warranted, but long overdue. These assessments are especially important as some existing GATS obligations extend beyond international trade, reaching to the heart of governments’ domestic regulatory authority.”
www.ei-ie.org/en/article/show.php?id=45&theme=gats&country=global en www.ei-ie.org en portal.unesco.org/education/en/ev.php-URL_ID=21854&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Trade in Higher Education and GATS

• UNESCO, Education, ‘Trade in Higher Education and GATS’

“3. Which countries are opening their education sectors for trade?
Education, overall, is one of the least committed sectors. Only 44 of the 144 WTO Members have made commitments in education, and only 21 of these have included commitments to higher education: Australia, Czech Republic, Jamaica, Liechtenstein, Norway, Sierra Leone, Switzerland, Congo RP, European Community, Japan, Mexico, Panama, Slovak Republic, Trinidad and Tobago, Costa Rica, Hungary, Lesotho, New Zealand, Poland, Slovenia, Turkey.

Only 4 countries have to date submitted a negotiating proposal outlining their interest and issues in the education sector. These countries, in order of presentation of negotiating proposals are: United States, New Zealand, Australia, and Japan.”
portal.unesco.org/education/en/ev.php-URL_ID=21758&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html en ‘Trade in Higher Education Basics’, portal.unesco.org/education/en/ev.php-URL_ID=21754&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Mondiale vrije markt mogelijke bedreiging voor reguliere hoger onderwijs

• Mark Verduyn, ‘Mondiale vrije markt mogelijke bedreiging voor reguliere hoger onderwijs’, Univers (weekblad van de Universiteit van Tilburg), 6 september 2001

“Een ver-van-mijn-bed-show. Dat is wat de ministeriële conferentie van wereldhandelsorganisatie WTO in november in Qatar op het eerste gezicht lijkt voor de KUB. Maar belangrijk agendapunt op de conferentie over de wereldwijde liberalisering van de dienstensector is het Amerikaanse voorstel dat dit ook voor het commerciële hoger onderwijs zou moeten gelden. En dat kan grote gevolgen hebben voor de scheidslijn tussen regulier en privaat onderwijs.”
www.uvt.nl/univers/nieuws/0102/02/markt.html

***

H.2 EUROPESE UNIE – DIENSTENRICHTLIJN

Algemeen

• Dienstenrichtlijn

Wikipedia: neutraal en/of betrouwbaar?
nl.wikipedia.org/wiki/EU-Dienstenrichtlijn en en.wikipedia.org/wiki/Directive_on_services_in_the_internal_market of fr.wikipedia.org/wiki/Directive_Services

Vrij verkeer van diensten

• Interne markt, Vrij verkeer van diensten, overzicht

Inhoud: Richtlijn ‘Diensten’; Groenboek; Witboek over diensten van algemeen belang.
europa.eu/scadplus/leg/nl/s70002.htm en Europese Commissie, ‘Groenboeken en witboeken’, europa.eu/documents/comm/index_nl.htm

Dienstenrichtlijn

• Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt.

“Overwegende hetgeen volgt: …
(34) Of bepaalde activiteiten, met name activiteiten die met publieke middelen worden gefinancierd of door openbare entiteiten worden verricht, een “dienst” vormen, moet volgens de rechtspraak van het Hof van Justitie per geval worden beoordeeld in het licht van alle kenmerken van die activiteiten, met name de manier waarop zij in de betrokken lidstaat worden verricht, georganiseerd en gefinancierd. Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het wezenlijke kenmerk van een vergoeding erin bestaat dat zij een economische tegenprestatie voor de betrokken diensten vormt en heeft aldus erkend dat er geen sprake is van een vergoeding bij activiteiten die door of namens de overheid zonder economische tegenprestatie in het kader van haar taken op sociaal, cultureel, opvoedkundig en justitieel gebied worden verricht, zoals cursussen die worden gegeven in het kader van het nationale onderwijsstelsel of het beheer van socialezekerheidsstelsels, die geen economische activiteit behelzen. De betaling van een bijdrage door de afnemers, bijvoorbeeld schoolgeld of inschrijfgeld teneinde in zekere mate in de werkingskosten van een stelsel bij te dragen, vormt op zich nog geen vergoeding omdat de dienst hoofdzakelijk uit publieke middelen gefinancierd blijft. Deze activiteiten vallen derhalve niet onder de definitie van dienst in artikel 50 van het Verdrag en vallen niet binnen de werkingssfeer van deze richtlijn.”

“(16) Deze richtlijn heeft alleen betrekking op in een lidstaat gevestigde dienstverrichters en regelt geen externe aspecten. De richtlijn heeft geen betrekking op onderhandelingen in internationale organisaties inzake de handel in diensten, met name in het kader van de Algemene Overeenkomst over de handel en diensten (GATS).”

“Artikel 1 Onderwerp” (zie leden 2 en 3 mbt uitsluiting liberalisering van diensten van algemeen economisch belang; lid 7 mbt uitsluiting grondrechten, collectieve arbeidsoverenkomsten)

“Artikel 44
1. De lidstaten doen de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking treden om vóór 28 december 2009 aan deze richtlijn te voldoen.

Artikel 45
Deze richtlijn treedt in werking op de dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.”
Publicatieblad van de Europese Unie van 27.12.2006: iwt 28 december 2006
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/nl/oj/2006/l_376/l_37620061227nl00360068.pdf of via eur-lex.europa.eu

Regeringsstandpunt

• Mr. L.J. Brinkhorst (minister van Economische Zaken), Notitie dienstenrichtlijn en diensten van algemeen belang’’, 2 september 2005

Samenvatting, p.3, tweede alinea
“De groep diensten die worden uitgevoerd door entiteiten belast met een publieke taak zijn diensten van algemeen niet-economisch belang (verder DAB). Voorbeelden van DAB zijn justitie, politie, rechtspraak en drinkwatervoorziening. Diensten waar een publiek belang mee gemoeid is, die aan ondernemingen door de overheid zijn opgedragen, en die op de markt worden aangeboden zijn diensten van algemeen economisch belang (verder DAEB). Hierbij valt te denken aan post, energie, telecommunicatie, bepaalde vormen van hoger onderwijs, audiovisuele diensten, sociale woningbouw en bepaalde zorgdiensten. Aan deze dienstverlening kunnen bepaalde vereisten worden gesteld om het publieke belang te waarborgen.

Het onderscheid is van belang aangezien de interne marktregels en de mededingingsregels (in principe) van toepassing zijn op DAEB, maar niet op DAB. De lidstaten zijn, op basis van het EG-Verdrag (artikel 16 en 86) én binnen de kaders van de rechtspraak van het Hof van Justitie, vrij om zelf te bepalen welke diensten als DAB en DAEB worden ingericht. Ook de wijze van organisatie (publiek/ privaat) en financiering behoren in beginsel tot de bevoegdheid van de lidstaat.”

Zie ook: ‘4. Uitwerking specifieke sectoren: onderwijs’
www.europadecentraal.nl/documents/dossiers/Dienstenrichtlijn/Notitie_EZ_DRL_en_DAEB.pdf , Overeenkomsten en verschillen Nederlandse kabinetsstandpunt; aangenomen amendementen door het Europees Parlement; nieuwe commissievoorstel, 7 april 2006, www.ez.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=130594 , Sociaal-Economische Raad (SER), ‘Advies over de Dienstenrichtlijn’, advies nr. 05/07, 20 mei 2005 (zie samenvatting; onderwijs in 4.6, p. 80 en 81; 7.2.2., p. 140), www.ser.nl/publicaties/default.asp?desc=b23611 en www.ser.nl , Minister van Economische Zaken, ‘Nederlandse appreciatie kaderrichtlijn diensten’, 20 september 2004, www.ez.nl/content.jsp?objectid=66505&rid=149078 of via ‘Onderwerpen’ (bovenbalk), ‘Europa’, ‘Lissabon-strategie’, ‘Kamerbrieven’, www.ez.nl

Europees bureau van de Eerste Kamer

• Eerste Kamer, Europees Bureau, ‘Dienstenrichtlijn’

“Deze website is primair ontwikkeld ter ondersteuning van parlementariërs bij de controle op de totstandkoming van Europees beleid en Europese wetgeving. Er is begonnen met de uitwerking van een pagina met betrekking tot Justitie en Binnenlandse Zaken. De site is grotendeels openbaar gemaakt, opdat het publiek kennis kan nemen van de onderwerpen die in de Kamer(s) aan de orde worden gesteld.”

Zoek: ‘dienstenrichtlijn’, 1e: ‘E040117: Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende diensten op de Interne Markt.’

Samenvatting, behandelingsgeschiedenis, commentaar derden (onderaan volledig chronologisch overzicht met alle hyperlinks)
europapoort.eerstekamer.nl

Europa Nu, dossier Dienstenrichtlijn

• Europa Nu, dossier Dienstenrichtlijn

“Op 15 november 2006 heeft het Europees Parlement de Dienstenrichtlijn in de volgende vorm aangenomen in de tweede lezing: het ‘land van oorsprong’-beginsel wordt vervangen door een verplichting voor lidstaten om de obstakels voor de dienstverleners uit andere lidstaten uit de weg te ruimen, en de publieke sector (onderwijs, vervoer en zorg) wordt gedeeltelijk van de richtlijn uitgesloten. De dienstenrichtlijn is op 12 december 2006 ondertekend. De lidstaten krijgen drie jaar de tijd om de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten.”

Inhoud: Algemene inleiding; Voorstel Bolkestein; Argumenten in de discussie.
www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vhfqojk6y2fk en www.europa-nu.nl

Kenniscentrum Europa decentraal

• Kenniscentrum Europa decentraal

“Europa decentraal is hèt kenniscentrum voor Europees recht voor decentrale overheden, in 2002 opgericht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW) en het Rijk. Doel van Europa decentraal is de kennis en expertise over Europees recht en de juiste toepassing ervan bij de decentrale overheden te vergroten.”

