
De AOb bericht op haar website dat de CAO voor het VO rond is.
Update 17 april:
Anders dan de AOb is LIA bepaald niet enthousiast over de afgesloten CAO
De AOb bericht op haar website dat de CAO voor het VO rond is.
Update 17 april:
Anders dan de AOb is LIA bepaald niet enthousiast over de afgesloten CAO
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Meest opvallende wat mij
Meest opvallende wat mij betreft: het per 1 juli 2015 afschaffen van het "entreerecht". Als herinnering: vroeger kregen eerstegraads leraren schaal 12 en tweedegraadsleraren schaal 10. Na de HOS-nota in 1985 kregen nieuwe eerstegraadsleraren ook schaal 10. Daarmee verdween de academicus langzaam uit het onderwijs. Een aantal jaar geleden werd het "entreerecht" afgesproken. Eerstegraadsleraren die minstens 50% van hun tijd in de bovenbouw HAVO/VWO lesgaven zouden op termijn in een hogere salarisschaal komen. Dit "entreerecht" wordt in deze CAO afgeschaft. Het bevorderen van eerstegraadsleraren naar een hogere salarsisschaal is dus een eenmalige actie gebleken in plaats van een structurele verandering.
Het functiebeleid is voor een
Het functiebeleid is voor een schoolbestuur één van de middelen om een leraar gedwee te houden. Het is daarom vanzelfsprekend dat de VO-raad niets van het entreerecht moet hebben. Trouwens ook niet van hoogopgeleide (dat is iets anders als uitgebreid opgeleide) leraren want die kunnen bij een conflict voor gezichtsverlies zorgen
Waarom werkt nu een functiebeleid in het onderwijs slecht en in het bedrijfsleven niet? Ik denk dat dat door gebrek aan concurrentie in het onderwijs komt. Een scholengemeenschap levert eindexaminandi van verschillende niveaux af maar op de verhouding van de aantallen is geen enkele contrôle. Daarnaast heb je de schoolonderzoeken en de steeds soepeler wordende N-factor voor de landelijke examenonderdelen. In veel steden hebben schoolbesturen een monopoliepositie en anders helpen ze elkaar wel om om hun gezamelijke machtspositie te behouden. Het onderwijs kan alleen maar gesaneerd worden als Onderwijsland óf opgebouwd is als een echte vrije markt óf zoals vroeger, vanuit Den Haag bestuurd wordt. Een tussenoplossing is kostbaar en inproductief gepolder
Als "Den Haag" op afstand wil blijven besturen moet het zorgen voor eerllijke concurrentie op relevante en meetbate zaken en de waarde en degelijkheid van de geleverde produkten. Zo lang de scholen het zich kunnen permitteren weinig hoog in hun leervak opgeleide leraren voor het VWO in te zetten is Den Haag in haar outsourcingspolitiek nietgeslaagd. De reparatiemaatregel van de entreerechten met bijbehorende financiering is door de schoolbesturen managementkundig met behoud van het extra geld de nek omgedraaid.
Bij een volle aanstelling 23
Bij een volle aanstelling 23 lesuren geven klinkt voor een MBO-docent als een droom. Sinds de invoering van 'team aan zet' (de truc van de bobo's om de schaarste onderling te laten uitvechten) zijn er docenten die 28 tot 30 uur voor de klas staan PLUS daarnaast de nodige taken (stagewerving en begeleiding etc.) hebben.
Voor de meeste leraren in het
Voor de meeste leraren in het VO zal “23 lesuren bij een voltijdbaan” ook een droom blijven. Naar ik las kan het op die scholen, waar de schoolleiding welwillend is en de MR goed onderhandelt, in het beste geval op 23 uitkomen. Dat zijn de scholen waar nu 24 lesuren per week als voltijdbaan geldt. Ik ken geen voorbeeld van zo’n school.
Die 23 lesuren zijn – als ik
Die 23 lesuren zijn – als ik het goed lees bij de VO-Raad – ook nog eens een rekentruc die de werkelijkheid geweld aandoet:
Gelukkig kan niemand meer
Gelukkig kan niemand meer rekenen tegenwoordig!