Graa Boomsma in de Groene

Regelmatig krijgen we via dit onvolprezen forum een aankondiging van een nieuwe bijdrage van de Zijinstromer en worden we getipt op de prachtige stukjes van Onderwijsgek.

Ik denk dat de columns van schrijver Graa Boomsma, die sinds dit schooljaar zijn bevoegdheid inzet in het voortgezet onderwijs, ook zeer de moeite waard zijn. Ze worden om de drie weken gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. Wellicht kunnen we van deze fraaie verhalen (lees bijvoorbeeld: www.groene.nl/2010/18/krimpende-woordenschat ) over het moedertaalonderwijs ook via dit forum op de hoogte worden gesteld.

7 Reacties

  1. Graag
    Goed idee Hinke,

    De vorige keer dat je Graa noemde kon ik geen openbare internetversie vinden. Deze column blijkt wel openbaar toegankelijk en is het lezen meer dan waard. Kun jij ons er niet blijvend de aandacht op vestigen?

    • Gratis of niet
      De artikelen van Graa Boomsma zijn via de zoekfunctie van de groene te vinden. De meesten zijn echter recensies en geen columns. Sommige artikelen zijn gratis toegankelijk (zoals degene waar Hinke de link naar geeft) andere alleen voor abonnees. De enige gratis column lijkt degene te zijn waar Hinke de link al naar heeft gegeven.

      • Graa en het onderwijs
        De Groene Amsterdammer publiceert elke drie weken een column met de ervaringen in het onderwijs van voormalig docent aan de ‘schrijversschool’ Graa Boomsma. Inderdaad blijken de meeste daarvan niet vrij toegankelijk. Jammer want ze zijn om te smullen. Omdat niet iedereen een abbonnement op de Groene kan nemen (wat ik overigens wél sterk wil aanbevelen) is het misschien mogelijk dat de redactie van dit forum een speciaal verzoek indient bij de Groene (of bij Graa Boomsma) om via dit forum een link te mogen opnemen.

  2. Het anders leren van woordbetekenissen
    Het lijkt mij veel plezieriger om de betekenis van een woord te leren door zo ver mogelijk terug te gaan naar de betekenis van een woord of zijn wortel. Zo betekent urgēre in het Latijn dringen, in het nauw brengen. Daaruit wordt de betekenis van urgent direct duidelijk. Voor verorberen (met smaak opeten) bestaat geen goed synoniem en dus is het onverstandig om dat woord af te schaffen (door het te qualificeren als “niet meer van deze tijd”). “cruciaal” betekent in elk geval “kruisvormig” maar ook nog “op de proef stellend” en “involverend de slotconclusie of de belangrijkste conclusie. “currĕre” is een Latijns woord en betekent “(snel) lopen” en dat vinden we niet alleen terug bij “courante” woorden en “krant” en als stroom in het Franse “courant”en het Engelse “current” maar ook in “curriculum” (vitae), “recursie”,” koerier” en “cursus”. Langs deze weg is het veel leuker om de betekenis van courant te leren dan het noemen van een woord dat gedeeltelijk dezelfde betekenis heeft. Een lang historisch verhaal over het antisemitisme lijkt mij op zich heel nuttig maar je kunt ook zeggen dat “anti”in het Grieks “tegen” betekent zoals in “tegenstander” maar dat “tegen” vele vormen kan aannemen en “anti” bij de nakomelingen van Sem ging t.m. massamoord.
    Als je op zo’n manier leerlingen de betekenis van leenwoorden wil leren is het verstandig om het Gymnasium weer zijn status van enige vooropleiding voor de universiteiten terug te geven
    Seger Weehuizen

    • Je geeft een krachtig
      Je geeft een krachtig argument waarom veel meer dan die 6% van alle leerlingen van het voortgezet onderwijs Latijn en Grieks zou moeten kunnen volgen.

      Ik heb er geen enkel bezwaar tegen als enkel het gymnasium als vooropleiding wordt erkend maar dan moet hier wel automatisch aan gekoppeld worden dat je via stapelen het gymnasium kan volgen en hiervoor is het weer noodzakelijk dat je ook op het VMBO-T al Grieks of Latijn kan volgen.
      Ik zie echter niet in waarom je het bevordelijk vindt om enkel het gymnasium als vooropleiding voor de universiteiten te erkennen in het kader van hoe je de leerlingen de betekenis van woorden aan wil leren.
      Bovendien zouden leerlingen die het atheneum hebben gevolgd altijd nog in het buitenland aan een universiteit kunnen studeren alwaar ze vaak ook nog eens een kwalitatief beter opleiding krijgen terwijl talentvolle buitenlandse leerlingen niet zouden kunnen worden aangenomen. Dat lijkt me niet echt bevordelijk.
      Het lijkt me wel een goed idee om de doorstroming van het MBO naar het HBO en die van het HBO naar de universiteit (zeker van 1-HBO) af te schaffen, zeker zolang die outputfinanciering bestaat.
      Ook in Vlaanderen is er fel gediscussiëerd over een outputfinanciering: www.google.be/#hl=en&source=hp&q=outputfinanciering&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=1f1b2a16abd6600
      Ik weet echter niet ofdat die er in afgezwakte vorm is gekomen of toch in de ijskast is gestopt.
      Politici en hun maakbaarheidsdenken…

  3. po-vo
    Wat interessant en leuk om de ervaringen van een collega in het vo te lezen. De problemen die Graa Boomsma beschrijft vinden hun oorpsrong in het po. Schokkend om te horen dat er in een hele v5-klas niemand weet wat ‘antisemitisme’ betekent. De volgende passage is heel treffend voor het punt dat Boomsma in zijn schrijfsel wil maken: “Waarom kom ik nooit meer een krantenverslaafde tegen onder de leerlingen en des te meer krantenbezorgers?”

    Bedankt voor de link, Hinke!

  4. Gra
    Goed idee Hinke en mooie verhalen van Gra Boomsma. Wel moet Boomsma zien te voorkomen dat zijn schrijfsels gaan uitmonden in een bepaald soort gezeur. De leerlingen geen krantenverslaafden ? Nou en, ze hebben toch internet. En dat ze bepaalde woorden en begrippen niet kennen ligt niet aan hen maar aan het onderwijs. Misschien moeten begrippen als anti-semitisme aan deze generatie opnieuw worden uitgelegd. Volgens mij is er een behoorlijke mate van vertekening in de waarneming van ouderen, goed opgeleiden aangaande wat jongeren van onder de achttien weten. Men neemt namelijk als referentiekader wat men zichzelf heeft eigen gemaakt en geleerd in de loop der jaren.Ik weet van mezelf zeker dat toen ik pakweg 17 was een heleboel begrippen en woorden die voor mij nu gewoon zijn ook niet kende. Daar ligt juist ook de uitdaging van het onderwijs dus doe er iets aan. Laat leerlingen de onbekende woorden en begrippen opschrijven in een schrift en geef ze bijv. later de opdracht een verhaal te schrijven waarin alle nieuwe woorden gebruikt moeten worden.

Reacties zijn gesloten.