Home

• Dossier Dienstenrichtlijn (zie tabbladen)
www.europadecentraal.nl/menu/561

• Dossier Diensten van algemeen belang (zie tabbladen)
www.europadecentraal.nl/menu/621

• Dossier Cultuur en onderwijs (zie tabbladen)
www.europadecentraal.nl/menu/103 en www.europadecentraal.nl/menu/23/Onderwijs.html

Ministerie van Economische Zaken

• Ministerie van Economische Zaken, dossier Dienstenrichtlijn
www.ez.nl/content.jsp?objectid=149047 en ‘Vraag en antwoord’,
www.ez.nl/content.jsp?objectid=149048

• Ministerie van Economische Zaken, dossier Lissabon-strategie
www.ez.nl/content.jsp?objectid=149076

*****

INTERNATIONALE ORGANISATIES

Voer voor gevorderde subsidiologen (de EU en OESO hebben u nodig):

Verdragen

• Verdragenbank

“De Verdragenbank wordt dagelijks ververst met de nieuwste verdragsgegevens van de verdragen vanaf 1981 en van alle verdragen waarvan Nederland de depositaris is.”
www.minbuza.nl/verdragen

Europese samenwerking

• Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken, Europese samenwerking

“Het coördineren van het Nederlandse beleid op het gebied van Europese samenwerking is een hoofdtaak van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als medeoprichter van de Europese Unie heeft Nederland een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van deze samenwerking.

“Zo kunt u de Nederlandse standpunten met betrekking tot recente Europese Commissievoorstellen lezen.”
www.minbuza.nl/nl/europesesamenwerking en www.minbuza.nl

I. EUROPESE UNIE (EU)

Algemeen

• Europese Unie (EU)
europa.eu/index_nl.htm en europa.eu en en.wikipedia.org/wiki/European_Union en nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Unie

Instellingen van de EU

• Instellingen van de EU

Inhoud: Het Europees Parlement; De Raad van de Europese Unie; Het voorzitterschap van de Raad; De Europese Commissie; Het Hof van Justitie; De Europese Rekenkamer
europa.eu/institutions/inst/index_nl.htm en europa.eu/institutions/index_nl.htm

Ter verheldering: Europese Raad, Raad van de Europese Unie en de Raad van Europa

“De Europese Raad bestaat uit de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten van de EU en de voorzitter van de Commissie. Dit orgaan werd in 1974 opgericht en in 1986 geïnstitutionaliseerd bij de Europese Akte.”

“De Europese Raad vervult een sleutelrol die zich evenwel onderscheidt van die van de Raad van de Europese Unie, waarvan de leden ministers van de lidstaten zijn. Deze laatste oefent de bevoegdheden uit die hem bij het Verdrag zijn verleend en is onderworpen aan de controle van het Europese Hof van Justitie, onder andere bij de goedkeuring van communautaire wetsteksten.

De Raad van Europa dient van de Europese Raad te worden onderscheiden. Het betreft een afzonderlijke internationale organisatie die los staat van de EU en die zich bezighoudt met onderwijs, cultuur en vooral de verdediging van de rechten van de mens. Er zetelen momenteel 46 landen in de Raad van Europa.”
europa.eu/european_council/index_nl.htm

**

J. EUROPESE GRONDWET

Algemeen

• De Europese Grondwet
europa.eu/constitution/index_nl.htm en en.wikipedia.org/wiki/Treaty_establishing_a_Constitution_for_Europe , nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa , en.wikipedia.org/wiki/Dutch_European_Constitution_referendum%2C_2005 en en.wikipedia.org/wiki/French_referendum_on_the_European_Constitution

Onderwijs, jeugd, sport en beroepsopleiding

• Afdeling 5, Onderwijs, jeugd, sport en beroepsopleiding
europa.eu/constitution/nl/ptoc61_nl.htm of zie: ‘A Constitution for Europe’, ‘Full text of the Constitution’ (linkerkolom), europa.eu/scadplus/constitution/index_nl.htm

Europese Grondwet: Onderwijs, Jeugdzaken en Sport

• Europese Grondwet: Onderwijs, Jeugdzaken en Sport

“De Europese leiders hebben op 29 oktober 2004 hun handtekening gezet onder een grondwettelijk verdrag, waarin nogal wat artikelen betrekking zullen hebben op specifieke beleidsgebieden. De meeste artikelen komen uit bestaande verdragen, maar sommige bepalingen zijn volledig herzien.”
www.grondweteuropa.nl/9326000/1f/j9vvgjnazrhmix9/vgbgjicdkbzb of via www.grondweteuropa.nl (‘per beleidsveld’ –bovenbalk-, ‘Onderwijs en cultuur’, ‘Onderwijs en jeugd’)

The constitutional treaty: a comparative text

• Open Europe, ‘The constitutional treaty: a comparative text’, version 1.0, 15 August 2007

“The official version of the new constitutional treaty is almost unreadable for most non-specialists, as it takes the form of a series of amendments to the existing treaties, without reproducing the existing text which it would alter.”

“The author of the Constitution Valery Giscard d’Estaing has said that “All the earlier proposals will be in the new text, but will be hidden and disguised in some way.”
www.openeurope.org.uk/research/comparative.pdf en ‘The guide to the constitutional treaty’, www.openeurope.org.uk/research/guide.pdf en www.openeurope.org.uk en news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7034052.stm en www.free-europe.org en www.brusselsjournal.com/node/865

**

K. VERDRAG VAN MAASTRICHT

Algemeen

• Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) dat op 7 februari 1992 te Maastricht ondertekend is en op 1 november 1993 van kracht is geworden, Publicatieblad Nr. C 191, 29 juli 1992.

“Het Verdrag van Maastricht integreert de drie Gemeenschappen (Euratom, EGKS, EEG), de geïnstitutionaliseerde politieke samenwerking op het vlak van buitenlands beleid, defensie en justitie tot één Europese Unie. De naam EEG wordt veranderd in EG. Voorts wordt een economische en monetaire unie opgericht, worden nieuwe gemeenschappelijke beleidsdomeinen ingevoerd (onderwijs, cultuur, ontwikkelingssamenwerking, cohesie) en krijgt het Parlement meer bevoegdheden (medebeslissingsprocedure).”
‘Van EGKS-Verdrag tot Grondwet’, ‘De Europese Akte’, klik op ‘Latere wijzigingen van het verdrag’ (en ‘Referenties’ voor overzicht van verdragen), europa.eu/scadplus/treaties/singleact_nl.htm en voor een inleiding, europa.eu/scadplus/treaties/maastricht_nl.htm

Onderwijs en onderzoek

Het Verdrag van Maastricht wijzigt een aantal artikelen in ‘Het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap’ (één van de Verdragen van Rome, 1957).

Voor het onderwijs en onderzoek zijn de volgende wijzigingen van belang:
Artikel G; B. 2. (algemene opdracht) met verwijzing naar o.m. artikel 3.
Artikel 3. l), m), n), p): richten zich op het stimuleren van onderzoek, onderwijs en opleiding.
Punt 36) met wijzigingen van artikelen 126, 127 (en 128) in Hoofdstuk 3 – Onderwijs, beroepsopleiding en jeugd.

Artikel 126:
“1. De Gemeenschap draagt bij tot de ontwikkeling van onderwijs van hoog gehalte door samenwerking tussen de Lid-Staten aan te moedigen en zo nodig door hun activiteiten te ondersteunen en aan te vullen, met volledige eerbiediging van de verantwoordelijkheid van de Lid-Staten voor de inhoud van het onderwijs en de opzet van het onderwijsstelsel en van hun culturele en taalkundige verscheidenheid.
2. Het optreden van de Gemeenschap is erop gericht:” (zie originele tekst)
“3. De Gemeenschap en de Lid-Staten bevorderen de samenwerking met derde landen en met de inzake onderwijs bevoegde internationale organisaties, met name met de Raad van Europa.
4. Om bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van dit artikel neemt de Raad:
– volgens de procedure van artikel 189 B en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s, stimuleringsmaatregelen aan, met uitsluiting van harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de Lid-Staten,
– met gekwalificeerde meerderheid van stemmen, op voorstel van de Commissie, aanbevelingen aan.”

Artikel 127:
“1. De Gemeenschap legt inzake beroepsopleiding een beleid ten uitvoer waardoor de activiteiten van de Lid-Staten worden versterkt en aangevuld, met volledige eerbiediging van de verantwoordelijkheid van de Lid-Staten voor de inhoud en de opzet van de beroepsopleiding.
2. Het optreden van de Gemeenschap is erop gericht:” (zie originele tekst)
3. en 4.: zie originele tekst, soortgelijk als artikel 126 leden 3 en 4.

Titel XV (Onderzoek en technologische ontwikkeling):
“Artikel 130 F:
1. De Gemeenschap heeft als doelstelling de wetenschappelijke en technologische grondslagen van de industrie van de Gemeenschap te versterken en de ontwikkeling van haar internationale concurrentiepositie te bevorderen, alsmede de onderzoekactiviteiten te bevorderen die uit hoofde van andere hoofdstukken van dit Verdrag nodig worden geacht. “
(zie leden 2 en 3; artikel 130 G tot en met 130 P in originele tekst)

Originele tekst Verdrag van Maastricht (zie eerste link ‘Verdrag betreffende de Europese Unie’)
eur-lex.europa.eu/nl/treaties/dat/11992M/htm/11992M.html

*

L. UITBREIDING EU-BEVOEGDHEDEN (‘competence creep’)

Competence creep

• Gerard Conway (Brunel University, London), ‘Locating Competence in EU Law and the Legal Reasoning of the ECJ’, Fifth Pan-European Conference on EU Politics, Porto, Portugal, 23-26 June 2010 hosted by University of Oporto (Faculty of Economics) and University Fernando Pessoa – ook: 2010, German Law Journal 11 (9): 966- 1005

