De formule van Bayes

"KCE dient aan de hand van landelijke kwaliteitsstandaarden de kwaliteit van de examens van alle beroepsopleidingen van (bekostigde en niet-bekostigde alsmede examen) instellingen met een CREBO-licentie te beoordelen. Daartoe heeft KCE kwaliteitsstandaarden ontwikkeld in samenwerking met relevante betrokken partijen, zoals SEP-leden, onderwijsinstellingen, het beroepenveld en KBB’s. Met behulp van de ontwikkelde standaarden voert KCE een kwaliteitsonderzoek bij de onderwijsinstelling uit. "

Voor wie na het lezen van bovenstaand citaat uit de website van KCE ( wat deze letters betekenen, wordt daar nergens vermeld ) de hand aan zichzelf dreigt te slaan, heb ik een gerustellende mededeling: het gaat hier eenvoudig om een clubje dames en heren dat de proefwerkjes die wij onze leerlingen in het MBO afnemen van te voren eens goed wil toetsen aan de realiteit, want daar schijn je als simpel docent vèr buiten te staan. Daarom hebben kundige lieden een heel systeem bedacht waaraan toetsen dienen te voldoen.
Men gaat gedegen te werk, en bedient zich daarbij onder andere van de "Formule van Bayes", die ik hieronder als niet-wiskundige even aan u zal voorleggen, u snapt hem natuurlijk beter dan ik. Ik kreeg dit als bijlage bij een van de vele KCE-documenten die ons bereiken "ter ondersteuning". Daar komt-ie:

Er is natuurlijk ook een verhelderende uitleg bijgevoegd, die ik hier omwille van uw gemoeds- en nachtrust maar even achterwege zal laten. Wie nu nog durft te beweren dat wij als docenten onzorgvuldig zijn met het ontwikkelen van onze toetsen, die heeft weer helemaal niets van het onderwijs begrepen.

4 Reacties

  1. Formule van Bayes
    Je hebt leugens, grote leugens en statistiek.
    (oftewel statistiek wordt te pas en te onpas gebruikt)

    Wat zegt de formule van Bayes? Laat ik een praktijkvoorbeeld nemen. Ik gooi een dobbelsteen 2 keer.
    k: het aantal ogen van de eerste worp van de dobbelsteen.
    r: de som van het aantal ogen van de 2 worpen.
    P(r=7|k=1) is dan de kans dat de som 7 is, indien de eerste worp 1 is. (Dat kan alleen als de tweede worp 6 ogen had; deze kans is dus 1/6).

    Stel dat al deze kansen bekend zijn. Dan geeft de formule van Bayes de mogelijkheid om de omgekeerde kansen te berekenen, dus b.v.
    P(k=2|r=3): de kans dat de eerste worp 2 ogen had, wanneer het totaal aantal ogen 3 is. (dat kan alleen wanneer de tweede worp een 1 is; dus ook die kans is 1/6; door nu bovenstaande formule te gebruiken verkrijgt men ook de kans 1/6).

    Wat de formule van Bayes te maken heeft met het toetsen van proefwerken zie ik niet (en is misschien ook niet te zien). Het geeft er natuurlijk wel een wetenschappelijk tintje aan en zodoende extra bestaansrecht voor KCE.

  2. KCE
    ach ja, De KCE, Het Kennis Centrum Educatie. Ook weer zo’n instantie die door het ministerie in het leven is geroepen om de docent meer werk te bezorgen. ( ECABO, KCH = KCE ) wat dacht je van die formule? De KCE controleert de toetsen alleen volgens de wiskundige formules en volgens de eindtermen. Per vak. Ik ben tegenwoordig meer dan een halve dag bezig om een toetsmatrijs in te vullen. Als de toetsmatrijs niet goed is dan krijg ik de toets weer terug met de mededeling: er zijn onjuistheden geconstateerd. We hebben voor u de volgende concrete verbeterpunten…
    En of de toets wel of niet goedgekeurd wordt ligt geheel aan de persoon bij de KCE die de toets nakijkt. Prachtig voorbeeld: Ik stuur een toets Engels in. Ik krijg de toets weer terug. Slechts 12% dekking van de eindtermen. Afgekeurd. Ik laat die toets een maand liggen en stuur die toets vervolgens weer op. Ik had er helemaal niets aan veranderd. Ik krijg de toets weer terug. 96% dekking. Prima toets. Een en dezelfde toets!! De KCH heeft nog steeds niet gereageerd op een brief die ik hen heb gestuurd. Ik wil alleen maar weten hoe het kan dat een en dezelde toets afgekeurd en goedgekeurd kan worden.

    • Toetsen en eindtermen
      Als elke toets nagekeken wordt door een vakbroeder en de lesstof door de vaksectie in overleg met de studierichtingsleider of hoe ze ook mogen heten tegenwoordig Wie heeft dan het KCE verzonnen. Dit is dan toch een verzekering voor een verzekering.
      Corgi

  3. Formule van Bajes
    Met de formule van Bajes kan het toch niet meer mis gaan? Jullie zijn erg boosaardig hoor, zijn onze peda- en hedagogen eens een keertje exact, is het weer niet goed… Nou, ik weet zeker dat je met de formule van Bajes kunt uitrekenen dat leraren door het gebruik er van mooi zuur zijn.

Reacties zijn gesloten.