Marchons, marchons!!

Het AOB en  onder haar leden zij die zich uiten in het Onderwijsblad worden opstandig. In nummer 08 van de huidige jaargang stond een unverfroren “School voelt zich uitgekleed door consultancybureau [van Pim Pollen]". Maar er stond een –helaas slechts ironisch bedoeld- commentaar van Carl Vandentoren op de nullijn in het onderwijs (Nullijn [2] genaamd). Er werd een vergelijking gemaakt met een koopster met niet -werkende bankpas op een supermarkt die te weinig baar geld had voor de inhoud van haar boodschappenkarretje. Zij kreeg alleen mee wat ze betalen kon. Vertaald naar het onderwijs zou dat betekenen “Wij [,leraren] moeten afkondigen dat wij voor het percentage salaris dat wij niet ontvangen NIET meer werken. We gaan niet staken maar leveren [alleen maar] waarvoor wij betaald worden. Net als bij de supermarkt, de benzinepompen enz. En die maatregelen kondigen wij net als de nullijn eenzijdig af”.

Veel leraren plachten hun gebrek aan stakingsdurf een mooi jasje te geven door te stellen: Wij staken niet want wij willen de belangen van onze leerlingen niet schaden. Maar het punt was waarschijnlijk: anders kunnen wij onze hypotheek niet betalen. Maar al zij het voorstel van Vandentoren zouden aannemen hoeven zij dat mooie jasje niet uit te trekken. Door namelijk gericht die activiteiten te weigeren waarmee de parasitaire kleilaag zichzelf in stand houdt. Die kan op twee manieren reageren: salarisvermindering voor de leraren of helemaal geen salaris betalen en/of stante pede ontslag. Het eerste is voor de leraren weliswaar onaangenaam maar overleefbaar. Het zou geen uitzichtloze korting zijn want de politici zouden, in het geval dat vrijwel alle leraren meedoen, er niet onderuit kunnen komen om de kleilaag weg te bulldozeren. Als de parasitaire laag voor de tweede maatregel zou kiezen ligt de verantwoordelijkheid voor de schade die de leerlingen dan zouden lijden bij de woelratten in de bovenlaag.

Voor het lukken van de staking is het zoals bij alle stakingen nodig dat bijna iedereen meedoet en vastbesloten is om niet toe te staan dat de woelratten de wormen tegen elkaar uitspelen!

 Professeurs, sauvez votre honeur en votre portemonaie et mettez vous en marche!