“Alas, as every Community lawyer knows, there could hardly be more open-ended and ambiguous competences that those assigned to the Community. As if the individual policies, notably the legislative competence for the internal market, were not open enough, there is a mop-up clause allowing legislation that may be necessary “in the course of the operation of the common market” to achieve “one of the objectives of the Community”? These objectives include “the raising of the standard of living and quality of life” in the Community. What kind of rules might be necessary in operating an international common market? Shared criminal law, at least concerning fraud? Common tax rules? A common contract code?
Harmonized education systems to ease migration of persons?
A single language? All are arguable.” (Davies, 2006, 63-65)
www.jhubc.it/ecpr-porto/virtualpaperroom/083.pdf of via ´Gerard Conway´ www.jhubc.it/ecpr-porto/VIRTUALPAPERROOM.CFM en The Johns Hopkins University – Bologna Center, www.jhubc.it/ecpr-porto of www.brunel.ac.uk/bls/people/academic/gerard-conway en G. (Gareth) Davies, ‘Subsidiarity: The wrong idea, in the wrong place, at the wrong time’, 2006, (2006) 43 Common Market Law Review 63-65, wenku.baidu.com/view/75ef6b4bcf84b9d528ea7afd.html of G. (Gareth) Davies, www.rechten.vu.nl/en/about-the-faculty/faculty/faculty/transnational-legal-studies/davies-g-t.asp

Zie ook in Powerpoint (introductie):
• Gerard Conway (Brunel University, London), ‘Locating Competence Norms in the Area of Freedom Security and Justice and the Common Foreign and Security Policy Post-Lisbon’, The EU’s Lisbon Treaty: Negotiation, Ratification and Implementation, 4th Annual Research Conference of the EU Centre of Excellence (EUCE), June 6-8, 2010, Dalhousie University, Halifax, NS, Canada
euce.dal.ca/Files/Conway_PowerPoint_Presentation_EUCE_Conference.pdf of via euce.dal.ca/CONFERENCES/4th_Annual_Conferenc.php en euce.dal.ca

**

M. ACTIVITEITEN EUROPESE UNIE: ONDERWIJS EN ONDERZOEK

Onderwijs, opleiding, jeugdzaken

• Activiteiten van de Europese Unie, ‘Onderwijs, opleiding, jeugdzaken’
europa.eu/pol/educ/index_nl.htm en
ec.europa.eu/education/index_en.html

Onderzoek en innovatie

• Activiteiten van de Europese Unie, ‘Onderzoek en innovatie’
europa.eu/pol/rd/index_nl.htm

**

N. EUROPEES MANIFEST VOOR ONDERWIJS EN CULTUUR – kritisch

European manifesto for education and culture

• European manifesto for education and culture, 2006

“The undersigned teachers, intellectuals and citizens, worried about the situation of teaching and culture in the European Union, declare …” (gericht aan het Europees parlement)

APS (Associación de profesores de secundaria) – Sauver les lettres – Reconstruire l’école – GRIP (Groupe de Recherche Interdisciplinaire sur les Programmes) – Sociedad Española de Estudios Clásicos – AESPI – Associazione Europea Scuola e Professionalità Insegnante.
– voornamelijk Spaans, Frans, Italiaans initiatief –
www.sauv.net/meuroEN.pdf en in 7 talen, www.sauv.net/meuro.php

Zie ook:
Weblog ‘Internationale ontwikkelingen, kritische organisaties, literatuur’ onder het kopje ‘internationale kritische organisaties’.
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/913

**

O. EUROPEES PARLEMENT (EP)

Algemeen

• Het Europees Parlement
www.europarl.europa.eu (zie ‘Sitemap’) en en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament en nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Parlement

Inleiding op het Europees parlement, 2004

• Het Europees parlement in actie. Blikvangers 1999-2004, 2 april 2004

Inhoud: Stem voor Europa!; Het Europees Parlement: organisatie en werking; Een volwaardige wetgever; De budgettaire bevoegdheden van het Europees Parlement; Financiële controle: wat gebeurt er met het geld van de belastingbetaler?; Gerichte controle voor meer democratie; Neen tegen het Statuut voor EP-leden – Ja tegen het Statuut voor Europese partijen; Onderzoek door het Parlement; De instellingen van de Unie.
www.europarl.europa.eu/highlights/nl/100.html

Nederlandse EP-leden

• De 27 Nederlandse EP-leden (zittingsperiode 2004-2009)
www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/search.do?country=NL&language=NL en Politieke groepen, www.europarl.europa.eu/groups/default.htm en Europees Parlement, www.parlement.com/9291000/modulesf/gormccgo, Samenstelling Europees Parlement 2004-2009
www.parlement.com/9291000/modulesf/guzldeq6

Geaccrediteerde lobbyisten

• Bij het Europees Parlement geaccrediteerde lobbyisten
www.europarl.europa.eu/parliament/expert/lobbyAlphaOrderByOrg.do?letter=A&language=NL, algemeen, www.europarl.europa.eu/parliament/expert/staticDisplay.do?language=NL&id=65

O.1 PARLEMENTAIRE COMMISSIE CULTUUR EN ONDERWIJS

Commissie cultuur en onderwijs van Europees parlement

• Parlementaire commissie ‘cultuur en onderwijs’
www.europarl.europa.eu/activities/expert/committees/presentation.do?committee=2360&language=NL en leden www.europarl.europa.eu/activities/expert/committees/allMembers.do?committee=2360&language=NL en www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/organes/cult/cult_meetinglist.htm

Nederlandse plaatsvervangers in de parlementaire commissie cultuur en onderwijs:

Emine Bozkurt (plaatsvervanger, geen lid), Sociaal-democratische Fractie in het Europees Parlement
www.europarl.europa.eu/members/expert/committees/view.do?language=NL&id=28171

Joop Post (plaatsvervanger, geen lid), Fractie van de Europese Volkspartij (Christen-democraten) en Europese Democraten
www.europarl.europa.eu/members/expert/committees/view.do?language=NL&id=38160

Actualiteiten ‘Cultuur en onderwijs’

• Actueel, nieuws, thema ‘Cultuur en onderwijs’
www.europarl.europa.eu/news/public/documents_par_theme/906/default_nl.htm

O.2 HET BUREAU VAN HET EUROPEES PARLEMENT IN DEN HAAG EN PDC LEIDEN

Algemeen

• Europa NU

“Het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag en het Parlementair Documentatie Centrum van de Universiteit Leiden willen de burger met deze site in staat stellen een onafhankelijk oordeel te vormen over hoe Brussel invloed heeft op ons leven.

Daarbij wil de site de voors én tegens van de Europese initiatieven laten zien om zo de burgers zicht te geven op de dilemma’s waar Europa voor wordt gesteld. De site beperkt zich daarbij niet tot de visies van de Europese Unie zelf of de Nederlandse regering, maar belicht bijvoorbeeld ook de standpunten van belangenorganisaties.”
www.europa-nu.nl en www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh72me9c5ewn en sitemap, www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh8jbvwtwufp

Onderwijs- en jeugdbeleid

• Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dit ministerie draagt de zorg voor het scheppen van een wettelijk kader voor het onderwijs, voor het uitvoeren van onderwijswetten en het verstrekken van financiële middelen daarvoor. Sinds 2007 is het ministerie ook belast met het beleid op het gebied van kinderopvang.
www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh8lnhrogvvi en ‘Europese voorstellen voor Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in onderhandeling’, www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh8lnhrogvvi#p1

• Europa NU, Onderwijs- en jeugdbeleid

“Alle Europese landen vinden onderwijs erg belangrijk, maar de onderwijsstelsels van de landen verschillen. De Europese Unie heeft een terughoudend onderwijsbeleid: in essentie blijft onderwijs een nationale aangelegenheid. De EU wil vooral de samenwerking tussen lidstaten bevorderen en de lidstaten aanvullen. De lidstaten wisselen kennis en ervaringen uit op het gebied van onderwijs.”
www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vg9pjpilytz0

Onderzoek- en innovatiebeleid

• Europa NU, Onderzoek- en innovatiebeleid

“De Europese Unie voert een gemeenschappelijk beleid voor onderzoek en innovatie. Doel is het vergroten van het Europese concurrentievermogen.

Speerpunten zijn:
– samenwerking organiseren op verschillende niveaus
– betere coördinatie van het nationale en het Europese beleid
– het bevorderen van de totstandbrenging van netwerken van onderzoeksteams
– de mobiliteit van onderzoekers en ideeën te vergroten.”
www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vg9pjpw5wsz1

P. EUROPEES PLATFORM

Algemeen

• Europees Platform

“Het doel van het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs is het versterken van de Europese dimensie, het bevorderen van de internationalisering van het Nederlandse onderwijs en daarmee een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Het Europees Platform voert een verscheidenheid aan activiteiten uit, waarvan het functioneren als agentschap voor gesubsidieerde internationaliseringprogramma’s tot de belangrijkste taak behoort. Het betreft hier onder andere het Europese Levenlang Leren Programma (LLP) gefinancierd door de Europese Commissie, en de nationale programma’s en bilaterale programma’s gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs.”
www.europeesplatform.nl en www.europeesplatform.nl/index.php?var_content=formulieren

**

Q. EUROPESE COMMISSIE

Zie ook:
Weblog Het Nieuwe Leren (kritisch en positief), ‘Het Nieuwe Leren (EU en OESO)’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/544

Q.1 DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERWIJS EN ONDERZOEK

Algemeen

• Europese Commissie, Directoraat-generaal Onderwijs en cultuur

Our Mission: “To reinforce and promote lifelong learning, linguistic and cultural diversity, mobility and the engagement of European citizens, in particular the young.”
ec.europa.eu/dgs/education_culture/index_nl.html en organogram, ec.europa.eu/dgs/education_culture/organi_en.pdf en
en.wikipedia.org/wiki/European_Commission en nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Commissie

Europees commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken

• Ján Figel, Europees commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken.

