Onderwijsleed

De onrust over onder andere de Nieuwe Onderbouw en het Nieuwe leren, die al een tijd in het onderwijsveld voelbaar is, lijkt nu ook zijn weg te vinden naar buiten. Zo fulmineert Martin Sommer al enkele maanden in de Volkskrant over allerlei ontwikkelingen die docenten al een tijd bezighouden. Het APS moet het ontgelden met de pseudowetenschap van Parker J. Palmer…
Lees verder in het attachment (pdf-document).
(Gepubliceerd in Levende Talen Magazine 2005-6)

2 Reacties

  1. geen woorden …………….
    Ja de discussie komt nu lekker op gang. Overigens blijft het vanaf de kant van de voorstanders stil. Ze gaan niet in op de argumenten, maar gaan autistisch gewoon door met hun campagne.
    Jammer dat het bij discussies, bij woorden blijft. Waarom hoor ik nooit eens van een beleidsmaker/beslisser die reageert. Waarom worden er geen vragen in de Tweede Kamer gesteld? Waarom is er geen minister die aangeeft dat de door ons getoonde zorgen haar raken? Waarom reageert het CINOP het APS en de rest niet inhoudelijk?

    • We blijven tamboereren!
      Ik ben ook blij dat de discussie eindelijk op gang wordt gebracht en vind het ook bloedirritant dat de voorstanders niet reageren, maar waarom zouden ze ook? Ze hebben de macht, en zolang ze zich in die macht niet voelen aangetast, is negeren, het gewoon niet serieus nemen van je tegenstanders, het gemakkelijkst.

      Maar zelfs als ze wél zouden reageren: wat zouden we daar nou eigenlijk echt mee opschieten? Zou het een rationeel debat worden, waarop alleen logisch geldige conclusies worden getrokken op basis van goede argumenten? En zouden uit die conclusies dan consequenties volgen? Ik ben bang dat de geld- en statusbelangen veel te groot zijn; ze hebben te veel te verliezen.

      Dat geldt voor beleidsmakers vaak ook, want hun partijen zijn medeverantwoordelijk geweest voor hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. Voor een politicus is niks erger dan te moeten zeggen: “Wij waren er toen voor, met de beste bedoelingen, maar het is een mislukking geworden. Sorry, het is gewoon een hele grote fout van ons geweest. Laten we kijken hoe we de schade kunnen herstellen.” Dat vinden ze “gezichtsverlies”, terwijl ik denk dat je hier bij kiezers juist enorm veel respect mee zou winnen.

      Naast elkaar hier op het forum blijven steunen en informeren, naast het aanspreken van beleidsmakers en optredens in de media door onze BON-bestuursleden, zullen we, zoals Arnold Heertje het omschrijft: moeten blijven “tamboereren”. En hoe langer we worden genegeerd, hoe harder we de aandacht gaan trekken.

      De voorstellen voor acties zijn gisteren kort uit de doeken gedaan aan een aantal bijeengekomen BON-leden en liggen nu ter beoordeling bij het bestuur.

      We gaan gewoon met z’n allen door, nét zo lang tot we uit de ellende zijn!

Reacties zijn gesloten.