“Via deze website blijft u op de hoogte van mijn activiteiten als Europees commissaris. U vindt hier mijn curriculum, mijn agenda, mijn toespraken en het jongste nieuws over mijn bevoegdheidsgebieden via links naar webpagina’s van de verschillende diensten van de Commissie. Op de site vindt u ook informatie over mijn kabinet en contactgegevens.”
ec.europa.eu/commission_barroso/figel (zie rechtsboven voor taalkeuze; klik op Figel) en ‘Headlines’,
ec.europa.eu/commission_barroso/figel/headlines/headlines_en.htm en kabinet, ec.europa.eu/commission_barroso/figel/cabinet/cabinet_nl.htm en agenda, ec.europa.eu/commission_barroso/figel/agenda/agenda_en.htm

Calls for proposals (grants)

• European Commission, Grants of the European Union, Education, training and youth, Grant programmes, ‘Calls for proposals (grants)’
ec.europa.eu/grants/index_en.htm en ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/grants_en.html

A new generation of EU programmes for education and training, youth, culture and citizenship in 2007-2013

• Europese Commissie, Education and culture, A new generation of EU programmes, ‘A new generation of EU programmes for education and training, youth, culture and citizenship in 2007-2013’
ec.europa.eu/dgs/education_culture/newprog/index_en.html

• Besluit nr. 1720/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 november 2006 tot vaststelling van een actieprogramma op het gebied van een leven lang leren.
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/nl/oj/2006/l_327/l_32720061124nl00450068.pdf en Persbericht, europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/1478&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en%2520

Zie ook:
• Ministerie van OCW, ‘Dossier EU Onderwijs’, ‘EU-onderwijsprogramma 2007-2013’

“Het ‘integraal actieprogramma op het gebied van levenslang leren’ is het nieuwe EU-onderwijsprogramma 2007-2013. Dit vervangt de huidige programma’s Leonardo da Vinci II, Socrates II, eLearning, Erasmus Mundus (vanaf 2009) en het communautair actieprogramma. Dit laatste programma is ter bevordering van op Europees niveau actieve organisaties en ter ondersteuning van gerichte activiteiten op het gebied van onderwijs en opleiding. Vanaf 2007 komen de programma’s samen in één overkoepelend leven lang leren programma. Daarbij blijven de huidige programma’s als afzonderlijke subprogramma’s bestaan.”
www.minocw.nl/euonderwijs/544 en www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh94cmu6ydxt en www.europeesplatform.nl/index.php?var_content=formulieren

Publicaties

White paper on education and training (1995)

• European Commission, White paper on education and training ‘Teaching and learning towards the learning society’, 1995

“This White Paper is part of a process designed simultaneously to provide an analysis and to put forward guidelines for action in the fields of education and training.”

“These articles – 126 and 127 of the Treaty – are the clear basis for the debate which the Commission, in presenting this White Paper, intends to launch in 1996, the year which the Council and the European Parliament have chosen as the ‘European Year of Lifelong Learning’.”

Inhoud: Introduction; Part one: The challenges; Part two: Building the learning society; General conclusion; Annex 1: Some data and figures; Annex 2: Examples of Community programmes in the field of education and training; Annex 3: The educational world of Alyat Hanoar; Annex 4: The experience of “Accelerated schools” in the USA
ec.europa.eu/education/doc/official/keydoc/lb-en.pdf en www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vh9gmd9xy6zx en ec.europa.eu/education/policies/lang/learn/why_en.html en ec.europa.eu/nederland/about_europe/informationsources/abc/witboek_nl.htm , ec.europa.eu/nederland/about_europe/informationsources/abc/groenboek_nl.htm

European report on the quality of school education (2001)

• European Commission, ‘European report on the quality of school education. Sixteen quality indicators.’, 2001 (‘working committee on quality indicators’; ambtenaren ministerie OCW), ec.europa.eu/education/policies/educ/indic/rapinen.pdf en ‘How good is European education?’, 5/11/ 2001, ec.europa.eu/research/news-centre/en/soc/01-10-soc04.html en European commission, education and training, ‘Indicators and benchmarks of quality of school education’, ec.europa.eu/education/policies/educ/indic/back_en.html en

European report on quality indicators of lifelong learning (2002)

• European Commission, Directorate-General for Education and Culture, ‘European report on quality indicators of lifelong learning. Fifteen quality indicators.’, Brussels, June 2002

Report based on the work of the Working Group on Quality Indicators (waarin deelnemen ambtenaren van het ministerie van OCW, directie Internationaal Beleid, ressorterend onder de secretaris-generaal van het ministerie).

Definities van het ‘Lifelong Learning Paradigm’ in bijlage 1, p. 78-80; overzicht van kwaliteitsindicatoren in bijlage 2, p. 81-84.
ec.europa.eu/education/policies/lll/life/report/quality/report_en.pdf en www.minocw.nl/organisatie/organogram/directies/6 en almanak.overheid.nl/7371.html

Better eLearning for Europe (2003)

• European Commission, Directorate-General for Education and Culture, ‘Better eLearning for Europe’, 2003

Mario Barajas et al., ‘Is the role of the teacher as the “knowledge authority” in danger?’

“In most ICT-based learning settings, the role of the teacher as the “knowledge” authority or as transmitter of information is in danger when extensively using sources of information different from those provided by the teacher. In this environment, teachers act more as learning guides or take on the role of learner, tutor, collaborator, developer, researcher, lifelong trainee and team member. Teachers are accepting that students might do better in special fields and are ready to learn with and from them.” (p.19)
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/NC5203207ENC/NC5203207ENC_001.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/NC5203207ENC/NC5203207ENC_002.pdf

European e-Skills 2004 conference (2005)

• European Commission, Directorate-General for Enterprise and Industry, Conference Report ‘European e-Skills 2004 conference’, 20-21 september 2004, 2005
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/NB6404329ENC/NB6404329ENC_001.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/NB6404329ENC/NB6404329ENC_002.pdf

Classification of learning activities – Manual (2006)

• European Commission, Eurostat, ‘Classification of learning activities – Manual’, 2006

“The need of policy-makers for statistical information on the participation of individuals in lifelong learning had generated a need for appropriate statistical tools to measure this. A Classification of Learning Activities (CLA) is one of the tools required for the statistical measurement of key lifelong learning issues.”
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/KSBF06002ENN/KSBF06002ENN_002.pdf

Q.2 GROUP OF SOCIETAL POLICY ANALYSIS (GSPA)

Algemeen

• European Commission, Bureau of European Policy Advisers (BEPA), Group of Societal Policy Analysis (GSPA)

“The European Commission has set up an external advisory ‘Group of Societal Policy Analysis’ (GSPA). The group, set up through the Bureau of European Policy Advisers (BEPA), in order to provide input to the Commission’s thinking in two key policy areas: reform of Europe’s social models and improving the European research effort. The group is one of three external advisory groups to the European Commission, which involve experts from the fields of economics, politics and the social sciences. The common aim of the Commission in setting up the three groups is to provide President Barroso and Commissioners with impartial expert advice before policy is formulated.”
ec.europa.eu/dgs/policy_advisers/experts_groups/gspa_en.htm en prof. dr. F.A. -Frans- van Vught (1950, planoloog en socioloog, oud-hoogleraar Planningsmethodologie bij de faculteit Bestuurskunde, Universiteit Twente en voormalig rector Universiteit Twente, lid ‘Group of Societal Policy Analysis’ (GSPA) en adviseur EC President Barroso, oprichter en directeur CHEPS, the Center for Higher Education Policy Studies – projectleider voor de ontwikkeling van een ‘European classification of higher education institutions (the U-map project)’, bestuursvoorzitter ESMU, European Centre for Strategic Management of Universities en voorzitter van het bestuur van ’the Netherlands’ House for Education and Research’, Neth-ER), www.utwente.nl/cheps/The%20CHEPS%20Team/Staff/Chairs/VughtCV09.pdf (in ‘adres’ kopiëren) of www.utwente.nl/cheps

An Agenda for Europe’s Youth of Today and Tomorrow

• Fairness across Generations: An Agenda for Europe’s Youth of Today and Tomorrow, 2007

Fairness across Generations: An Agenda for Europe’s Youth of Today and Tomorrow, Statements regarding a Youth Policy Strategy, Summary of Fourth Meeting, 3 April 2007, Berlaymont, Brussels

“DG EMPL and DG EAC delivered statements on possible future steps towards a Common Strategy on Youth stressed the fact that this was ‘no start from scratch’. … However, as no genuine European youth policy has been developed so far, the need for a consistent European policy strategy channelling all kinds of different youth-related activities into a common substantial political initiative was emphasised.”
ec.europa.eu/dgs/policy_advisers/experts_groups/docs/Minutes_4_avril_07_final.pdf

Zie ook:
Bureau of European Policy Advisers (BEPA)
ec.europa.eu/dgs/policy_advisers/mission_statement/index_en.htm

Q.3 DE VERTEGENWOORDIGING VAN DE EUROPESE COMMISSIE IN NEDERLAND

• De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland

“Naast onze samenwerking met de nationale en decentrale overheden in Nederland, is onze hoofdtaak u te informeren over de werking en het beleid van de Europese Unie. Dit doen wij door: publicaties ter beschikking te stellen; de pers te woord te staan; het verstrekken van subsidies; het leveren van sprekers; op aanvraag bezoeken te regelen aan de Europese instellingen te Brussel; een juridisch consulent tot uw beschikking te stellen die u verder helpt met vragen over uw rechtspositie als Europeaan.

Daarnaast rapporteren wij aan de Europese Commissie over gebeurtenissen in Nederland die van belang kunnen zijn voor de Commissie.”
www.eu.nl of ec.europa.eu/nederland en ec.europa.eu/nederland/about_us/what_do_we_do/index_nl.htm

***

HET EUROPESE PROJECT

R. EUROPA 2020 EN DE STRATEGIE VAN LISSABON

Zie ook:
Weblog ‘(Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/643

Weblog ‘Hoger Onderwijs (WO en HBO), Pabo, intimidatie docenten’, ‘Bachelor Master stelsel’ (mbt ‘Bologna’)
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/641

R.1 EUROPA 2020

Introductie

• Europa 2020
ec.europa.eu/europe2020/index_nl.htm

• Nationaal Hervormingsprogramma 2011 Nederland
ec.europa.eu/europe2020/pdf/nrp/nrp_netherlands_nl.pdf

• Country-specific Recommendations 2011
ec.europa.eu/europe2020/tools/monitoring/recommendations_2011/index_en.htm en ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm?pg=keydocs

Strategie voor werkgelegenheid en groei (Europe2020)

• Strategie van werkgelegenheid en groei (Europa 2020)

“Om de groei te bevorderen wil de EC, met name ten aanzien van onderwijs, onderzoek en innovatie:

* De Europese Unie (EU) aantrekkelijker maken voor investeerders en werknemers ten behoeve van verdere ontwikkeling van de interne markt;
* Kennis en innovatie stimuleren door een betere investering in onderzoek en ontwikkeling, toepassing van informatie- en communicatietechnologieën (ICT), een duurzaam gebruik van middelen en een bijdrage aan de totstandbrenging van een sterke industriële basis in Europa;
* Meer mensen aan het werk helpen en de sociale zekerheid moderniseren;
* Het aanpassingsvermogen van werknemers en bedrijven en de flexibiliteit van de arbeidsmarkt vergroten (onder andere door de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties) , zodat Europa zich beter aan de herstructureringen en aan de marktontwikkeling kan aanpassen;
* Meer in menselijk kapitaal investeren door verbetering van het onderwijs en van de beroepsvaardigheden. De EC heeft hiervoor onder andere het Leven lang leren programma (LLP) ingesteld.”
portaal.neth-er.eu/contenttypes/Dossiers/Dossier14.aspx?Source=http%3a%2f%2fportaal.neth-er.eu%2fDutch%2fPages%2fdefault.aspx of via portaal.neth-er.eu/Dutch/Dossiers/Pages/default.aspx en www.neth-er.eu/Dutch/Pages/default.aspx

R.2 DE STRATEGIE VAN LISSABON

Education and Training 2010 (Lisbon)

• European Commission, Policy Areas, Education & Training 2010, ‘Education and training 2010. Diverse systems, shared goals.’

“The Union must become the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world capable of sustainable economic growth with more and better jobs and greater social cohesion (European Council, Lisbon, March 2000).

To achieve this ambitious goal, Heads of States and Government asked for “not only a radical transformation of the European economy, but also a challenging programme for the modernisation of social welfare and education systems”. In 2002, they went on to say that by 2010, Europe should be the world leader in terms of the quality of its education and training systems.”

“Key objectives and areas for cooperation: Education and Training of Teachers and Trainers; Key competences; Language Learning; Information and Communications Technologies; Maths, Science and Technology; Making the best use of resources; Mobility and European Cooperation; Making learning more attractive and strengthening links to working life; Opening up learning and active citizenship; Reforming guidance and counselling; Recognising non-formal and informal learning; Measuring progress through indicators and benchmarks.”
ec.europa.eu/education/policies/2010/et_2010_en.html (zie linkerkolom voor achtergrondinformatie, bovenbalk voor andere onderwerpen tav onderwijs)

De strategie van Lissabon, 2004

• Europees Parlement in actie, Blikvangers 1999-2004, ‘De strategie van Lissabon: een meer concurrerend Europa, met meer en betere banen’, 2 april 2004

“Op de Top van Lissabon in maart 2000 bereikten de regeringsleiders van de EU overeenstemming over een nieuwe strategische doelstelling voor de Europese Unie: voor 2010 moest het de meest concurrerende economie van de wereld worden. Sindsdien heeft het Europees Parlement zijn goedkeuring gehecht aan een scala van wetgeving op economisch gebied, die voornamelijk tot doel heeft om de markten voor verschillende goederen en diensten open te stellen. Het Europees Parlement heeft over het algemeen geprobeerd om de liberalisatie een meer gematigd karakter te geven met maatregelen ter bescherming van consumenten, werknemers, milieu en basisoverheidsdiensten.”
www.europarl.europa.eu/highlights/nl/1001.html

Het Europees Parlement en de strategie van Lissabon, 2005

• The European Parliament and the Lisbon Strategy, 15 March 2005

“MEPs and members of national parliaments from the 25 Member States will meet at the European Parliament in Brussels on 16-17 March (2005) to discuss the future of the Lisbon Strategy (see annex for programme; a press conference will be held immediately after the event). The aim of making the EU into the most competitive economy in the world by 2010 was adopted by the Lisbon Summit in 2000. Results so far have been disappointing, and the next EU summit on 22-23 March is due to relaunch the strategy.”
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+PRESS+BI-20050315-1+0+DOC+XML+V0//EN (in ‘Adres’ kopiëren)

MEDIA OVER LISSABON EN BOLOGNA

Lissabon overstemt Bologna

• ScienceGuide, ‘Lissabon overstemt Bologna’, 30 november 2006

“Bologna is at risk” waarschuwde oud-EUA-voorzitter Eric Froment op het eerste ‘European Forum for Quality Assurance’ over het toegroeien naar een kwaliteitscultuur in het HO. In zijn keynote speech gaf Froment aan dat het Lissabonproces het Bolognaproces aan het overvleugelen is in Europa. Doordat in Lissabon doelstellingen zijn geformuleerd en in Bologna slechts harmonisatieprocessen, is Lissabon op dit moment krachtiger.”
www.scienceguide.org/article.asp?articleid=102365, www.eua.be/eua/en/qa_forum.jspx (‘QA and the Bologna and Lisbon Objectives’), www.eua.be/eua/en/about_eua.jspx

***

S. HET BOLOGNA-PROCES

Zie ook:
Hoger Onderwijs (WO en HBO), intimidatie docenten
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/641

The Bologna Process

• The Bologna Process. Towards the European Higher Education Area

“The Bologna Process aims to create a European Higher Education Area by 2010, in which students can choose from a wide and transparent range of high quality courses and benefit from smooth recognition procedures. The Bologna Declaration of June 1999 has put in motion a series of reforms needed to make European Higher Education more compatible and comparable, more competitive and more attractive for Europeans and for students and scholars from other continents. Reform was needed then and reform is still needed today if Europe is to match the performance of the best performing systems in the world, notably the United States and Asia.”
ec.europa.eu/education/policies/educ/bologna/bologna_en.html [Sympathisant: ‘Europa’ als abstracte grootheid?]

Bologna Process Website

• Bologna Process Website

“This website is operated by the BENELUX Bologna secretariat supporting the Bologna Process until the next Ministerial Conference April 28-29, 2009 in Leuven and Louvain-la-Neuve.”
www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna en Document Library (o.m. ‘Bologna Declaration’, 19 juni 1999 in pdf), www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna/documents en ‘Linking the European Higher Education Area’ met samenwerkende landen en organisaties, www.ond.vlaanderen.be/hogeronderwijs/bologna/links

Het Bologna-proces in Nederland

• Het Bologna-proces in Nederland

“De Europese Commissie stelt sinds 2004 subsidie beschikbaar voor de promotie van het Bologna-proces in de EU-lidstaten. In alle EU-landen zijn groepen specialisten – de Bologna promotoren – aan de slag gegaan om op nationaal niveau het Bologna-proces een extra duwtje te geven en de Bologna-afspraken na te komen. Ook in Nederland is een team van Bologna promotoren actief. Het Nederlandse team van Bologna promotoren heeft als taak de kennis en het begrip van het Bologna proces onder de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen en andere betrokkenen te bevorderen.”
www.bologna-in.nl

Bolognaverklaring: terug naar af?

• Machteld Verbruggen, Het Europees onderwijsbeleid en de Bolognaverklaring: terug naar af?, Tijdschrift voor onderwijsrecht en onderwijsbeleid (T.O.R.B.), 2001-2002, p. 173-189

“Het Vlaamse hoger onderwijs is in de ban van het voorontwerp van decreet ‘betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen’. Dit decreet zal, eenmaal goedgekeurd, de grootste hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen sinds de Tweede Wereldoorlog inhouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel belang aan wordt gehecht. Hoewel er nog andere redenen zijn om het hoger onderwijs in Vlaanderen te stroomlijnen, is de belangrijkste reden dat men nú overgaat tot weer een grootscheepse hervorming – terwijl bijvoorbeeld het hogescholendecreet nog nauwelijks verteerd is – de ‘uitvoering van de Bolognaverklaring’. Vlaanderen wil niet achterblijven in de Europese ontwikkelingen en past daarom zijn hoger onderwijs nu ook aan internationale tendensen aan. Maar wat staat er precies in die Bolognaverklaring en wat houdt dat Europees onderwijsbeleid eigenlijk in? Dat is merkwaardigerwijs door slechts weinig mensen gekend.”
www.onderwijsrecht.be/TijdschriftPDF.asp?TPNummer=20 en www.onderwijsrecht.be

Harmonisatie van het Europese onderwijs

• Tijl Vereenooghe, ‘Machteld Verbruggen over harmonisatie van het Europese onderwijs’ (doctoraatthesis over harmonisatie en transparantie in Europese onderwijsinstellingen), Veto (onafhankelijk studentenweekblad KU Leuven), Jaargang 28, academiejaar 2001-2002, nr. 4, 8 oktober 2001

“Harmonisatie en transparantie zijn tegenwoordig de modewoorden in Europese onderwijsmiddens. Mooie principes en idealen worden op een bijna sloganeske manier vertaald in diverse verklaringen. Machteld Verbruggen, die in het kader van haar doctoraatsthesis onderzoek deed op dit vlak, plaatst hierbij toch enkele kritische kanttekeningen.”
www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg28/veto2804/machteld.html en www.veto.student.kuleuven.be/jg28/veto2804

De universiteit aan het eind van haar Latijn

• Ruben Ramboer (handelsingenieur, Vrije Universiteit Brussel –VUB), ‘De Bolognaverklaring en het ‘structuurdecreet’: De universiteit aan het eind van haar Latijn’, 17 september 2004 (of april 2002)

“Dertig Europese onderwijsministers ondertekenden in 1999 te Bologna een amper 2 bladzijden tellend documentje met als titel The European Higher Education Area. Vandaag maakt de Vlaamse Executieve zich op om de Bolognaverklaring in decreet te gieten. Voor sommigen leek er destijds nog weinig aan de hand. Uitgangspunten als de competitiviteit van hoger onderwijs (HO) en employability (“tewerkstelbaarheid”) mochten dan al een niet erg welriekend geurtje verspreiden, de ordewoorden van de voorgestelde hervormingen brachten verluchting. Mobiliteit, levenslang leren (LLL) en autonomie doen het immers al eeuwenlang goed in academië. Ook met de noodzaak aan kwaliteit in de kennismaatschappij lijkt op het eerste gezicht weinig mis. Intussen wordt echter duidelijk dat de hervormingen zowat alles onderuit halen waar universiteiten voor staan.”
homepages.vub.ac.be/~kverelst/Artikel_Ramboer.pdf of www.mariagederaison.be/aarderond/van_universiteit_naar_supermarkt.htm (met notenapparaat)

Malaise en anomie in hoger onderwijs

• Raf Feys, ‘Malaise en anomie in hoger onderwijs. Bolognees doorhollingsbeleid gewikt en gewogen.’, Onderwijskrant, nr. 135 (oktober-november-december 2005), p. 45-54

“’Vlaanderen is koploper inzake Bologna’, luidde lange tijd de mantra waarmee iedereen die meer debat vroeg, al jaren de mond werd gesnoerd. Ook minister Vandenbroucke en zijn medewerkers juichten in hun beleidsnota 2004-2009 nog de Vlaamse koppositie toe. Nu Bologna volop in uitvoering is vangen we meer en meer kritische commentaren op van de direct betrokkenen – met inbegrip van de rectoren; zelfs de Leuvense (vice) rector Marc Vervenne is nu tot inkeer gekomen.”
www.onderwijskrant.be/kranten/ok135.pdf#page=45 of zie
www.onderwijskrant.be (rechterkolom: ‘Teksten & downloads’)

Europese besluitvorming

• Ruben Ramboer (handelsingenieur, Solvay, Vrije Universiteit Brussel –VUB-, 1999), fragment licentiaatsthesis

“De Europese Conferentie van Rectoren (CRE) waarvan sprake in bovenstaand citaat blijkt trouwens in nauw overleg met de ERT te staan. Zo brachten bijvoorbeeld ERT en CRE in 1992 gezamenlijk volgende publicatie uit: ‘European Approaches to Lifelong Learning’. Dit is trouwens geen eenmalige samenwerking. Zij opereren in verscheidene situaties als één instelling, namelijk CRE-ERT of de ‘European University-Industry Forum’. De ondertitel van genoemd werk geeft al een vrij sterke indicatie wat gans de hype rond het levenslang leren inhoudt: ‘Trends in industry practices and industry-university cooperation in adult education and training’ (Otala, 1992). De ERT is dan ook voor verschillende projecten van de CRE de voornaamste sponsor. Andere sponsors zijn de EC en enkele stichtingen zoals de Romanzi Foundation en de Soros Foundation, van de gelijknamige financiële magnaat.”
homepages.vub.ac.be/~kverelst/economische_belangen.pdf en European round table of industrialists (ERT), www.ert.be en ERT, Education Working Group (1987-1999), www.ert.be/working_group.aspx?wg=15 en en.wikipedia.org/wiki/European_Round_Table_of_Industrialists en European University Association (EUA), www.eua.be en www.minocw.nl/persberichten/11746 en www.unu.edu/hq/rector_office/rector-cvL.html

Pourquoi est-il si facile d’harmoniser?

• François Schreuer, ‘Enseignement supérieur européen: Pourquoi est-il si facile d’’harmoniser’?’, Liège, le 9 septembre 2004 .

“Elaboré par des experts, vendu aux politiques, “Bologne” n’est en rien le résultat d’un débat public.”
francois.schreuer.org/IMG/pdf/20040909_bologne.pdf

S.1 EUROPEES COMMISSARIS OVER BOLOGNA

Figel plaatst hogeronderwijshervorming in mondiale context

• Europa NU, ‘Figel’ plaatst hogeronderwijshervorming in mondiale context’, 10 mei 2007

“Naar aanleiding van de op handen zijnde ministersbijeenkomst in Londen [op 17 en 18 mei 2007] merkte Europees commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken, Ján Figel’, op:

‘De Bolognahervormingen zijn belangrijk, maar Europa moet nu verder gaan, aangezien de universiteiten ook de inhoud van hun curricula moeten moderniseren, virtuele campussen moeten creëren en bestuurlijke hervormingen moeten doorvoeren. Zij moeten ook hun management professionaliseren, hun financiering diversifiëren en zich openstellen voor nieuwe soorten lerenden, het bedrijfsleven en de maatschappij in het algemeen, zowel in Europa als daarbuiten. De landen moeten hun hogeronderwijsstelsels op alle werkterreinen – onderwijs, onderzoek en innovatie – moderniseren om ze coherenter en flexibeler te maken en beter te laten inspelen op de maatschappelijke behoeften. Dat zou een grote stap vooruit zijn in de richting van de doelstellingen van de Europese hogeronderwijsruimte en de Europese onderzoeksruimte.’”
www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vhkmx6nqo5xg?ctx=vg9pjpilytz0
[Sympathisant: Wat is dat toch, ‘Europa’? Wie zijn dat toch, ‘Europeanen’? Hoe kun je vanuit Brussel in de keuken van ‘de Europese universiteiten’ kijken en een statement afvuren? Gaat het ook om inhoud en kwaliteit? Wat is dat toch, ‘maatschappelijke behoeften’? Lees ik wederom de instrumentele visie op onderwijs? Lees ik wederom alleen maar dat de bureaucratie moet worden uitgebreid? Mogen de managers het overnemen van de senaat -voor de Wet op de universitaire bestuurshervorming, 1971? Nederland blinkt hier al in uit. Zegt het woord ‘academische vrijheid’ u nog wat? Mag deze beker nu eens aan ons voorbij gaan? Moet echt alles kapot? Oei, nu zal ik wel weer niet modern zijn. Productvernieuwing moet. Zullen we de wetenschappers door managers vervangen en de boel vermarkten? Geweldig idee! De grote gemene deler! Ja! OCW denkt met u mee. Europe here I come! ;-)]

T. EUROPESE KWALITEITSINDICATOREN VOOR HET HOGER ONDERWIJS

European Network for Quality Assurance in Higher Education

• European Network for Quality Assurance in Higher Education (ENQA)

“The European Network for Quality Assurance in Higher Education was established in 2000 to promote European co-operation in the field of quality assurance. In November 2004 the General Assembly transformed the Network into the European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA).”
www.enqa.eu en ‘ENQA and the Bologna Process’, www.enqa.eu/bologna_overview.lasso en NVAO, www.enqa.eu/agencydet.lasso?id=12 en www.inqaahe.org

U. EUROPEES ONDERWIJSONDERZOEK

European Educational Research Quality Indicators (EERQI)

• EERQI

“The ‘European Educational Research Quality Indicators (EERQI)’ Project is a collaborative effort initiated by EERA and supported by various learned societies, academic publishers houses, XEROX France, higher education institutions and research institutions. The aim is to improve the current situation of research quality indicators within the social sciences and humanities.”
www.ecer2007.ugent.be/eerqi.htm

European Educational Research Association (EERA)

• European Educational Research Association (EERA), Glasgow

“EERA was founded in June 1994 as a result of discussions among many national educational research associations and several major research institutes throughout Europe, which identified the need for a European association which could foster the exchange of ideas amongst European researchers, promote collaboration in research, improve research quality and to be able to offer independent advice on educational research to European policy-makers, administrators and practitioners.”
www.eera.ac.uk en www.eera.ac.uk/web/eng/all/about/aims en ‘The role of EERA’, www.eera.ac.uk/web/eng/all/about/key_documents/role en prof. dr. Wim M.G. Jochems (1947), hoogleraar Onderwijsinnnovatie, ESOE, TUE; voorzitter Vereniging voor Onderwijsresearch (VOR); penningmeester EERA bestuur, www.eera.ac.uk/web/eng/all/about/council

European Educational Research Journal (EERJ)

• EERJ Roundtable 07 (European Educational Research Journal), ‘Education, Globalization and the Future of the Knowledge Economy’, plenary session, European Conference on Educational Research (ECER) 2007, Ghent, Belgium

“In conclusion, it will be argued that the human capital assumptions on which the current education consensus rests are historically contingent and increasingly redundant in the early decades of the twenty first century. We will also consider the implications of these findings for educational research in Europe.”

Discussants: Prof. Dr. WANG Yingjie, School of Education, Beijing Normal University; Stephan Vincent-Lancrin OECD/Centre for Educational Research and Innovation (CERI);
Anders Hingel, Analyses and Indicators Unit, Lifelong Learning, DG Education, EU Commission.
www.ecer2007.ugent.be/roundtable.htm en ECER 2007, ‘Conference Theme: Contested Qualities of Educational Research’, September 2007,
www.ecer2007.ugent.be (of via www.eera.ac.uk/web/eng/all/annual/2007) en EERJ, www.eera.ac.uk/web/eng/all/eerj

European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI)

• European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI)

“The European Association for Research on Learning and Instruction (domiciled in Tilburg). The Association is governed by the law of the Netherlands.”

“The Executive Committee has moved the EARLI Office close to Brussels in order to have an office in the centre of Europe and close to the EU officials.”
www.earli.org en www.earli.org/about_earli/earli_office/organizational_structure en prof. dr. R. Martens, www.earli.org/about_earli/executive_committee en prof. dr. R.J. Simons, www.earli.org/about_earli/history en ‘position papers’, www.earli.org/position_papers en 12th biennial conference 2007, Budapest, Hungary, earli2007.hu/nq/

***

BEROEPSONDERWIJS IN EU

Zie als laatste in deze weblog, dwz achter OESO

Zie ook:
Weblog ‘(Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/643

***

V. EUROPASS

Algemeen

• Europass
europass.cedefop.europa.eu en www.europass.nl (Big Brother)

*****

W. THE CENTRE FOR EUROPEAN REFORM (CER)

Algemeen

• The Centre for European Reform (CER)

“The Centre for European Reform is a think-tank devoted to improving the quality of the debate on the European Union. It is a forum for people with ideas from Britain and across the continent to discuss the many political, economic and social challenges facing Europe. It seeks to work with similar bodies in other European countries, North America and elsewhere in the world.”
www.cer.org.uk en ‘The Lisbon agenda and competitiveness’, ‘comment & analysis’: www.cer.org.uk/lisbon_comp_new/ca_lisbon_comp_new.html

*****

X. RAAD VAN EUROPA

Algemeen

• Council of Europe
www.coe.int/t/nl/com/about_coe/

Education

• Council of Europe, The Europe of Cultural co-operation, Education
www.coe.int/T/E/Cultural_Co-operation/education en www.coe.int/T/E/Com/About_Coe/Education.asp en www.coe.int/t/nl/com/about_coe/education.asp

Conventions

• Council of Europe, Conventions
“Within the framework of the Council of Europe member states adopt conventions or agreements. These documents are legally binding for the states that ratify them.” and “Lisbon Recognition Convention.”
www.coe.int/T/DG4/HigherEducation/Resources/Conventions_EN.asp

Convention on the Recognition of Qualifications concerning Higher Education in the European Region

• Convention on the Recognition of Qualifications concerning Higher Education in the European Region, CETS No.:165, 11 April 1997; entry into force 1 February 1999

Niet geratificeerd (status 9 juli 2007) door België, Duitsland, Italië, Nederland en de niet-lid staten Canada en Verenigde Staten van Amerika.
conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp?NT=165&CL=ENG

Europees Referentiekader (ERP)

• Council of Europe, Common European Framework of Reference for Languages (Europees Referentiekader –ERP)
www.coe.int/t/dg4/linguistic/CADRE_EN.asp en en.wikipedia.org/wiki/Common_European_Framework_of_Reference_for_Languages

Zie: Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), 21 november 2006

“In maart verzorgt SLO twee conferenties die geheel in het teken staan van het Europees Referentiekader (ERK) voor moderne vreemde talen. Het Europees Referentiekader is tot stand gekomen onder auspiciën van de Raad van Europa. Het is een instrument waarmee het talenonderwijs op Europese schaal kan worden afgestemd. Aan de hand van dit kader is het mogelijk om niveaus van taalvaardigheid te omschrijven, vast te stellen en te ordenen.”

“De kwalificatiestructuur binnen BVE is inmiddels gebaseerd op het ERK. SLO heeft onlangs de eindtermen Moderne Vreemde Talen van vmbo en havo/vwo uitgewerkt volgens de niveaus van het ERK. Ook de kerndoelen onderbouw voor Moderne Vreemde talen zijn door SLO gekoppeld aan de ERK niveaus.”
www.slo.nl/vo/nieuws/00030 en www.slo.nl/org/persberichten/00031

*****

Y. ORGANISATIE VOOR ECONOMISCHE SAMENWERKING EN ONTWIKKELING (OESO)

Algemeen

• OESO
www.oecd.org (‘topic’, ‘country’, ‘department’)

• Andreas Schleicher, Lisbon Council Policy Brief ‘The economics of knowledge: Why education is key for Europe’s success’, OECD, 2006

“When European Union heads of state and government met at a summit in Lisbon in 2000, they set the goal of making Europe “the most competitive and dynamic knowledgebased economy in the world.” Today, it is worth remembering that the development of a modern “knowledge economy” reflects a larger transition from an economy based on land, labour and capital to one in which the main components of production are information and knowledge. Because of that, the most effective modern economies will be those that produce the most information and knowledge – and make that information and knowledge easily accessible to the greatest number of individuals and enterprises.”
www.oecd.org/dataoecd/43/11/36278531.pdf of www.lisboncouncil.net/media/publications/lisbon_council_economics_of_knowledge.pdf , www.innovatieplatform.nl/nl/actueel/archief/2006/4/OESOx_Europa_niet_ver_met_Lissabon.html , www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2031#comment-15254 e.v.

Education

• Education (zie ‘Quality Teaching’):
www.oecd.org/topic/0,2686,en_2649_37455_1_1_1_1_37455,00.html

Science and innovation

• Science and Innovation:
www.oecd.org/topic/0,2686,en_2649_37417_1_1_1_1_37417,00.html

Centre for Educational Research and Innovation (CERI)

• Centre for Educational Research and Innovation (CERI)
www.oecd.org/department/0,2688,en_2649_35845581_1_1_1_1_1,00.html

**

Y.1 PISA – PROGRAMME FOR INTERNATIONAL STUDENT ASSESSMENT

Maar internationaal doen we het toch goed?

• Mythes en waarheden deel 5: maar internationaal doen we het toch goed? door Willem Smit

“Mythe 5: Ons onderwijs zit internationaal aan mooi bij de top

Waarheid: De landenranglijsten van PISA en TIMSS zijn misleidend en daarom nutteloos. Een hoge positie erop betekent weinig tot niets.”
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1340 (Trends in International Mathematics and Science Study – TIMMS: NCES – National Center for Education Statistics, USA) en voor andere Mythen en waarheden, www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/687 (onderaan doorbladeren)

Zie ook:
weblog Kenniseconomie (adviescommissies, media en exacte vakken), onder ‘Internationaal onderzoek’ en ‘Exacte vakken’
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/612

**

Y.2 OECD – TEACHER POLICY STUDY

Attracting, Developing and Retaining Effective Teachers – Final Report: Teachers Matter (2005)

• OECD teacher policy study ‘Attracting, Developing and Retaining Effective Teachers – Final Report: Teachers Matter’, 28 juni 2005
www.oecd.org/document/52/0,2340,en_2649_34859095_34991988_1_1_1_1,00.html

**

Y.3 OECD – WORK ON EDUCATION

OECD brochure ‘Work on education’ 2005-2006

• OECD brochure ‘Work on education’ 2005-2006 (forum van 30 OESO-leden uit Europese en westerse hoogontwikkelde landen), geeft een inleiding met 6 doelstellingen, doelstelling 3: ‘Promoting quality teaching’ op p. 14.

“The Directorate for Education consists of 75 economists, policy analysts, social scientists, statisticians and support staff from OECD countries.”
www.oecd.org/dataoecd/35/40/30470766.pdf

**

Y.4 OECD – BRAIN AND LEARNING

Algemeen

• OECD, Brain and Learning

“Over the past few years, science has made substantial advances in understanding the brain. Consequently, the challenge facing us today, is to explore the relevant research in order to develop a pathway towards a neuroscientific approach to the question ‘how do we learn?’ Our objective is to formulate a sounder basis for the understanding (and, over time, an improvement) of learning and teaching processes and practices, notably in the areas of reading, mathematics and lifelong learning.”
www.oecd.org/department/0,2688,en_2649_14935397_1_1_1_1_1,00.html en ‘Understanding the brain. Towards a new learning science.’, 13 September 2002 (forthcoming: volume 2, ‘The birth of a learning science’, publication date: 1 February 2007), www.oecdbookshop.org/oecd/display.asp?lang=EN&sf1=identifiers&st1=912002021p1 en Ch. 4.6 ‘Neuromythologies’ uit voornoemd boek, www.oecd.org/dataoecd/28/13/31706603.pdf en www.oecdobserver.org/news/fullstory.php/aid/1214/Brain_waves.html en ‘Hogeschool van Amsterdam community’, Onderwijsontwikkeling, ‘Hersenen en leren’, www.cop.hva.nl/artefact-433-nl.html

Uitleg over ‘Brain-based learning’
www.illinoisloop.org/brain.html

**

Y.5 OECD – PERSONALISING EDUCATION

Personalising Education (2006)

• OECD, ‘Personalising Education’, 16 February 2006

“The chapter considers how key stakeholders – students, teachers, parents, the labour market, society – might react. The analysis takes a frank view both of how personalisation might be positive for each stakeholder, and why each group might resist radical change in this direction. Moves towards personalisation may also mean that it becomes more difficult to ascertain what individual students have gained from their studies and more discontinuous education may have negative effects on society’s cohesiveness. Personalisation characterised by easing the individual student’s passage through the system will be much less controversial than one that also personalises educational content.” (Executive Summary, Johan Peter Paludan, Denmark, p. 14

“The system-wide shift that personalisation could help to stimulate, they conclude, has the potential to be as profound as any transition that public education systems have undertaken before, but this requires both a compelling political narrative and a strategy for distributed change.” (Executive Summary, p. 16)
www.oecd.org/dataoecd/38/45/36509488.pdf en
www.oecd.org/document/49/0,2340,en_2649_35845581_36168625_1_1_1_1,00.html

**

Y.6 OECD – DEMAND-SENSITIVE SCHOOLING

Demand-Sensitive Schooling?: Evidence and Issues (2006)

• OECD, ‘Demand-Sensitive Schooling?: Evidence and Issues’, 23 October 2006

“It will not be enough just to improve knowledge about parent and student expectations; employers, teachers and local communities, for instance, all have important stakes in schools and we could know much more about their voice. Once information is improved, there are then issues about how to enter it effectively into the decision-making process.”
(Executive Summary, p. 15)
www.oecd.org/dataoecd/59/5/37655733.pdf en
www.oecd.org/document/11/0,2340,en_2649_35845581_37655499_1_1_1_1,00.html

*****

Z. BEROEPSONDERWIJS IN EU

Z.1 CEDEFOP – EUROPEAN CENTRE FOR THE DEVELOPMENT OF VOCATIONAL TRAINING

Algemeen

• Cedefop – European Centre for the Development of Vocational Training
www.cedefop.europa.eu

Bookshop

• Cedefop’s bookshop www.trainingvillage.gr/etv/Information_resources/Bookshop/list.asp

Cedefop in het kort

• Cedefop in het kort. Geef Europees ruimte aan een leven lang leren, 2005 bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6404321NLC/TI6404321NLC_002.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6404321NLC/TI6404321NLC_001.pdf

Workprogramme 2006

• Cedefop, Work programme 2006
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TIAC06001ENC/TIAC06001ENC_002.pdf, European Training Foundation (ETF) – ondersteuning van niet EU staten in nabijheid van EU, Work programme 2006, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TAAA05001ENC/TAAA05001ENC_002.pdf, www.etf.europa.eu

The Helsinki Communiqué (2006)

• The Helsinki Communiqué on Enhanced European Cooperation in Vocational Education and Training, 5 December 2006 (11 p.)

“Communiqué of the European Ministers of Vocational Education and Training, the European Social partners and the European Commission, convened in Helsinki on 5 December 2006 to review the priorities and strategies of the Copenhagen Process.”

I. Europe needs investments in vocational education; II. Making it happen – the Copenhagen process delivering reforms; III. Reviewed priorities (1. Policy focused on improving the attractiveness and quality of VET; 2. Development and implementation of common tools for VET; 3. Strengthening mutual learning; 4. Taking all stakeholders on board); IV. Implementation and reporting; References.
www.minedu.fi/export/sites/default/vet2006/pdf/Helsinki_Communique_en.pdf en rechterkolom: www.minedu.fi/vet2006/communique.html?lang=en en rechterkolom: www.minedu.fi/OPM/Koulutus/?lang=en en www.eu2006.fi/en_GB

Four years on – stay focused. From Copenhagen to Helsinki (2006)

• Cedefop, Four years on – stay focused. From Copenhagen to Helsinki, 2006
www2.trainingvillage.gr/etv/publication/download/panorama/8020_en.pdf

Lisbon-Copenhagen-Maastricht: mobilising for 2010 (2004)

• Cedefop, Lisbon-Copenhagen-Maastricht: mobilising for 2010, 2004
www2.trainingvillage.gr/etv/publication/download/panorama/4041_en.pdf

Thematic Analysis – Netherlands

• ETV, Cedefop, ‘Thematic Analysis – Netherlands’

4. Initial vocational education and training
6. Training VET teachers and trainers
9. Guidance and counselling for learning, career and employment
www.trainingvillage.gr/etv/Information_resources/NationalVet/Thematic/analysis.asp

Thematic Analysis – Europe

• OECD, ETF, Cedefop, ‘Thematic Analysis – Europe’

9. Guidance and counselling for learning, career and employment
www.trainingvillage.gr/etv/Information_resources/NationalVet/Thematic/comptheme9.asp

***

Z.2 EUROPEAN TRAINING VILLAGE (ETV)

Algemeen

• European Training Village (ETV)
www.trainingvillage.gr

Sitemap
www.trainingvillage.gr/etv/SiteMap/default.asp

Policy analysis
www.trainingvillage.gr/etv/projects_networks/PolicyAnalysis/publications.asp

***

Z.3 LEONARDO DA VINCI (EUROPEES SUBSIDIEPROGRAMMA BEROEPSONDERWIJS)

Van Rome naar Maastricht naar Lissabon naar Kopenhagen naar Maastricht met volgende halte Helsinki

• Flyer van ‘Leonardo da Vinci’ (Europees subsidieprogramma voor het beroepsonderwijs)

“Een gemeenschappelijk beroepsonderwijsbeleid voeren, is van begin af aan een streven geweest in de Europese samenwerking. De flyer geeft een overzicht van beleidsbepalende momenten in het verleden, zet resultaten van beleid tot nu toe op een rij en staat stil bij recente ontwikkelingen. Begrippen die gebruikt worden in Europees verband worden uitgelegd. Voor meer informatie zijn er verwijzingen naar websites.”

Van Rome naar Maastricht naar Lissabon naar Kopenhagen naar Maastricht met volgende halte Helsinki.
www.leonardodavinci.nl, www.leonardodavinci.nl/?NODE=953

***

Z.4 PUBLICATIES VAN CEDEFOP

Classical models of the 19th century and training in England, France and Germany during the first half of the 20th (2005)

• Cedefop, Mass vocational education and training in Europe. Classical models of the 19th century and training in England, France and Germany during the first half of the 20th, 2005
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6805769ENC/TI6805769ENC_002.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6805769ENC/TI6805769ENC_001.pdf

Towards a history of vocational education and training (VET) in Europe in a comparative perspective (2002)

• Cedefop, ‘Towards a history of vocational education and training (VET) in Europe in a comparative perspective’, Proceedings of the first international conference, October 2002, Florence

Volume I: The rise of national VET systems in a comparative perspective
6. Development of disparate structures of Dutch and German vocational education, p. 75-87
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI1304001ENC/TI1304001ENC_002.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI1304001ENC/TI1304001ENC_001.pdf

Volume II: The development of VET in the context of the construction of the EC/EU and the role of Cedefop, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI1304002ENC/TI1304002ENC_002.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI1304002ENC/TI1304002ENC_001.pdf

Third report on vocational training research in Europe: synthesis report (2005)

• Cedefop, ‘The value of learning. Evaluation and impact of education and training. Third report on vocational training research in Europe: synthesis report’, 2005.

“This report addresses the foundations, the methods, the results and the implications of evaluation and impact research. It will surely become a valuable reference for researchers and policy-makers in vocational education and training and can contribute to policy development via its findings and arguments.” (preface by Johan van Rens)

Introduction; Understanding evaluation; Approaches and methods of evaluation and impact research; Evaluation of education and training in a changing European context; Impact and benefits of education and training; Annexes; References

Zie: Background report: 3 volumes; Synthesis report; Executive summary
www.trainingvillage.gr/etv/Projects_Networks/ResearchLab

Lifelong learning in the Netherlands (2002)

• Cedefop, ‘Lifelong learning in the Netherlands. The extent to which vocational education and training policy is nurturing lifelong learning in the Netherlands’, 2002
www2.trainingvillage.gr/download/publication/panorama/5126_en.pdf

Third report on vocational training research in Europe: background report (2004)

• Cedefop, ‘Evaluation of systems and programmes. Third report on vocational training research in Europe: background report’, 2004

Loek Nieuwenhuis (STOAS Research, www.stoas.nl/smartsite4728.asp), Hanne Shapiro, ‘Evaluating systems reform in vocational education and training: learning from Danish and Dutch cases’ (p. 53)

“Two different approaches can be seen in these two cases: the Danish approach is characterised by common learning, whereas the Dutch approach is characterised by regulation. Based on Hisschemöller (1993), we can expect the Danish approach to be better than the Dutch.” (p. 83)

“In the Dutch case the system is developed on the desk-top, and dropped to the major group of professionals, teachers and in-company masters. In a top-down approach the new system will have difficulty in becoming owned by the shop-floor workers.” (p.84)
www.trainingvillage.gr/etv/Upload/Projects_Networks/ResearchLab/ResearchReport/BgR2_Niewenhuis.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI2103003ENC/TI2103003ENC_002.pdf

Beroepsonderwijs en -opleiding in Nederland: Een korte beschrijving (2004)

• Cedefop Panorama series (Martine Maes, CINOP), ‘Beroepsonderwijs en -opleiding in Nederland: Een korte beschrijving.’, herziene uitgave, 2004

“Een van de onderscheidende kenmerken van beroepsonderwijs en opleiding in Nederland is het bewuste beleid om BVE te ontwikkelen als een afzonderlijke en op zichzelf staande leerweg naar kwalificaties op hoog niveau. Een ander kenmerk is een hoge mate van regionalisering en decentralisering, met het resultaat dat onderwijs- en opleidingsinstellingen veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen in het beheer van hun personeel en financiën. Tevens wordt een uitgebreide competentiegerichte kwalificatiestructuur ingevoerd. In dit korte document is het niet mogelijk alle details te beschrijven van een complex systeem dat sterkt verschilt van andere EU lidstaten. Het rapport bevat echter wel bijlagen die gedetailleerde bronnen geven voor nadere informatie.” (omslagtekst)
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6204341NLC/TI6204341NLC_001.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6204341NLC/TI6204341NLC_002.pdf, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI6204341ENC/TI6204341ENC_002.pdf

Andere landen – ‘The vocational education and training system’

Finland (2006)
www2.trainingvillage.gr/etv/publication/download/panorama/8019_en.pdf ,
Tsjechische Republiek (2005)
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI7105190ENC/TI7105190ENC_002.pdf ,
Oostenrijk (2004)
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI7506324DED/TI7506324DED_002.pdf ,
Ierland (2004)
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI5804829ENC/TI5804829ENC_002.pdf

Vocational Education and Training (VET) Teachers and Trainers in Finland (2006)

• Vocational Education and Training (VET) Teachers and Trainers in Finland, Publications of the Ministry of Education, Department for Education and Science Policy, Finland, 2006
www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2006/liitteet/opm41.pdf?lang=en, andere publicaties op rechterkolom: www.minedu.fi/OPM/?lang=en

Annual report 2005

• Cedefop, ‘Annual report 2005’, Office for Official Publications of the European Communities, 2006

NL: Government representatives, employees organisations’ representatives, employers organisations’ representatives, European Commission representatives, p. 62, 63
NL: National coordinator, Centrum voor innovatie van opleidingen (CINOP), ‘s-Hertogenbosch, www.cinop.nl (zie ‘internationaal’), p. 73
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TIAB06001ENC/TIAB06001ENC_002.pdf en
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TIAB06001ENC/TIAB06001ENC_001.pdf

Training organisations

• Cedefop, ‘Training organisations’, European Forum of Technical and Vocational Education and Training (EFVET): www.kpcgroep.nl en www.trainingvillage.gr/etv/Information_resources/Organisations/European.asp

Training of trainers network (TTnet)

• Cedefop, ‘Training of trainers network (TTnet)’, 2006

TTnet NL: Fontys national coordinator.
www.trainingvillage.gr/etv/Projects_Networks/TTNet, bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI7506162END/TI7506162END_002.pdf, www.trainingvillage.gr/etv/Projects_networks/ttnet/network/net_co.asp

Learning for employment. Second report on vocational education and training in Europe (2004)

• Cedefop, ‘Learning for employment. Second report on vocational education and training in Europe’, 2004

Executive summary; 1. The European vocational education and training policy framework; 2. The social partner perspective and social dialogue; 3. Raising participation in initial and continuing vocational education and training; 4. Equal opportunities and social inclusion; 5. Reducing skills gaps; 6. Developing lifelong learning and improving vocational education and training; 7. Learning for employment: towards 2010.
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI5703540ENC/TI5703540ENC_002.pdf

Identifying skill needs for the future. From research to policy and practice (2004)

• Cedefop (Susanne Liane Schmidt et al. eds.), ‘Identifying skill needs for the future. From research to policy and practice’, Office for Official Publications of the European Communities, 2004

“The publication is based on proceedings of the international conference ‘Early identification of skill needs’ organised during the Greek Presidency in May 2003 in Thessaloniki. The conference brought together policy-makers, social partners, practitioners and researchers from 24 countries of Europe and beyond. The conference participants discussed experiences and examples of good practice in identifying, anticipating and monitoring changing and newly emerging national, sectoral and regional skill needs. Examples of skill need identification for specific target groups were also discussed. The conference helped to promote cooperation among countries and to transfer results into policy and practice.” (Note from editors)
bookshop.europa.eu/eubookshop/FileCache/PUBPDF/TI5703475ENC/TI5703475ENC_002.pdf ,

————-
* Zie ook beteronderwijsnederland.net/blog/24 *